6304-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
6304-es mellékút (Magyarország)
Úttípusösszekötő út
Hossza~10 km
Ország Magyarország
TartományokFejér vármegye
Az út elejeDég
Az út végeKáloz 6307

A 6304-es számú mellékút egy négy számjegyű mellékút Fejér vármegye délnyugati részén, a Mezőföldön. A 64-es főutat köti össze a Sárvíz völgyének nyugati szélén végighúzódó útvonallal, Dég község számára kínál a korábbinál rövidebb közúti közlekedési kapcsolatokat Székesfehérvár irányába. Kezdeti szakasza korábban a 63 109-es számozást viselte, ezen a számon csak a 64-es főút és Dég központja között húzódott.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 64-es főútból ágazik ki, annak 15,300-as kilométerszelvénye közelében, Dég lakott területének délnyugati szélén. Északkelet felé indul, Enyingi utca néven. 1,5 kilométer után irányt vált, északnak fordul, Széchenyi István utca néven. A 63 109-es útszámozás 2,671 kilométer után ért véget, Dég központjában, de a 6304-es út továbbfolytatódik. Elhalad Dég, Káloz és Sárbogárd hármashatára mellett, onnan egy szakaszon e két utóbbi település határvonalát kíséri. Káloz belterületén előbb Bem József utca, majd Bajcsy-Zsilinszky utca a neve. A 6307-es útba beletorkollva ér véget, annak 23,750-es kilométerszelvényénél.

Teljes hosszát, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa alapján, 2019 októberi állapot szerint nem lehet megállapítani, megközelítőleg 10 kilométer lehet.

Története[szerkesztés]

Déget és Kálozt korábban is összekötötték mezőgazdasági utak, de közúti közlekedésre azok nem igazán voltak alkalmasak. 2018-ban indult meg a két település közti útvonal szilárd burkolattal történő kiépítése, ezáltal a különféle mezőgazdasági munkákat végző gépekkel már nem sárban kell vonulniuk az érintett gazdáknak, illetve járhatóvá válik az útvonal személygépjárművek számára is. A kiépítéséhez igénybe vettek egy százmilliós nagyságrendű pályázati támogatást is, ez 1,5 kilométernyi útszakasz megvalósításához volt elegendő. 2018 decemberéig azonban még nem zárult le az útszakasz hivatalos használatba vételi eljárása.[1]

Az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa, 2019 októberi állapot szerint feltünteti az út számaként a 6304-es számot, de az oldalon alkalmazott egyéb jelölések hiánya és lényeges adatok (például kilométer-számozás) elérhetetlensége miatt nem egyértelmű, hogy érvényben van-e ez az útszámozás, miként az sem, hogy alkalmas-e az út a jelen állapot szerint közlekedésre.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szanyi-Nagy Judit: Az új dégi mezőgazdasági út műszakilag rendben van!. feol.hu, 2018. december 11. [2019. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 30.)