A vámpír árnyéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vámpír árnyéka
(Shadow of the Vampire)
2000-es brit–amerikai–luxemburgi film
RendezőE. Elias Merhige
ProducerNicolas Cage
Jeff Levine
Műfajhorrorfilm, szatíra
ForgatókönyvíróSteven Kratz
FőszerepbenJohn Malkovich
Willem Dafoe
Cary Elwes
Aden Gillet
Eddie Izzard
Udo Kier
Catherine McCormack
ZeneDan Jones
OperatőrLou Bogue
VágóChris Wyatt
HangmérnökDavid Behle
JelmeztervezőJane Robinson
DíszlettervezőLeslie E. Rollins
Gyártás
GyártóLions Gate Entertainment, BBC Films, Madman Films, Saturn Films
Ország Egyesült Királyság

Amerikai Egyesült Államok

Luxemburg
Nyelvangol
Forgatási helyszínLuxemburg
Játékidő92 perc
Költségvetés8 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató(Cannes) 2000. május 15.
USA 2000. december 29.
Magyarország 2001. október 8.
Bevétel11.2 millió dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A vámpír árnyéka (angolul: Shadow of the Vampire) egy amerikai független szatirikus horrorfilm E. Elias Merhige rendezésében. A produkció 2000-ben debütált a cannes-i filmfesztiválon, és az 1922-ben bemutatott Nosferatu című némafilmen alapszik, aminek forgatási körülményeit teljesen kiszínezték. Az alapötlet a főszereplő színész kilétét keltette gyanakvás, ami a stábtagokban egyre jobban gyűrűződik. A produkció főszerepét John Malkovich és Willem Dafoe alakítja. Két Oscar-díjra jelölték a filmet legjobb smink és legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Cselekmény[szerkesztés]

1921-ben megkezdődik a Nosferatu forgatása, ami a Drakula regény nyomán készül. A rendező, Murnau, titokban tartja a stáb előtt, hogy kit választott a vámpír Orlok gróf szerepére. Az egyik főszereplő, Gustav, avatja be őket, hogy egy különc német színészt választottak, aki csak karakterben kisminkelve fog mutatkozni előttük, és éjszaka fog forgatni.

Murnau Csehoszlovákiába viszi a stábot egy kis kocsmába, ahonnan eltávolítják a kereszteket, Wolfgang, az operatőr, pedig furcsa transzba esik. Gustav talál egy palack vért az ellátmányuk között, valaki pedig egy ketrecbe zárt görényt szállít az éjszakába. Murnau egy közeli szlovák kastélyba viszi a színészeket, és itt találkoznak először Schreckkel, aki a grófot alakítja. Látványa és viselkedése lenyűgözi és elborzasztja őket. Murnau később bevallja a producer Graunak, hogy a színészt a kastélyban találta. A jelenet felvétele után Wolfgang, az operatőr, összeesik, Murnau pedig kénytelen Berlinbe utazni, hogy helyettesítést találjon.

Távollétében Grau, a producer és Galeen, a forgatókönyvíró beszélgetnek Schreckkel, aki még mindig karakterben van. Az iszogatásuk közben Schreck elkap egy denevért, és kegyetlenül kiszívja a vérét. Később Schreck megtámad és megöl egy stábtagot. A forgatás következő helyszíne Heligoland szigete, ahol az utolsó jelenetek következnek. Murnau itt árulja el Graunak és az új operatőrnek, Wagnernek, hogy Schreck igazából vámpír, és a főszereplő hölgy, Greta vére kell neki. A két férfi rájön, hogy a szigeten csapdában vannak, ezért laudanumot tesznek Greta italába.

Schreck jelenete következik Gretával, de a vérében lévő szer elaltatja. A két férfi be akarja ereszteni a hajnali fényt, hogy elpusztítsák Schrecket, de az ajtó nem nyílik ki, mert valaki megrongálta az emelőrendszert. Sarokba szorítva a két férfi inkább támadásba lendül, de Schreck mindkettejükkel végez. Murnau ezalatt újraindított a kamerát, és őrült módon folytatja a forgatást, megkéri Schrecket, hogy menjen vissza Gretához. Murnau további felvételeket készít a táplálkozó vámpírról, mikor a stáb többi tagjának sikerül kintről kinyitnia az ajtót.

Schreck a beáradó napfénytől megsemmisül, Murnau pedig megszállottan csapót kér a filmre, és nyugodtan kijelenti, hogy elkészült a film.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hangja[1]
John Malkovich Murnau Epres Attila
Willem Dafoe Max Schreck Sörös Sándor
Udo Kier Grau Rosta Sándor
Catherine McCormack Greta Schröder Tallós Rita
Cary Elwes Wagner Dózsa Zoltán
Eddie Izzard Gustav Görög László
Aden Gillett Galeen Sinkovits-Vitay András
Nicholas Elliott Paul n.a
Ronan Vibert Muller Fekete Zoltán
Sophie Langevin Elke n.a
Myriam Muller Maria n.a

Kritika[szerkesztés]

A film 81%-os mutatót ért el a Rotten Tomatoeson 140 vélemény alapján.[2] Egyesek bírálták a történet előrehaladásának lassúságát, és a színészek dialógusait, többen dicsérték az alapötlet eredetiségét.[2]

„Ez egy gondosan megmunkált kuriózum, amely szerint […] Murnau fausti paktumot kötött egy valódi vámpírral, hogy játssza el a címszerepet, cserébe a film főszereplőnőjének nyakáért a forgatás végén.“ – írja Todd McCarthy a Variety-től.[2]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Esemény Díj Kategória Eredmény
58. Golden Globe-gála Golden Globe-díj legjobb férfi mellékszereplőWillem Dafoe Jelölve
73. Oscar-gála Oscar-díj legjobb férfi mellékszereplőWillem Dafoe Jelölve
legjobb smink – Ann Buchanan, Amber Sibley Jelölve
7. Screen Actors Guild-gála Screen Actors Guild-díj legjobb férfi mellékszereplőWillem Dafoe Jelölve
27. Szaturnusz-gála Szaturnusz-díj legjobb férfi mellékszereplőWillem Dafoe Elnyerte
különdíj: Murnau Nosferatu című némafilm feldolgozásának ötletéért Elnyerte
legjobb jelmez – Caroline de Vivaise Jelölve
legjobb smink – Ann Buchanan, Amber Sibley Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. iszdb.hu
  2. a b c Rotten Tomatoes

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]