Zwinger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A carcassonne-i vár zwingere
A minneburgi vár (Neunkirchen, Németország) alaprajza és rajta a zwinger helye

A zwinger (ejtsd: cvinger, magyarul am. szorító, németül Zwinger) középkori illetve azóta épült várak, erődítmények két kőfallal határolt, gyakran állatok számára elkerített részeket is tartalmazó területe, ahol pl. a lovagi tornákat tartották. Ugyanezt a szót használták később a falszorosban emelt épületekre, pl. tornyokra is.

Híres zwingerek[szerkesztés]

A drezdai Zwinger[szerkesztés]

A falszorosról kapta nevét a drezdai Zwinger barokk épületegyüttese, Európa egyik leghíresebb múzeumcsoportja is, bár itt a külső falon elhelyezett Kronentor (Koronás kapu) mögött voltaképpen a kastély előkertjét alakította ki az építész, Matthäus Daniel Pöppelmann.

Magyar vonatkozású zwingerek[szerkesztés]

A kőszegi zwinger

Példák középkori zwingerekre[szerkesztés]

Carcassonne városfalai zwingerrel
Kora újkori bástyákkal erődített zwinger a Veste Coburg körül

Városerődítmények[szerkesztés]

Várak[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Horst Wolfgang Böhme, Reinhard Friedrich, Barbara Schock-Werner (szerk.): Wörterbuch der Burgen, Schlösser und Festungen (Reclam, Stuttgart, 2004) ISBN 3 15 010547 1
  • Thomas Biller: Die Adelsburg in Deutschland (München, 1993)
  • Deutsche Burgenvereinigung e.V. (Hrsg.): Burgen in Mitteleuropa – Ein Handbuch. Bd. 1: Bauformen und Entwicklung. (Stuttgart 1999) ISBN 3 8062 1355 0
  • G. Ulrich Großmann: Burgen in Europa (Regensburg, 2005) ISBN 3 7954 1686 8

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Zwinger (Architektur) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.