Accelerando (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Accelerando egy 2005-ös sci-fi regény Charles Strosstól, mely összefüggő rövid történetekből áll. Hagyományos, papíralapú megjelenése mellett kiadták ingyenes e-könyvként. Több díjat is nyert, mint a Locus (2006), Hugo, Campbell, Clarke és a BSFA (British Science Fiction Association Awards).

Címe[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Olaszul az accelerando szó, mely a gyorsítva zenei utasításnak felel meg, az emberiség és technológia technológiai szingularitáshoz való gyorsuló közeledésére utal.

Vázlat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A könyv három generáción fut végig, kilenc rövid történetben, a technológiai szingularitás előtt, közben és után. Eredetileg a történet külön jelentek meg. Az első rész Manfred Macxról szól, a kora 21. században. Manfred egy innovációs szabadúszó, aki ötleteit, szabadon, levédetlenül adja át a köz javára. A második szett történet a lányát, Ambert követik, a Naprendszer kolonizálásán és azon túl. Végül az utolsó három történet az ő fiát, Sirhant követi nyomon egy radikálisan megváltozott világban. Az Accelerando világában a Naprendszert fokozatosan egy Matrioshka-aggyá alakítják, a bolygók és holdak anyagából. Ez a naprendszerek és a bolygók természetes életciklusának része. Ezeken a Matrioshka-agyakon kívül is van intelligens élet, ezek féreglyukakon keresztül kommunikálnak.

Külső linkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]