A marsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A marsi
SzerzőAndy Weir
Eredeti címThe Martian
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Témasci-fi
Műfajdráma, túlélés
Kapcsolódó filmMentőexpedíció (film)
Díjak
  • Ignotus Award for Best Foreign Novel (The First Fifteen Lives of Harry August, 2015, Embassytown)
  • Seiun Award for Best Translated Novel (Ancillary Justice, 2015, Blindsight)
Kiadás
KiadóCrown Publishing Group
Kiadás dátuma2011
Magyar kiadóFumax
Magyar kiadás dátuma2014
FordítóRusznyák Csaba
BorítógrafikaEric White (amerikai kiadás), Kovács Anett (magyar kiadás)
Oldalak száma466
ISBN978-963-9861-83-1
SablonWikidataSegítség

A marsi Andy Weir amerikai író bemutatkozó regénye.[1] Eredetileg magánkiadásként jelent meg 2011-ben, később a Crown Publishing a jogok megvásárlását követően 2014-ben újra kiadta. Ez egy sci-fi regény, a történet középpontjában Mark Watney amerikai asztronauta áll, aki egyedül marad a Marson, így rögtönöznie kell a túlélése érdekében.[2][3][4] Úgy is jellemzik, hogy az Apolló 13 találkozik a Számkivetettel.[5] A Mentőexpedíció a könyv filmadaptációja, amit 2015 októberében mutattak be, ennek rendezője Ridley Scott, a főszerepet Matt Damon játssza.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Mark Watney botanikus és gépészmérnök, NASA asztronauta, véletlenül hátra lett hagyva a Marson, mikor az Ares 3 küldetés legénysége elhagyta az Acidalia Planitia landolási helyszínt egy erős homokvihar miatt. Watneyt átdöfte egy antenna az evakuálás ideje alatt, tönkretéve az EVA ruhájának biomonitor számítógépét, így a legénység további öt tagja halottnak hiszi. Viszonylag kis sérülést szenvedett, de nem tud kapcsolatba lépni a Földdel, így Watneynek latba kell vetnie a tudományos és műszaki képességeit a túléléshez, burgonyákat kell termesztenie a legénység marsi szállásán (vagyis a Lakban) és hidrazint égetnie vízkinyeréshez. Naplóbejegyzéseket készít a tapasztalatairól a jövőbeli űrhajósok számára. A NASA rájön, hogy Watney életben van, mikor a landolási helyszínről készült műholdképeken felfedezik tevékenységeit; módot keresnek a megmentésére, de eltitkolják életben maradását az Ares 3 legénységének többi tagja előtt, hogy azok a Föld felé tartó útjukra koncentrálhassanak, amit a Hermes űrhajón tesznek meg.

Mark Watney Marson megtett útja

Watney azt tervezi, hogy 3200 km-t vezet a Schiaparelli kráterig, ahol az Ares 4 küldetés landolni fog négy év múlva. Megkezdi az Ares 3 marsjárójának módosítását, napelemek és extra akkumulátor felszerelésével. Egy hosszú próbautat tesz meg, hogy megszerezze a Pathfinder landoló egységet és a Sojourner rovert, majd visszavigye a Lakhoz azokat, hogy kapcsolatba léphessen a Földdel. Mitch Henderson, az Ares 3 repülésirányítója meggyőzi a NASA igazgatóját, Teddy Sanderst, hogy elmondhassa az Ares 3 legénységének Watney túlélését; a társai megdöbbenek ennek hallatán, kivéve Melissa Lewis parancsnokot, aki bűntudatot érez Watney hátrahagyása miatt.

Mikor Watney a második burgonya betakarítására készül, a légzsilipnél egy szakadás keletkezik a Lak ponyváján, kilyukasztva azt. A nyomás ellövi a légzsilipet Watneyvel együtt, felsértve űrruhája arclemezét. Watney túléli és kijavítja a Lakot, de a növényei elhaltak, így ismét éhhalállal nézhet szembe. A NASA ezért megfeszített tempóban előkészít egy pilóta nélküli szondát Watney ellátására, de a szonda rakétája felrobban a kilövést követően. Egy megállapodás a Kínai Nemzeti Űrügynökséggel biztosítja az újbóli próbálkozást, de nincs idő finom landolási rendszert építeni hozzá, így a NASA kilátásba helyezi, hogy olyat épít, ami kibírja a becsapódást. Ezalatt az orbitális pályákkal foglalkozó Rich Purnell talál egy olyan hintamanővert, amivel a Hermes és az Ares 3 legénysége visszajuthat a Marshoz egy meghosszabbított küldetéssel Watney megmentésére, a kínai rakétát használva fel az ellátmányi szondát feljuttatva a Hermes-nek, mikor az elhalad a Föld mellett. Sanders ellenzi a "Rich Purnell manővert", mivel az túl kockázatos a legénységnek, de Mitch titokban elküldi a terv részleteit a Hermes-nek. Watney mind az öt társa beleegyezik a megvalósításba, és miután megkezdik a manővert, a NASA kénytelen ellátmányt küldeni a hajóra az életben tartásuk érdekében.

