8702-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
8702-es mellékút
Az út gyanói szakasza, kelet felé nézve
Az út gyanói szakasza, kelet felé nézve
Úttípusösszekötő út
Hossza8,3 km
Ország Magyarország
TartományokVas vármegye
Az út elejeRum 8701
Az út végeSorkifalud-Szentléránt

A 8702-es számú mellékút egy közel 10 kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút Vas vármegye területén; Sorkifalud Szentléránt nevű, különálló településrészét köti össze a 87-es főúttal.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 8701-es útból ágazik ki, annak a 11+150-es kilométerszelvénye közelében, Rum belterületének déli szélén, nyugati irányban. Zrínyi Miklós utca néven húzódik a lakott terület széléig, amit alig 400 méter után maga mögött is hagy. Az első kilométere után átlép Zsennye területére, de lakott helyeket ott nemigen érint, a községen a 87 102-es számú mellékút vezet végig, amely dél felől torkollik bele a 8702-es útba, nem sokkal annak a második kilométere után.

2,3 kilométer teljesítését követően éri el az út Rábatöttös határát; elhalad a Szent Cecília-templom és a község temetője mellett, majd kiágazik belőle észak felé egy számozatlan önkormányzati út a falu központja irányába. Kevesebb, mint fél kilométerrel arrébb egy másik elágazása következik, ez a 87 103-as számú mellékút, mely ugyancsak Rábatöttös központjába vezet. 3,3 kilométer után éri el a különálló Gutaháza településrészt, melynek házai között végig is húzódik, József Attila utca néven, de alig több mint fél kilométerrel távolabb már ismét külterületek közt jár.

4,3 kilométer után a korábbi irányához képest délebbnek fordul, majd átlépi Gyanógeregye határát; Geregye településrészt kevéssel az 5. kilométere előtt éri el, és alig 400 méteren át húzódik belterületen, Gyanóra pedig nagyjából 6,2 kilométer után érkezik meg. E községrészben több, közel derékszögű irányváltása következik, illetve a 7. kilométere közelében találkozik a 8703-as úttal, amellyel rövidke közös szakaszuk is van. Miután újból különváltak, a 8702-es nyugat felé folytatódik, pár lépés után már külterületen.

7,4 kilométer után szeli át az út az útvonalába eső utolsó település, Sorkifalud határszélét. Magával a községgel nem is találkozik, csak annak különálló, Szentléránt nevű településrészével, amit nagyjából 8,2 kilométer után ér el. A falurész keleti szélén szinte azonnal véget is ér, folytatása a központ és a Szombathely–Nagykanizsa-vasútvonal Szentléránt megállóhelye irányában már csak számozatlan önkormányzati útként halad tovább.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 8,266 kilométer.

Története[szerkesztés]

Települések az út mentén[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]