Anthony Rapp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anthony Rapp
Született1971. október 26. (52 éves)[1][2]
Chicago[3]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Iskolái
Színészi pályafutása
Aktív évek1981–

A Wikimédia Commons tartalmaz Anthony Rapp témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Anthony Rapp (Chicago, Illinois, 1971. október 26. –) amerikai színész, énekes.

A Rent című musicalben aratta legnagyobb sikerét, amit Jonathan Larson írt és 1996-ban mutattak be a Broadway-n. Anthony újra eljátszotta a szerepét a mű 2005-ös filmverziójában is. Másik ismert szerepe a Broadwayen Charlie Brown a You’re a good man, Charlie Brown című musicalben.

Életrajza[szerkesztés]

Édesanyja Mary Lee Rapp, kórházi nővér. A Joliet West High School tanulója volt, Joliet kisvárosban. Testvérei: Adam, aki regényíró, filmforgatókönyvíró, Anne, az idősebb nővér és egy húg, Rachel, aki ugyan valójában az unokatestvére, de az édesanyjuk neveli őt is.

Karrier[szerkesztés]

Anthony először 1981-ben szerepelt a Broadwayen, a The Little Prince and the Aviator című darabban, ami Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művének egy feldolgozása. A darabot végül nem mutatták be.

1987-ben szerepelt az Egy bébiszitter kalandjai című filmben, amit ugyanaz a Chris Columbus rendezett, akivel később együtt dolgozott a 2005-ös Rent – Bohém élet film során is.

2000-ben Anthony kiadta Look around című lemezét.

2006-ban kiadta első könyvét Without You: the memoir of love, loss and the musical Rent címmel. A Rent-csapatban eltöltött éveiről ír, a kezdetektől egészen az első-szériabeli utolsó előadásáig Daphne Rubin-Vega (Mimi), Idina Menzel (Maureen) és Jesse L. Martin (Collins) után Anthony 1998-ban távozott a csapatból). Jonathan Larsonnal kapcsolatos élményeiről és a barátságukról, valamint nem utolsósorban teljesen nyíltan írt magánéletéről, biszexualitásáról és az anyjával való nehéz kapcsolatáról, anyja betegségéről és haláláról (aki 1997-ben halt meg rákban).

2007 nyarán korábbi csapattársával, Adam Pascallal (Roger a Rentben) elvállaltak egy exkluzív, 9 hétig tartó visszatérést a saját szerepükbe a Broadwayen (2007. július 30.október 7.), valamint 2009 első felében egy turnét is.

2008-ban az off-Broadwayen a Some Americans Abroad című darabban játszott.[4]

Rapp önmagát queerként azonosítja, biszexualitását 18 éves korában telefonon közölte édesanyjával.[5]

Film- és színházi szerepek[szerkesztés]

  • Tökéletlen idők (1993)
  • Egy csodálatos elme (2001)
  • Vágyak csapdájában (1992)
  • Cool túra (2000)
  • Hatszoros ölelés (1993)
  • Amerikai család
  • You're a good man, Charlie Brown (1999)

Rent[szerkesztés]

Igazán ismertté a Rent című musical Mark Cohen-karaktereként vált, amelyben tagja volt az eredeti off-Broadway- és Broadway-szereposztásnak is. Jonathan Larson (19601996) musicaljét 1994-ben kezdték el próbálni, és a workshopok után 1996 februárjában tervezték bemutatni az off-Broadwayen. De Jonathan egy nappal a bemutató előtt meghalt, mert három nappal korábban egy nagyobb rosszullét után a kórházban félrediagnosztizálták. Ennek ellenére a darabot bemutatták, annyi módosítással, hogy hogy csak a barátokat és a családtagokat hívták meg.

Mark karaktere mintegy narrátora az előadásnak, és a legtöbb televíziós interjúban és bemutatott részletben előkerül.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. The Advocate (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. november 4.)
  4. Some Americans Abroad
  5. Rapp, Anthony. „Life in the Rapp family - 'Rent' star Anthony Rapp interviews his dad”, The Advocate, 1997. október 28. 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anthony Rapp című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]