Angolország történelme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angolország történelme
a legrégibb időktől az újkorig

SzerzőDr. Lázár Gyula
Első kiadásának időpontja1892–93
Nyelvmagyar
Témakörtörténelem
Műfajmonográfia
Részeinégy kötet
Kiadás
Magyar kiadásSzabó Ferencz, Temesvár

Az Angolország történelme a legrégibb időktől az újkorig című négy kötetes mű dr. Lázár Gyula munkája, 1892–1893 folyamán jelent meg Temesvárott Szabó Ferenc német-eleméri plébános kiadásában.

Jellemzői[szerkesztés]

A Századok folyóirat 1893-as évfolyamában megjelent, az első három kötet kiadása után íródott könyvismertetés megállapítja, hogy bár Anglia története iránt jelentős a magyarországi érdeklődés, különösen tekintettel a két ország történelme közötti párhuzamokra, így a Magna Charta és az Aranybulla jelentőségére, addig nem jelent meg magyar nyelvű összefoglaló munka Anglia történetéről.

Ezt a hiányt kívánta betölteni Lázár Gyula Angolország történelméről szóló nagy munkájával. A cikkíró megállapítja, hogy a mű a korszerű történettudomány színvonalán áll. Nem önálló forrástanulmányok alapján készült, hanem az angol történetírók eredményeit felhasználó kézikönyv jellegű összefoglaló. Az első két kötet a kritikus szerint kissé már elavult angol szerzők munkáin alapul, de egészében véve, kisebb hibái ellenére, „alkalmas arra, hogy az egyetemes történelem iránt érdeklődő magyar közönség élvezetes és hasznos olvasmánya legyen”.[1]

E kritika után jelent csak meg a munka negyedik, utolsó kötete 1893-ban. Az első kötet az ősidőktől 1327-ig, a második 1547-ig, a harmadik 1688-ig, a negyedik 1783-ig tárgyalja a témát. A mű a Történeti, Nép- és Földrajzi Könyvtár 42–45. köteteiként jelent meg. A kötetek oldalszámai: 488; 588; 608; 632. Illusztrációkat nem tartalmaz.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]