Agyfélteke-dominancia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A jobb és a bal agyfélteke közül az egyik dominánsabb a másiknál, meghatározó a viselkedési folyamatokban, melyet a 19-20. században tudtak először kimutatni.

A homo habilisnál az agykoponya még teljesen szimmetrikus volt. Az agyi aszimmetria 100-150 ezer évvel ezelőtt, a Neandervölgyi embernél, valamint a cro-magnoni embereknél figyelhető meg először. Ezt az aszimmetriát feltehetően az aszimmetrikus kézhasználat előzte meg, mely ezáltal lehetővé tette az emberré válást. A bal agyfélteke dominánsakra jellemző a jó beszédkészség, az analitikus gondolkodásmód, a jó matematikai, logikai képesség. A jobb agyfélteke dominánsak ezzel szemben inkább jó művészi hajlamúak, jó problémamegoldó képességekkel rendelkeznek, valamint vizuális típusúak. Mind a két agyféltekének megvan a saját funkciója, főleg együttes működés jellemzi őket. Az agyfélteke dominancia nincs hatással az intelligenciára, és nem örökölhető.

Agyfélteke dominancia-vizsgálata[szerkesztés]

A hatvanas években Doreen Kimura közreműködésével kifejlesztettek egy vizsgálatot az agyfélteke-dominanciával kapcsolatban, melyet ma már több nyelvre is adaptáltak. Dichotikusan két beszédjelet egyszerre lejátszunk a két fülnek, a feladat pedig ezen beszédjelek megismétlése. A vizsgálat során azt figyelik, hogy melyik szót ismételjük korábban, melyikből emlékszünk többre és pontosabban. A vizsgálat az emberek többségénél "jobb fül fölényt" mutatott ki, mely a bal agyféltekének dominanciájára utal a nyelvfeldolgozásban. Ebben valószínűleg szerepet játszik a bal agyfélteke jobb vérellátása, valamint a jobbkezesség elterjedésében is szerepet játszik az, hogy a bal agyféltekének növekedését szabályozó gén mutáción ment keresztül.

Az agyfélteke dominancia nem csupán az emberi fejlődés során jön létre, ugyanis már újszülötteknél kimutatható egy domináns agyfélteke megléte. A fiú- és a lánygyermekeknél az agyi aszimmetria eltérően fejlődik.

Bal agyfélteke-dominancia[szerkesztés]

Az emberek 90%-nak a bal agyféltekéje a domináns.

A jobbkezeseknél 85-90%-ban mutatták ki ennek az agyféltekének a dominanciáját.

Források[szerkesztés]

  • Gósy Mária: Pszicholingvisztika. Osiris Kiadó. Budapest, 2005.
  • Hámori József: Az emberi agy aszimmetriái. Dialóg Campus Kiadó. Budapest-Pécs, 1999.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Lokalizáció (neurológia)