Zoysia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zoysia
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Perjevirágúak (Poales)
Család: Perjefélék (Poaceae)
Alcsalád: Chloridoideae
Nemzetség-
csoport
:
Zoysieae
Nemzetség: Zoysia
Willd.[1]
Szinonimák

Brousemichea Balansa
Matrella Pers.
Osterdamia Neck. ex Kuntze
Zoydia Pers., orth. var.[1]

Species

See text

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zoysia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zoysia témájú kategóriát.

A Zoysia a kölesfélék családjának egyik kúszófűfélék közé tartozó nemzetsége. A Zoysia nemzetségbe 8 faj és mindössze két hibrid tartozik. A Zoysia elsősorban Délkelet-Ázsiában és Kelet-Ázsiában Kínától északra, Japánban és ezen kívül Ausztráliában őshonos növény.

A Zoysia nemzetségbe tartozó fajok[szerkesztés]

Hibridjei[szerkesztés]

1. *Zoysia 'Emerald' (Zoysia japonica × Zoysia matrella) 2. Empire Zoysia

Termesztése és felhasználása[szerkesztés]

Annak köszönhetően, hogy viszonylag jól tűri a hőmérsékleti eltéréseket, a napsütést és a vizet, ezért ez a legszélesebb körben használt gyepként ültetett fűféle a világ mérsékelt éghajlatú vidékein. Gyakran használják golfpályák gyepének is. A Zoysia fűtakarója megállítja az eróziót a lejtőkön és egész évben kiválóan távoltartja a gyomokat.[3] A Zoysia betegségekkel szemben ellenálló és a rajta lévő forgalmat is elég jól bírja. Hibridjei igen közkedvelt gyepként ültetett fűfajták.[4]) Észak-Amerika szubtrópusi éghajlatú vidékein a Zoysia egyes fajai meghonosodtak. Tájképi használatra való alkalmazáshoz is kapható belőle fűmag a kereskedelmi forgalomban. A jellemzően szavanna éghajlatú vidékeken, mint, amilyen Dél-Florida, a Zoysia a melegebb nyári időszakban növekedik, míg a hűvösebb időszakban van számára a pihenőidő. Népszerűségét puha tapintásának, sűrű, szőnyegszerű, mindent elfedő jellegének és alacsony növésének köszönheti.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Genus: Zoysia Willd.. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture, 2011. február 27. [2011. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 3.)
  2. GRIN Species Records of Zoysia'. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. [2009. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 25.)
  3. Zoysia Grass Types Earn Mixed Reviews. [2013. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 25.)
  4. Duble, Richard L.: Zoysiagrass. Texas Cooperative Extension. (Hozzáférés: 2012. december 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zoysia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.