2018-as magyar labdarúgókupa-döntő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2018-as magyar labdarúgókupa-döntő
Kiírás:
2017–2018-as magyar labdarúgókupa
A mérkőzés végeredménye
Puskás Akadémia Újpest FC
22
Tizenegyesekkel
45
A mérkőzés adatai
Dátum2018. május 23., szerda
StadionGroupama Aréna
VárosBudapest
JátékvezetőAndó-Szabó Sándor
Nézőszám11 270

 ← 20172019 → 

A 2018-as magyar labdarúgókupa-döntő volt a sorozat 108. döntője. A finálét az Újpest FC és a Puskás Akadémia csapatai játszották. A találkozót 2018. május 23-án a Groupama Arénában rendezték meg 11 270 néző előtt.

Előzmények[szerkesztés]

Története során először jutott a Magyar Kupa döntőjébe a Puskás Akadémia, míg az Újpest ezt megelőzően már kilencszer hódította el a kupát, legutóbb 2014-ben, míg 2016-ban ugyan döntőbe került, ám ott a Ferencváros legyőzte 1–0-ra.

Ahogyan az ezt megelőző három évben, most is a zöld-fehérek otthonában, a Groupama Arénában rendezik a finálét. Érdekesség, hogy mind a három alkalommal az egyik mérkőző fél a Ferencvárosi TC volt: 2015-ben a Videotont 4–0-ra, 2016-ban az Újpestet 1–0-ra győzte le, 2017-ben pedig Vasassal 1–1-es döntetlent játszott, csak büntetőbárbajjal dőlt el a kupa sorsa, 5–4-re a zöld-fehérek javára.

Története során mindössze tizenegyedszer találkozott a két csapat, viszont a Magyar kupában először, mindjárt a döntőben. Négy bajnoki idényben is játszottak már egymás ellen, a 2017-18-as szezonban mind a három mérkőzésen a Puskás Akadémia győzött, míg az azt megelőző szezonban pedig mind a háromszor döntetlen eredmény született. Legutóbb az Újpest napra pontosan 3 évvel ezelőtt, 2015. május 23-án tudta legyőzni aktuális ellenfelét a Pancho Arénában, mégpedig 5–4-re. Érdekesség, hogy azon a mérkőzésen a Puskás Akadémia mind a négy gólját Tischler Patrik szerezte, és Jonathan Heris az Újpestnek szerzett gólt, míg most az ellenfél csapatát erősíti.

Út a döntőig[szerkesztés]

Az eredmények az adott csapat szempontjából szerepelnek.

Puskás Akadémia Szakasz Újpest
Kaposvári Rákóczi FC (NB III) 3–1 (i) 6. forduló Öttevény TC (megye I) 6–0 (i)
Eger FC (megye I) 6–0 (i) 7. forduló Gödöllői SK (megye I) 3–0 (i)
Kisvárda Master Good (NB II) 1–0 (i) 8. forduló Vecsési FC (NB III) 5–0 (i)
Zalaegerszegi TE (NB II) 2–1 0–1 (i) 2–0 (h.u.) (o) Nyolcaddöntők Paksi FC (NB I) 4–0 2–0 (o) 2–0 (i)
Diósgyőri VTK (NB I) 3–1 0–1 (o) 3–0 (i) Negyeddöntők MTK Budapest FC (NB II) 4–4 (i.l.t.g.) 2–1 (o) 2–3 (i)
Debreceni VSC (NB I) 4–2 4–0 (o) 0–2 (i) Elődöntők Balmaz Kamilla Gyógyfürdő (NB I) 2–1 2–1 (o) 0–0 (i)
Jelmagyarázat: h.u. = hosszabbítás után; i.l.t.g. = idegenben lőtt több góllal;

A mérkőzés előtt[szerkesztés]

A labdarúgó Magyar Kupa a magyar bajnokság után a második legrangosabb hazai versenysorozat, melynek a győztese indulhat a 2018–2019-es Európa-liga első selejtezőkörében. Kupadöntőre 1910-ben került sor először, összesen pedig 77 alkalommal rendezték meg.

