A test (film, 2001)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A test
(The Body)
2001-es német–amerikai film
RendezőJonas McCord
AlapműThe Body
Műfaj
ForgatókönyvíróJonas McCord
Főszerepben
ZeneSerge Colbert
OperatőrZsigmond Vilmos
VágóAlain Jakubowicz
DíszlettervezőAllan Starski
Gyártás
Ország Németország
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő105 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2001. április 13. (Egyesült Államok)
2001. május 17. (Magyarország)
Korhatár12 II. kategória (F/6681/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az A test (eredeti címe: The Body) 2001-ben bemutatott thriller-dráma amerikai, izraeli és német kooprodukcióban, amelyet Jonas McCord írt és rendezett. A főbb szerepekben Antonio Banderas, Olivia Williams és John Shrapnel. 2001. április 17-től vetítették limitáltan az Egyesült Államokban.[1] Magyarországon videokazettán jelent meg 2001. május 17-én, majd 2006. július 20-án a tévében is bemutatták.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Hamid palesztin kereskedő ingatlanának építési munkálatai során Jeruzsálemben egy első századi gazdag ember sírjára bukkannak. Amikor Sharon Golban régész a csontokon keresztre feszítés nyomait találja, úgy gondolja, hogy Jézust találta meg. Ez a hír nyugtalanságot kelt, és felszítja a palesztin és izraeli konfliktust. A Vatikán pedig a keresztény hit megingásától tart, ha kiderül, hogy Jézus nem támadt fel.

Pesci bíboros Matt Gutierrez atyát bízza meg az ügy kivizsgálásával. Gutierrez katonaként a hírszerzésnek dolgozott, mielőtt az egyházhoz csatlakozott. Golban régésszel együtt bizonyítékokat keres a holttest kilétére, és a nyomok alapján dilemmába kerül, hogy a vallásnak vagy a tudománynak higgyen.

A nyomozást többször is megnehezítik a palesztinok támadásai, akik meg akarják akadályozni, hogy Izrael a saját oldalára állítsa a katolikus egyházat. A helyzet akkor csúcsosodik ki, amikor egy törvényszéki patológus a holttest boncolása során egyértelmű bizonyítékokat talál Jézus Krisztusra. Elemzése szerint egy 30 év körüli férfiról van szó, aki ácsként dolgozott, és akit keresztre feszítettek. A laboratórium megerősíti az egyező halálozási évet. Gutierrez kételkedik a hitében, és felelősnek érzi magát kollégája, Lavelle atya öngyilkosságáért. A palesztinok elrabolják Golban gyermekeit, és arra kényszerítik őket, hogy adják át a csontokat. Egy lövöldözés során a csontvázat egy kézigránát megsemmisíti, és Golban és Gutierrez megsérül.

Amikor Gutierrez visszatér a Vatikánba, kifakad Pesci bíborosra, hogy őt csak arra használták, hogy eltitkolják a holttest kilétét. Gutierrez ezért otthagyja papi állását, és személyes hitének szenteli magát. Végül azonban kiderül, hogy a holttest valójában nem Jézus Krisztusé, hanem az egyik követőjéé, aki hasonló módon halt meg.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[2]
Matt Gutierrez atya Antonio Banderas Galambos Péter
Dr. Sharon Golban Olivia Williams Györgyi Anna
Moshe Cohen John Shrapnel Varga T. József
Lavelle atya Derek Jacobi Makay Sándor
Walter Winstead atya Jason Flemyng Holl Nándor
anya Lillian Lux n.a
Pesci bíboros John Wood Dobránszky Zoltán
Nasir Hamid Makram Khoury Kiss Gábor
Monszinyor Vernon Dobtcheff n.a
Dr. Sproul Ian McNeice Faragó András

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A filmet főként negatív kritikák érték. A Rotten Tomatoeson 13%-os minősítést ért el 15 minősítés alapján.[3] A MetaCritic 21 pontot adott a 100-ból 11 vélemény alapján.[4] Maitland McDonagh a TV Guide Magazine-tól azt írta: „Elég érdekesen indul, mielőtt rutinszerű akciójelenetek sorozatává fajulna.”[4] Bruce Fetts az Entertainment Weeklytől azt írta: „Ezt a filmes hullát el kellett volna temetni.”[4] Lou Lumenick a New York Posttól azt írta: „Antonio Banderas akaratlanul is mulatságos Matt Gutierrez atyaként, egyfajta jezsuita James Bondként.”[4] Scott Foundas a Varietytől azt írta: „Megmutatta igazi arcát, hiszen nem annyira komoly vallási témájú film, mint inkább egy külföldi intrikákból és rosszul kiválasztott nemzetközi sztárokból álló, molyrágta faliszőnyeg.”[4]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a film 280 ezer dolláros bevételt ért el, a költségvetésről nincs elérhető adat.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database
  2. iszdb.hu
  3. Rotten Tomatoes
  4. a b c d e MetaCritic
  5. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]