Újgyőri főtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Újgyőri főtér
Közigazgatás
OrszágMagyarország
TelepülésMiskolc (1945–)
VárosrészÚjdiósgyőr
Nevezetes épületeiBükk áruház
Vasas Szerszámközpont
Újgyőri főtéri buszpályaudvar
Irányítószám3532
Földrajzi adatok
Távolság a központtól3,5 km
Elhelyezkedése
Újgyőri főtér (Miskolc)
Újgyőri főtér
Újgyőri főtér
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 06′ 05″, k. h. 20° 43′ 52″Koordináták: é. sz. 48° 06′ 05″, k. h. 20° 43′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Újgyőri főtér témájú médiaállományokat.

Az Újgyőri főtér Miskolc egyik közterülete, az Andrássy Gyula utca (2505-ös út) és a Vasgyári út találkozásánál lévő tér, fontos közlekedési csomópont, körforgalommal. A Belváros (a történelmi Miskolc) és a történelmi Diósgyőr között fekvő Újdiósgyőr városrész központja.

Története[szerkesztés]

Az Újgyőri főtér az 1950-es évek elejétől a rendszerváltásig a Marx tér nevet viselte. Fő területét Miskolc első körforgalma töltötte ki, a Marx Károly (ma Andrássy Gyula) utca és a Vasgyári út találkozásának forgalmát bonyolította le. Mint közlekedési csomópont, itt volt az 1-es és a 2-es villamos megállóhelye, egyben átszálló helye. Egy időben – amíg közlekedett – a 0-s és a 3-as villamos is megállt a téren. A tér közepén állt a „gomba”, egy fedett várakozó hely. A tér északi oldalán földszintes épületek álltak, amelyekben különböző boltok voltak (totózó, tejbolt, édességbolt, IBUSZ iroda, órás, kelet felé ruházati és élelmiszerbolt, gyógyszertár stb.). A délkeleti oldalon egy változó funkciójú épület állt, amely volt kerületi tanács, posta, valamint mellette egy földszintes zöldségüzlet. Lejjebb, kelet felé, a Marx Károly utca déli oldalán állt a Vasas Otthon. A Vasgyári út felé, a keleti oldalon, az első épület egy háztartási (iparcikk) bolt volt.

Az 1970-es évektől fokozatosan megújult a főtér, az északi oldalon az egyemeletes házakat lebontották, és a kialakult térségben az 1970-es évek közepén felépült a Vasas Művelődési Központ és a Bükk áruház nevű bevásárló központ. A régi épületek helyén négyemeletes panellakóházakat emeltek. A megszűnt művelődési házban 2021-ben egy szerszámközpont nyílt, a posta 2022-ben bezárt. A tér délnyugati részén megépítették az autóbusz-pályaudvart és épületeit, valamint a nyugati részen kialakították a két villamosmegállót. Az áruház és a művház előtti térségben több szobrot helyeztek el. Itt áll a Munkástrón és a Martinász nemesacél szobor, valamint a toboz alakú csurgó. 2023-ban a főtér közepén helyezték el a Kraitz Gusztáv tervezte kohászati emlékművet.

Közlekedése[szerkesztés]

Az Újgyőri főteret érintő, illetve itt végállomással rendelkező járatok (2023. május 21.):

A megszűnt villamosjáratok közül korábban érintette a teret a 0-s villamos 1970 és 1989 között, majd a 2010-es években alkalmanként, valamint a 3-as villamos 1951–1991 között.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]