Kiemelt rangja ellenére a Magyar Kupának egészen a 2018-as döntőig nem volt egységes arculata, melyet a televíziós közvetítésektől kezdve a helyszíni jelenléten át a sajtótermékekig használhattak volna a média munkatársai, így a Magyar Labdarúgó Szövetség örömmel mutatta be a Magyar Kupa új logóját is a sajtóeseményen.

Érdekesség, hogy mindkét kispadon ülő vezetőedző elhódította már korábban a kupát, és igazi specialistáknak nevezhetőek, hiszen Pintér Attila ötödik, Nebojsa Vignjevics pedig a harmadik döntőjére készül.

Sokat tettünk azért, hogy itt lehessünk. Egy kupadöntő mindig különleges izgalmakat tartogat, hiszen egy meccsen dől el minden, nincs lehetőség a javításra. Mind a klub, mind a játékosok életében óriási siker lenne a győzelem, hiszen történelmi lehetőség kapujában áll a Puskás Akadémia.[1]
Pintér Attila, a Puskás Akadémia vezetőedzője
Mondhatom, hogy a kupasorozatok a kedvenceim közé tartoznak, ezek igazán különleges meccsek, hiszen egy nap alatt eldőlt minden, nyersz vagy veszítesz. Mi a szezon során már háromszor is kikaptunk a holnapi ellenfelünktől, de biztos vagyok benne, hogy ennek nem lesz jelentősége a döntőben. Nemcsak a sikerért, de a szurkolóinkért is küzdeni fogunk majd, hiszen sokszor tizenkettedik játékosként állnak a csapat mögött, szeretnénk kiszolgálni őket.[1]
Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője
Két azonos képességű csapat találkozik majd a döntőben. Úgy gondolom, az fogja eldönteni az összecsapást, hogy melyik csapat tudja megvalósítani a saját játékát, ki az, aki kevesebbet hibázik majd, és persze kulcsfontosságú lesz a helyzetkihasználás.[1]
Hegedüs Lajos, a Puskás Akadémia labdarúgója
Első kupadöntőmre készülök, szeretnék százszázalékos maradni. Nagy dolog lenne a történelmi, tizedik sikerét megszerezni a klubnak, ezt a szurkolók támogatásából is érzem, hiszen folyamatosan kapjuk az üzeneteket, érezzük a támogatást, a győzelmen kívül nem is gondolhatunk másra, így a bajnokságban elszenvedett három vereségre sem.[1]
Novothny Soma, az Újpest labdarúgója

A mérkőzés[szerkesztés]

Részletek[szerkesztés]

Döntő
2018. május 23., szerda
20:00 (tv: M4 Sport)
Puskás Akadémia FC 2 – 2  (h. u.) Újpest FC
Knežević (1–0) Gól : 38' 38'
Perošević (2–2) Gól : 66' 66'
Márkvárt Sárga lap 60'
Hegedüs L. Sárga lap 113'
(1 – 0)
Jegyzőkönyv
Gól : 55' 55' (1–1) Sárga lap 88' Zsótér
Gól : 62' 62' (1–2) Bojović
Sárga lap 105' Nwobodo
  Büntetőpárbaj  
Perošević Értékesítve
Bačelić-Grgić Értékesítve
U. Diallo Értékesítve
Henty Elhibázott
Balogh Értékesítve
Hegedűs J. Elhibázott
4 – 5 Értékesítve Onovo
Értékesítve Litauszki
ÉrtékesítveA. Diallo
Elhibázott Balázs
Értékesítve Zsótér
Értékesítve Bojović
Groupama Aréna, Budapest
Nézőszám: 11 270
Játékvezető: Andó-Szabó (magyar)
Asszisztensek: Buzás, Szécsényi


A 2017–2018-as Magyar Kupa győztese
Újpest FC
10. cím

A 14. percben az Újpest előtt adódott a döntő első helyzete, de Pauljević hét méterről a felső lécet találta el. A felcsútiak részéről Spandler találhatott volna be, miután Litauszki mentése rövid volt, a védő lövését azonban Pajović lábbal védte. A 38. percben vezetést szerzett a Puskás Akadémia: Henty passzába Litauszki rosszul ért bele, Knežević pedig 11 méterről kilőtte a jobb sarkot; (1–0).

