Chryse Planitia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chryse Planitia
Elhelyezkedése
Chryse Planitia (Mars)
Chryse Planitia
Chryse Planitia
Pozíció a Mars térképén
é. sz. 28° 25′ 48″, k. h. 319° 41′ 24″Koordináták: é. sz. 28° 25′ 48″, k. h. 319° 41′ 24″
A Wikimédia Commons tartalmaz Chryse Planitia témájú médiaállományokat.

Chryse Planitia (görögül: arany síkság) egy sima, kör alakú síkság az északi egyenlítői régióban a Marson, közel a Tharsis régióhoz nyugati irányban, közepe nagyjából 28°24 'N' 319°42 ' E / 28.4°N 319.7°E / 28.4; 319.7A Chryse Planitia azt mutatja, hogy a víz eróziós munkát végzett rajta a múltban, sok valamikori vízfolyás a dél-felvidéken ide torkollik, valamint a Valles Marineris kanyon is, és a Tharsis „dudor” kiágazásai. Ez az egyik legalacsonyabb a régió a Marson (2–3 km-rel az átlagos felszín alatt), így a víz általában ide folyhatott.

A magasság általában csökken a Tharsis gerinctől a Chryse-ig.

A Kasei Valles, a Maja Valles és a Nanedi Valles úgy tűnik, hogy a magas területek felől (Tharsis gerinc) a Chryse Planitia felé futnak. A Chryse másik oldalán, kelet felé, a talaj egyre emelkedik.

Az Ares Vallis innen, erről a magasabb területről halad a Chryse felé. A Tiu Valles és a Simud Valles is a Chryse felé halad.[1] A Chryse Planitia-ban a Viking Orbiters több ősi folyóvölgyet felfedezett a Viking-program részeként, ami további erős bizonyíték a valamikori nagy mennyiségű víz létezésére a Mars felszínén.[2][3][4]<

Elméletileg kikövetkeztették, hogy a Chryse-medence tartalmazhatott nagy tavat vagy óceánt a Hesperian vagy a korai Amazonasi időszak alatt, mivel a nagy csatornák azonos magasságban végződnek, ahol az ősi partvonal lehetett. A Chryse-medence az Északi-Sarki medence felé nyílik, így ha egy óceán létezett ezen a helyen, a Chryse ennek egy nagy öble volt. A Viking 1 leszállt a Chryse Planitia területén, de a leszállás helyének közelében nem volt vízkifolyásra utaló jel; a terep ezen a ponton vulkanikusnak mutatkozott. A Mars Pathfinder leszállt az Ares Vallis területén, azon a végen, ami az egyik kifolyási csatorna a Chryse felé.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Victor R. Baker.1982.
  2. Strom, R.G., Steven K. Croft, and Nadine G. Barlow, "The Martian Impact Cratering Record," Mars, University of Arizona Press, ISBN 0-8165-1257-4
  3. Raeburn, P. 1998.
  4. Moore, P. et al. 1990.

További információk[szerkesztés]