Alkalmazás (számítástechnika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alkalmazás (angol: application, app) egy számítógépes program, ami egy fordítóprogram segítségével készül el egy forráskódból. A számítógépes programok ezen elnevezése elsősorban a Windows operációs és felhasználói rendszerek magyar fordítógárdája munkája nyomán terjedt el.

Az alkalmazás egy program a számítógépen amit egy feladat vagy feladatkör végrehajtására terveztek. Az alkalmazás lehet felhasználói, amit emberek számára terveztek, eszköz gyanánt konkrét munkák megkönnyítésére (pl média szerkesztők, tervezői programok stb), vagy háttérben futó alkalmazások amik az operációs rendszer munkáját segítik vagy képességeit bővítik ki (pl ütemezett feladatok).

A felhasználói alkalmazások között is megkülönböztethetünk munkára használt alkalmazásokat, szórakoztató alkalmazásokat(pl médialejátszók), és játékokat amik az utóbbi 10 évben a hardvergyártás egyik húzóágazataként robbanásszerű fejlődésre késztette a számítógépeket.

Az alkalmazások fizikailag egyesekből és nullákból álló számsorozatok, kódok, amiket a számítógép parancsok sorozataként értelmez, és feldolgoz.

Alkalmazás platformok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Searchtool right.svg Lásd még: Platform

Az alkalmazások egy hardveres és szoftveres környezetre (platform) épülhetnek. Ez alapján megkülönböztethetünk web-, asztali-, mobil- (android, ios, midp), beágyazott alkalmazásokat.