2023-as murciai regionális választás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Regionális választás Murciában

2023. május 28.

Összesen 45 mandátum

23 szükséges a többséghez

2019 következő
Párt vezetője José Veléz Fernando López Miras José Ángel Antelo
Párt PSOE PP VOX
Előző választás - - -
Választás után - - -
Változás - - -
Szavazatok - - -
% - - -
Változás (%) - - -
-
Párt vezetője María José Ros María Marín -
Párt Cs Podemos
Előző választás - - -
Választás után - - -
Változás - - -
Szavazatok - - -
% - - -
Változás (%) - - -
Elnök a választás előtt:

Fernando López Miras

Elnök a választás után:

A 2023-as murciai regionális választást 2023. május 28-án tartották meg, amelynek keretében megválasztották a spanyolországi Murcia autonóm közösség regionális parlamentjét. A választáson 45 mandátumot osztottak ki. A választás napján Spanyolország 11 másik autonóm közösségében is regionális választásokat tartottak, emellett helyhatósági, önkormányzati választásokat országszerte.

Választási rendszer[szerkesztés]

Murcia parlamentje a Murcia Regionális Gyűlése, az autonóm közösség egykamarás törvényhozói szerve. Az 1978-ban életbe léptetett Spanyol Alkotmány, a Murciai Státuszegyezmény révén olyan jogokkal ruházza fel a a régiót, mint a helyi törvényhozás, regionális elnök megválasztása valamint a bizalmatlansági indítvány megszavazása.

Általános választójog érvényesül, azon spanyol állampolgárok szavazhatnak akiknek Murcia régióban van bejelentett lakcíme és betöltötték 18. életévüket. A külföldön élőn murciai lakcímmel rendelkező állampolgároknak előre kell regisztrálni a levélszavazásra. A 45 mandátumot D'Hondt-módszernek megfelelően zárt listás, arányos képviseleti rendszerben választják meg..[1]

Háttér[szerkesztés]

Murcia régiót 2017 óta a néppárti Fernando López Miras elnök vezette, a Néppártnak 2017-2019 közötti kisebbségi regionális kormánya lett, a regionális gyűlésben a mandátumok 49%-át tudhatta magának. 2019-es választáson ismét López Miras és a Néppárt győzött. Ekkor a második kormánya a 46-ból 23 mandátummal rendelkezett, kisebbségi, koalíciós kormányt alakított a Polgárok párttal, a szélsőjobboldali VOX pedig külső támogatója lett a kormánynak.

2021-ben a Polgárok párt a Szocialistákkal bizalmatlansági indítványt akart indítani López Miras ellen, aki válaszul felmentette kormányának Polgárok párti minisztereit. Ettől kezdve néppárti kormány áll a régió élén.

Szlogenek[szerkesztés]

Párt/Koalíció Eredeti szlogen Magyar fordítás Ref.
PSOE « Adelante.- » "Előre!" [2]
PP « Un Gobierno más fuerte, más unido. »
« Un nuevo impulso. »
"Egy erősebb, egységesebb kormányt!"
"Egy új impulzus!"
[3]
Cs « Libérate!» "Szabadítsd fel magad!" [4]
Vox « Empezando por lo que importa» "Hozzálátunk ahhoz, ami fontos!" [5]
Podemos–IU « La fuerza que transforma  » "A változás ereje!" [6]

Választási kampány[szerkesztés]

Spanyol Szocialista Munkáspárt[szerkesztés]

A szocialisták José Vélezt indították jelöltként. Kampányának legfőbb ígérete, hogy a régió egészségügyi rendszerét rendbe tennék: növelnék a kapacitást a sürgősségi ellátásban, új kórházakat építtetnének valamint számos intézményt felújítanának. [7]

Néppárt[szerkesztés]

A Néppárt Fernando López Miraszt, a régió 2017 óta hivatalban levő elnökét indította el. Március 8-án bejelentette, hogy megválasztása esetén mintegy 8 ezer vállalkozásnak fog a regionális kormány segélyt folyósítani. Kampányát ígéretet tett a jóléti intézkedések folytatására, a Mar Menor rendezésére. A párt kampányát beárnyékolja Lopez Miras elődjének Pedro Antonio Sánchez a régió 2015-2017 közötti néppárti elnökének korrupciós ügye, ami miatt 3 évnyi börtönbüntetésre ítélték.[8]

