Apache HBase

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apache HBase
Fejlesztő Apache Software Foundation
Legfrissebb stabil kiadás 0.94.4 (2013. január 13.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Operációs rendszer multi-platform
Állapot Active
Kategória oszlop orientált adatbázis
Licenc Apache Licenc 2.0
Az Apache HBase weboldala

A HBase egy nyílt forráskódú, nem-relációs, elosztott adatbázis, melyet a Google BigTable után modelleztek, Java nyelven írtak. Az Apache Software Foundation Hadoop projekt részeként fejlesztették ki, HDFS (Hadoop elosztott Fájlrendszer) felett fut és BigTable-szerű képességeket nyújt a Hadoop számára. Hibatűrő módon nyújt nagy mennyiségű szabad adat tárolást.

A HBase funkciói többek közt a tömörítés, memóriában végzendő műveletek és oszlop alapú Bloom szűrők, ahogy az az eredeti BigTable tanulmányban ki van emelve[1]. A táblák a HBase-ben szolgálhatnak bemenetként ill. kimenetként is a Hadoop-ban futó MapReduce feladatok számára. Elérhetők Java API-n keresztül, de REST-en, Avro-n, ill. Thrift gateway API-kon is.

A HBase nem egy klasszikus SQL adatbázis közvetlen helyettesítés, bár mostanában már javult a teljesítménye, és sok adat vezérelt webhelyet szolgál ki [2][3] beleértve a Facebook üzenetküldő platformját is[4][5].

Eric Brewer CAP teória beszédében a HBase egy CP típusú rendszer.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Apache HBase-t projektként a Powerset cég kezdte el, avval az igénnyel, hogy óriási mennyiségű adatot tudjanak feldolgozni természetes nyelvű keresés céljából. Jelenleg a HBase felsőszintű Apache projekt, amely tekintélyes mértékű érdeklődést váltott ki már eddig is[6].

A Facebook 2010 novemberében választotta ki a HBase-t arra, hogy ezen az alapon valósítsa meg az új üzenetküldő platformját[4].

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalomjegyzék[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache HBase című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.}