A repülés elmélete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A repülés elmélete
(The Theory of Flight)
1998-as brit film
RendezőPaul Greengrass
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • vígjáték-dráma
  • filmdráma
ForgatókönyvíróRichard Hawkins
Főszerepben
ZeneRolfe Kent
VágóMark Day
Gyártás
GyártóBBC Films
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő101 perc
Forgalmazás
ForgalmazóFine Line Features
Bemutató
  • 1998
  • 1999. április 22. (Németország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A repülés elmélete (eredeti cím: The Theory of Flight) 1998-ban bemutatott brit romantikus filmvígjáték-dráma, melyet Richard Hawkins forgatókönyvéből Paul Greengrass rendezett. A főbb szerepekben Helena Bonham Carter és Kenneth Branagh látható.

Világpremierje 1998. szeptember 11-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.[2] Összességében vegyes kritikákat kapott.

Cselekmény[szerkesztés]

Richard sikertelen művész, szabadidejében primitív repülő szerkezeteket épít. Amikor egy londoni üzletház tetejéről saját készítésű tákolmányával lezuhan és meggondolatlan tette miatt a bíróság közhasznú munkára ítéli. Richard egy ingerlékeny, fogyatékossággal élő, ALS-ben szenvedő nő gondozója lesz, aki korábban már több segítőjét is elüldözte maga mellől.

Idővel Richard és Jane összebarátkoznak, Jane pedig segítséget kér tőle egy személyes problémájában: szeretné elveszíteni szüzességét, mielőtt meghalna. Richard vonakodva próbál megfelelő partnert találni, mialatt újabb kísérleti repülőgépet épít. Végül találnak egy magas összegekért dolgozó dzsigolót, aki 2000 fontért hajlandó lefeküdni a nővel. Mivel egyiküknek sincs ennyi pénze, úgy döntenek, Richard kirabol egy bankot.

Richard hotelszobát bérel Jane-nek és előlegként 500 fontot ad a dzsigolónak. Amíg Richard a bankba megy, a dzsigoló ágyba fekteti az ideges Jane-t, de a nő pánikba esik és meggondolja magát. Richard sem képes végrehajtani küldetését és Jane nevét kiáltozva kiszalad a bankból. Visszatérve a hotelbe elküldi a dzsigolót és megvigasztalja a feldúlt lányt.

Később Richard és Jane sikeresen landol a férfi repülőjével, bár az leszállás közben darabokra hullik. Ezután egy ágyban fekszenek, utalva arra, hogy lefeküdtek egymással. Jane hamarosan meghal, a film végén Richard a repülője roncsaiból kialakított, Jane tiszteletére épített emlékhely előtt látható.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Helena Bonham Carter Jane Hatchard Majsai-Nyilas Tünde
Kenneth Branagh Richard Szakácsi Sándor
Gemma Jones Anne Menszátor Magdolna
Holly Aird Julie Ősi Ildikó
Ray Stevenson dzsigoló Kárpáti Levente
Robert Blythe farmer Végh Ferenc

Fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes kritikákat kapott: a Rotten Tomatoes weboldalon 22 kritika alapján 50%-os értékelésen áll.[4]

Roger Ebert négyből két és fél csillagra értékelte és a hasonló témájú Táncoltass a dalomra című ausztrál filmdrámát sokkal jobbnak tartotta nála. „A repülés elmélete tulajdonképpen egész élvezetes. De ha megnézed a Táncoltass a dalomra című filmet, akkor megdöbbent a különbség. Két film. Ugyanaz a sztori. Ugyanaz a cél. Hasonló karakterek. Hasonló szituáció. Az egyik szórakoztató. A másik mennykőcsapás”.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.kinokalender.com/film809_vom-fliegen-und-anderen-traeumen.html, 2018. január 4.
  2. The complete film lineup for the 1998 Toronto Film Festival (angol nyelven). IndieWire, 1998. augusztus 26. (Hozzáférés: 2023. november 23.)
  3. A repülés elmélete - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. november 23.)
  4. The Theory of Flight - Rotten Tomatoes (angol nyelven). Rotten Tomatoes, 1999. január 22. (Hozzáférés: 2023. november 23.)
  5. Ebert, Roger: The Theory of Flight (angol nyelven). RogerEbert.com. (Hozzáférés: 2023. november 23.) „The Theory of Flight is actually fairly enjoyable. [But] when you see Dance Me to My Song, you're struck by the difference. Two movies. Same story. Same objective. Similar characters. Similar situation. One is an entertainment. The other is a thunderbolt.”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Theory of Flight című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]