A második félidőt kitűnően kezdte az Újpest, az 55. percben Zsótér óriási gólt lőtt 25 méterről a bal felsőbe; (1–1). Nem sokkal később, a 62. percben Bojović fejelt nyolc méterről a kapuba; (1–2). A 66. percben ismét egyenlő volt az állás: Balogh kitűnő labdája után Perošević 11 méterről helyezett a hálóba; (2–2).

Több gól nem született, így jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás, ahol nem esett gól. 11-esekkel 5-4-re nyert az Újpest. Az első öt körben Balázs és Henty hibázott, majd Bojović belőtte, Hegedűs János lövését azonban megfogta Pajović, így a lilák megnyerték a finálét.

Nebojsa Vignjevics másodszor vezette kupagyőzelemre az Újpestet, összességében ez a klub 10. kupagyőzelme, és ezzel immár biztos, hogy a csapat indulhat az Európa-ligában. Míg Pintér Attila másodszor veszített el finálét 11-esekkel (korábban a Vasassal).

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Nebojsa Vignjevics – a története 10. kupadöntőjét megnyerő Újpest mestere – a szurkolókra és játékosaira is büszke, főként azért, mert jobb egyéni képességekkel rendelkező ellenfelet tudtak legyőzni. A szerb szakember elárulta, a klubnál töltött öt évet egy picivel többnek érzi:

Az utolsó lövéssel nyertük meg a mérkőzést, rendkívül keményen dolgoztunk, kialakítottuk a helyzeteinket. Ahogyan korábban mondtam, az a képesség, amellyel a Puskás Akadémia játékosai rendelkeznek, az Újpest viszont kevésbé, ezúttal is megmutatkoztak. Nagyon kevés terület elég nekik ahhoz, hogy könnyű gólokat szerezzenek, nálunk ez nincs meg. A legfontosabb, hogy nyertünk, arra senki nem fog emlékezni, hogyan tettük. Büszke vagyok a játékosaimra és a szurkolóinkra is, mindenkinek gratulálok, köszönettel tartozom a családomnak. A legnagyobb hibám az volt, hogy az Újpesthez jöttem, mert 5 év alatt 25-öt öregedtem. Csodálatos érzés nyerni, csak az tudhatja milyen, aki már átélte.[2]
Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője

Pintér Attila, a felcsútiak vezetőedzője – aki az ötödik kupadöntőjében harmadszor vesztett – azért volt szűkszavú, mert attól tartott, eltiltással büntethetik, ha kimondaná, amire gondol. Annyit azért elárult, egy bírói ítélet bosszantotta a lefújás után:

Mi és a játékosaink emelt fővel mehetünk haza. Egy igazi kupamérkőzés volt, mindent elkövettünk a győzelem érdekében, a tizenegyespárbaj az már lutri, de jövő héten is le szeretnék ülni a kispadra, ezért nem mondanék többet. Egy jó mérkőzés volt, mindkét oldalon elkövettek mindent a játékosok. Nézze meg mindenki a második percet.[2]
Pintér Attila, a Puskás Akadémia vezetőedzője

Összeállítások[szerkesztés]

Puskás Akadémia
Újpest

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Specialisták összecsapása jön a Magyar Kupa döntőjében. www.mlsz.hu (2018. május 22.) (Hozzáférés: 2018. május 23.)
  2. a b Pintér nem mondta ki, amit gondolt, Vignjevics 25 évet öregedett. www.m4sport.hu (2018. május 23.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]