Watney folytatja a marsjáró átalakítását, mivel az új mentési terv szerint el kell jutnia az Ares 4 tervezett leszállási helyéhez és el kell hagynia a Mars felszínét a Marsi Felszálló Egységgel (MFE), ami a hosszú előkészületi idő miatt már korábban pilóta nélküli leszállást hajtott végre a helyszínen. Miközben a marsjárón dolgozik, Watney véletlenül rövidre zárja a Pathfinder elektronikáját, elvesztve ezzel a kapcsolatot a Földdel. Az ellátmány szondája elindul és sikeresen csatlakozik a Hermes-hez. Mikor Watney a Schiaparelli kráter felé halad, a NASA felfedezi, hogy homokvihar fogja keresztezni Watney útvonalát, ami potenciálisan meghosszabbíthatja az utazást, mivel a marsjáró napelemei nem működnek hatékonyan, de nem tudják figyelmeztetni a közelgő veszélyre. Miközben áthalad az Arabia Terrán, Watney észreveszi a közelgő vihart, nagyjából leméri a sebességét és az irányát, elősegítve, hogy megkerülje a vihart.

A Schiaparellibe való lejutás alatt a marsjáró felborulását túlélve, Watney odaér az MFE-hez és újra kapcsolatba lép a NASA-val. Megkapja az MFE gyökeres átalakításának utasításait, amik ahhoz szükségesek, hogy a súlyt csökkentve elérje a Hermes-t az elrepülésnél. A módosítások miatt egy nagy lyuk keletkezik az MFE elején, amit Watney a Lak ponyvájával fed be. A kilövés során a ponyva elszakad, lelassítva a felszállást, így az MFE túlságosan távol van a Hermes-től, hogy Watneyt megmenthessék. Lewis kieszel egy tervet, hogy elérjék a MFE-t és felhasználják a Hermes pozíciós hajtóműveit, majd lelassítanak az MFE sebességére egy lyukat robbantva a Hermes első légzsilipére egy rögtönzött cukor- és folyékony oxigén-bombával. A legénység egyik tagja kötélre erősítve használja a Manuális Manőverező Egységet, hogy elérje Watneyt és a MFE-ről, majd a Hermes fedélzetére hozza. Az utolsó naplóbejegyzésben Watney a megmenekülése miatti örömét fejezi ki.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Kiadása[szerkesztés]

Andy Weir, egy részecskefizikus fia, némi informatikai háttérrel. A könyvet 2009-ben kezdte írni, kutatást végezve a könyvhöz, hogy az a lehető legélethűbb legyen, meglévő technológiákon alapuljon.[5] Weir tanulmányozta az orbitális mechanikát, a csillagászat és az emberi űrrepülés történelmét.[6] Kijelentette, hogy tudja a könyvben szereplő összes nap pontos dátumát.[7]

Miután az irodalmi ügynökségektől visszautasítást kapott a könyv kiadásához, Weir eldöntötte, hogy ingyen felteszi a saját weboldalára fejezetenként folytatólagosan.[5] A rajongók kérésére egy Amazon Kindle változat is elérhetővé vált az Amazon.comon 99 centért (a legkisebb beállítható összeg).[5] A Kindle kiadás felkerült az Amazon bestseller listájára sci-fi kategóriában, ahol 35 000 példányban töltötték le három hónap alatt.[5][7] Ez felkeltette a kiadók figyelmét is: a Podium Publishing, egy hangoskönyv-kiadó, 2013 januárjában megszerezte a hangoskönyv kiadásának jogát. A nyomtatási jogokat a Crown szerezte meg 2013 márciusában, hat számjegyű összegért.[5]

A könyv felkerült a New York Times bestseller-listájára 2014. március 2-án, keményfedelű fantasztikum kategóriában a 12. helyre.[8]

Magyarországon a Fumax kiadó adta ki keményfedeles formában (2014).

Magyarul[szerkesztés]

  • A marsi; ford. Rusznyák Csaba; Fumax, Bp., 2014

Megfilmesítés[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Weir wrote a novel before this called Theft of Pride under the pen-name "Jack Sharp" which was released on the web for free.
  2. Shippey, Tom: Book Review: 'The Martian' by Andy Weir; 'Red Rising' by Pierce Brown. Wall Street Journal, 2014. február 7. (Hozzáférés: 2014. február 16.)
  3. Andy Weir delivers with ‘The Martian’. Associated Press (via Washington Post)', 2014. február 11. [2014. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 16.)
  4. Catucci, Nick: The Martian (2014). Entertainment Weekly, 2014. február 12. [2014. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 28.)
  5. a b c d e f Alter, Alexandra: A Survival Guide to Mars. Wall Street Journal, 2014. február 14. (Hozzáférés: 2014. március 28.)
  6. Flatow, Ira: Andy Weir: ‘The Martian’. Science Friday, 2014. február 14. [2015. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 28.)
  7. a b The Martian. Skepticality . (Hozzáférés: 2015. március 5.)
  8. Best Sellers: HARDCOVER FICTION”, The New York Times, 2014. március 2. (Hozzáférés: 2014. február 21.)