Alexander Hardcastle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexander Hardcastle
SzületettAlexander Hardcastle
1872. október 25.[1]
London
Elhunyt1933. június 27. (60 évesen)[2]
Agrigento
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeangol
Foglalkozásaaz angol haditengerészet kapitánya
SablonWikidataSegítség

Sir Alexander Hardcastle a brit haditengerészet kapitánya és amatőr régész volt.

Alexander Hardcastle Henry Hardcastle és Maria Sophie Herschel, John Herschel lánya házasságából született. 1892 évtől a királyi brit haditengerészetben szolgált, többek közt 1895 és 1898 között a Straits Settlements (a Brit Keletindiai-Társaság gyarmatai Délkelet-Ázsiában és a Mallakka út) és később a második búr háborúban Dél-Afrikában, amiért őt a Queen’s South Africa Medal-lal tüntették ki. 1903 léptették elő, kapitány lett és 1907-ben nyugállományba helyezték, amelyből 1914–1917 között az első világháború során reaktiválták.

A 20. század elején Szicíliába, Agrigentóba költözött. Egész vagyonát az a helyi régészeti feltárások támogatására fordította. Ezzel lehetővé tette Pirro Marconi ásatásait a 20-as években és a Heraklész-templom déli oldala nyolc oszlopának felállítását romaiból.

A régészet érdekében kifejtett szolgálataiért Sir Alexander Hardcastle Agrigento városának díszpolgára és Italia koronája rendjének parancsnoka lett.

További információk[szerkesztés]

  • British Biographical Archive, II, Microfiche 1526,S. 281, dort als Quelle angegeben: Who Was Who 1929-1940. Black, London, 1941

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexander Hardcastle című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.