Acidalia Planitia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Acidalia Planitia
Elhelyezkedése
Acidalia Planitia (Mars)
Acidalia Planitia
Acidalia Planitia
Pozíció a Mars térképén
é. sz. 49° 45′ 36″, k. h. 339° 15′ 36″Koordináták: é. sz. 49° 45′ 36″, k. h. 339° 15′ 36″
A Wikimédia Commons tartalmaz Acidalia Planitia témájú médiaállományokat.
MOLA topográfiai térképen az Acidalia Planitia (a kép jobb felső szélén) és más régiók

Az Acidalia Planitia egy síkság a Mars bolygón. A vulkanikus Tharsis-régió és az Arabia Terra között fekszik, a hatalmas Valles Marineris ároktól északkeletre. Középpontjának koordinátái é. sz. 49,8°, k. h. 339,3°.[1] A régió nagy része a Mare Acidalium négyszögben helyezkedik el, kisebb része az Ismenius Lacus négyszögben. Az Acidalia Planitia tartalmazza a híres Cydonia régiót, ami az erősen kráterezett  felföldhöz kapcsolódik.

A síkság a nevét Giovanni Schiaparelli csillagásztól kapta. Az Acidalia Planitia korábbi, ma már nem használt neve: Mare Acidalium. Ezt a nevet most a Mare Acidalium négyszög viseli. Az Acidalia Planitia egyes helyein kúpszerű képződmények találhatók. 

Vízmosások[szerkesztés]

A marsi vízmosások szűk, kacskaringós csatornák, főleg kráterek meredek oldalán találhatók. Első ízben a  Mars Global Surveyor képein fedezték fel őket.[2] Geológia értelemben fiatal képződmények, mivel kevés becsapódási kráter található bennük. 

A kultúrában[szerkesztés]

A marsi című regényben (írója: Andy Weir), és a belőle készült Mentőexpedíció c. filmben ezen a területen száll le az Ares 3 űrhajó, és egy hatalmas homokviharban bekövetkezett baleset következtében a főhősnek a túlélésért kell küzdenie.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Acidalia Planitia. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology Science Center. [2016. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 10.)
  2. Malin, M., Edgett, K. 2000.
  3. Weir, Andy. A marsi. New York: Crown Publishers (2014). ISBN 978-0-8041-3902-1 

További információk[szerkesztés]