VOX[szerkesztés]

A VOX José Ángel Antelót, egykori kosárlabda-játékost indította el jelöltként,aki 2019-ben Murcia város egyik önkormányzati képviselője lett. Antelo és a VOX kampányában arról beszélt, hogy megválasztásuk esetén sürgős intézkedéseket fognak. Kiemelték a néppárti Pedro Antonio Sánchez korrupciós ügyét, aminek kapcsán azt írták, hogy "Murcia régióban nincs különbség a Néppárt és a Szocialisták között, #VOXvagySötétkékszocializmus". Utóbbi esetben a "sötétkékszocializmus" jelzővel a Néppárt 1995 óta tartó 28 évnyi uralmára utal. [9]

Polgárok[szerkesztés]

A párt María José Rosz-t indította el jelöltként. Fontosnak tartják, hogy ők az egyedüli reformerek, akik "valódi változást tudnak hozni a régió életében, ellentétben a Néppárttal és Szocialistákkal". Kiemelte Ros a kampánya során, hogy komoly probléma a régióban a kétpárti vezetés illetve hogy nem tőrödnek a fiatalok, pályakezdők érdekérvényesítésével, munkaerőpiaci helyzetével valamint a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságával. Az egészségügyi ellátás egyenlőtlensége miatt. Ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülve 10%-al csökkentenék a személyi jövedelemadót a kétgyerekes családoknak és ingyenessé tennék a bölcsődéket. [10]

Podemos[szerkesztés]

A Podemos María Marínt indította jelöltként. Kampányában arról beszélt, hogy a régióban mélyreható változások szükségesek. Fontosnak tartja, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a környezetvédelem, mert a környezetszennyezéssel veszélyeztetik a helyiek egészségét. Állításuk szerint a Néppárt "nem tud jövőképet felmutatni a régiónak". [11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1987. évi 2. Law Ley 1/1987, de 31 de marzo, Electoral Valenciana  Boletín Oficial del Estado (Spanyol nyelven)
  2. Pepe Vélez será el candidato del PSOE a la Comunidad en las elecciones de 2023”, El Español , 2021. április 12. (Hozzáférés: 2021. április 12.) (spanyol nyelvű) [halott link]
  3. “Un nuevo impulso”: el Gobierno de Murcia y el PP comparten lema en tiempos de precampaña autonómica”, La Vanguardia , 2021. április 7. (Hozzáférés: 2023. március 27.) (spanyol nyelvű) 
  4. Cs afila sus armas para 2023: convoca la primera convención en la Región para relanzar la marca”, El Español , 2021. április 17. (Hozzáférés: 2023. március 27.) (spanyol nyelvű) 
  5. Santiago Abascal, con los candidatos de VOX a las elecciones autonómicas y municipales, en Murcia”, 2023. március 27. (Hozzáférés: 2023. március 27.) (spanyol nyelvű) 
  6. Riveiro, Aitor. „Podemos e Izquierda Unida concurrirán juntos en las elecciones autonómicas y municipales en Madrid de 2023”, eldiario.es , 2021. április 10. (Hozzáférés: 2023. március 27.) (spanyol nyelvű) 
  7. Pepe Vélez (PSRM) centra sus promesas en mejorar la Sanidad: más plazas y 45 millones de inversión. (Hozzáférés: 2023. március 25.)
  8. López Miras anuncia ayudas directas para "auxiliar" más de 8.300 pequeños y medianos comercios. (Hozzáférés: 2023. március 25.)
  9. Vox aprovecha la condena al expresidente de Murcia y prepara una campaña contra el PP. (Hozzáférés: 2023. március 25.)
  10. Ciudadanos lanza su campaña 'Libérate' para devolver la prosperidad a las clases medias. (Hozzáférés: 2023. március 25.)
  11. Podemos lanza la campaña “María Marín, líder de la oposición, líder del cambio”. (Hozzáférés: 2023. március 25.)