A felsővízivárosi Szent Anna-templom orgonája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A budapesti, felsővízivárosi Szent Anna-templom orgonája Európa és Magyarország egyik legkiválóbb orgonáinak egyike, a drezdai Jehmlich Orgonaüzem építette 1985-ben.

A régi orgona[szerkesztés]

A hazánk egyik legszebb barokk orgonaszekrényét ismeretlen mester készítette, a budai, várbeli karmelita kolostor templomából (egykori Várszínház, ma Miniszterelnökség épülete) vásárolta meg a Szent Anna-egyházközség (akkor Buda főtemploma), a felállítását Puhob (Buhob) Xavér orgonaépítő mester végezte 1784-ben, a hangszer akkor két manuállal és 20 regiszterrel rendelkezett. 1800-ban az orgonaszekrényt Luprecht Ferenc akkori plébános kérésére kettéosztották, így a templom karzatán lévő (homlokzati) ablak több fényt tudott a templomtérbe bejuttatni.

1807-ben Herodek (Herotek) József orgonaépítő mester az orgonát javította, és ún. rückpositívot (hátművet) készített a kor építési sajátosságainak megfelelően. A kis-orgonaszekrény a karzat mellvédjébe épült. Az orgona a közel másfél évszázad alatt sok javításon esett át, végül 1923-ban az egyházközség új orgonát rendelt a pécsi Angster orgonaüzemtől (op. 982). A kétmanuálos, 19 regiszteres hangszer a cég akkor szokásos orgonaépítési stílusába sorolható: német-romantikus elemeket hordoz magán ún. neobarokk jegyekkel. A Geyer József által tervezett hangszer inkább az ún. univerzál orgonák irányát célozza meg egész felépítésében. A pneumatikus traktúra először hozott a Szent Anna-templomba szabad kombinációt, hengert és különféle, a kor legmodernebb nézeteinek megfelelő játéktechnika-segítő eszközöket. Az orgona második manuálja redőnyműként épült, három tervezett nyelvregisztere sosem épült meg. Az orgona elbontását követően darabjaiban a leányfalusi Szent Anna-templomban található meg, ahol a Paulus Orgonaüzem[1] egy kisebb orgonát készített az ajándékba kapott sípanyagból 1985-ben.

A Jehmlich-orgona[szerkesztés]

Az 1980-as évek közepén új korszak kezdődött a Szent Anna-templom és hazánk orgonazenei életében is. A magdeburgi püspök támogatása révén a drezdai Jehmlich Orgonaüzem hárommanuálos orgonát épített (op. 1047) a Szent Anna-templomba. Az orgona olyan tulajdonságokkal rendelkezett, mely nagy hatással volt az akkori orgonazenei életre, oktatásra, egyházzenére. A magas művészi értékeket képviselő hangversenyorgona irányadója lesz a művészi templomi hangverseny – és nem utolsó sorban – liturgikus orgonazenei életnek. A hangszer megépülésekor célkitűzés volt az is, hogy a régi barokk orgonaszekrény együttest restaurálják és rekonstruálják a rendelkezésre álló források alapján. A páratlan szépségű szekrény terveit Tóth Tamás építész készítette. Az orgona művészi terveit: Baróti István, Gergely Ferenc és Kárpáti József készítették.

Az orgona megépülését követően nagy hangversenyélet kezdődött a templomban. Számos kiváló külföldi és hazai művész adott és ad ma is hangversenyt a hangszeren, Olivier Latry, a Notre-Dame orgonaművésze ezen az orgonán játszotta első magyarországi hangversenyét.

A Szent Anna-templom kiváló akusztikája méltó társává vált az új, 1985-ben elkészült hárommanuálos, 37 regiszteres orgonának. Az egyházközség nagy gonddal tartja karban hangszerét, az orgonán rendszeresen, tízévente generáljavítást végeznek, 2017-ben Balasi Barnabás, a templom orgonaművésze a Békés Balázs orgonaépítő mester által vezetett BKM Orgonaüzemmel közösen új, a neobarokk hangképtől eltérő intonációt készít. A művész tervei szerint a jövőben fokozatosan térne át az orgona az ún. univerzálorgona irányra. Értéke ma is abban rejlik, hogy hangversenyorgonaként művészi szándékkal helyezkedik bele a legkülönfélébb stílusok előadásába, az orgonairodalom egészét tekintve. Az 1985-ben rekonstruált orgonaház-együttes hazánk egyik legszebb barokk orgonaszekrényét adja, látványa impozáns és lenyűgöző.

Orgonisták[szerkesztés]

A hangszer és a templom zenei élete összefonódik Kárpáti József orgonaművész munkásságával egészen 2014-ben bekövetkezett haláláig. A templom egykori zeneigazgatója már a rendszerváltás előtti években újraindítja az orgonaoktatást hazánkban, az országos hírű hangszer bekapcsolódik az egyházzene-oktatásba is.

A templom három orgonaművésze 2021-ben Almásy László Attila, Balasi Barnabás (művészeti vezető) és Horváth Márton Levente. Zenei szolgálatuk az év minden napján hivatott képviselni a templom és orgonának múltját és örökségét: "Soli Deo gloria".

Diszpozíció[szerkesztés]

Az orgona jelenlegi diszpozíciója

Schwellwerk III C-a3 1 Hornprincipal 8’

2 Rohrflöte 8’

3 Spitzgambe 8’

4 Vox coelestis 8’

5 Violprincipal 4’

6 Koppelflöte 4’

7 Blockflöte 2’

8 Sifflöte 1’

9 Sesquialtera 2 fach

10 Nonacymbel 4 fach

11 Schalmey 8’ Fa (Giesecke)

12 Clairon 4’ (Giesecke)

13 Tremulant

Hauptwerk II C-a3

14 Pommer 16’

15 Principal 8’

16 Hohlflöte 8’

17 Salicional 8’

18 Octava 4’

19 Nachthorn 4’

20 Gemsquinta 22/3’

21 Superoctava 2’

22 Mixtura 5 fach

23 Trompete 8’ (Giesecke)

24 III/II

25 I/II

Rückpositiv I C-a3

26 Holzgedackt 8’

27 Principal 4’

28 Rohrflöte 4’

29 Waldflöte 2’

30 Larigot 11/3’

31 Scharf 3 fach

32 Cromorne 8’ (Giesecke)

33 Tremulant

34 Cymbelstern

35 III/I

Pedal C-f1

36 Principalbass 16’

37 Subbass 16’

38 Octavbass 8’

39 Bassflöte 8’

40 Choralpfeife 4’

41 Grosscornett 5 fach

42 Posaune 16’ Fa (Giesecke)

43 Trompete 8’ (Giesecke)

44 III/P

45 II/P

46 I/P

Diszpozíció: Baróti István, Gergely Ferenc, Kárpáti József

Mechanikus traktúra, elektromos kupulák. Változtatható periódusidejű tremulantokkal. 512 soros setzerkombináció.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]