Zoofília

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marquis de Bayros grafikája

A zoofília az ember állatok iránt érzett nemi vonzalma. Az ember és állat közötti tényleges nemi érintkezést bestialitásnak vagy szodómiának nevezzük. Elkövetése esetén bűncselekmény. (Állatkínzás.)

Története[szerkesztés]

A zoofília már az ókorban is ismert jelenség volt. Az ókori mitológiában gyakran előforduló momentum, hogy egy állat formájában megjelenő isten elcsábítja és megtermékenyíti az általa kiválasztott nőt.

A történelem folyamán többször változott a zoofil emberek megítélése. Az állatokkal való szexuális kapcsolat először elfogadott volt, majd később a kultúrák többségében elítélték, és büntették is.

Napjainkban több esetben állatkínzásért ítéltek el állatokkal közösülő embereket, míg egyes szexológusok véleménye szerint a zoofília nem betegség, hanem az átlagostól eltérő nemi vágy. A közvélemény a pedofíliához hasonlóan morálisan elítéli. Hozzá hasonlóan kizárható a konszenzusos megélése. A zoofíliát parafíliának tartják, azon belül az Egészségügyi Világszervezet által használt BNO a "szexuális preferencia egyéb zavarai" közé,[1] az Amerikai Pszichiátriai Egyesület által kiadott DSM V pedig az "egyéb, specifikus parafíliák" közé sorolja, betegségnek, ún. parafíliás zavarnak azonban csak akkor tekintik, ha az egyén számára bármiféle nehézséget, hátrányt jelent.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders (angol nyelven) (pdf). WHO. (Hozzáférés: 2015. július 21.)
  2. Ranger R, Fedoroff P. (2014). „Commentary: Zoophilia and the law.” (angol nyelven). J Am Acad Psychiatry Law. 42 (4), 421-6. o. PMID 25492067.  
Commons:Category:Zoophilia
A Wikimédia Commons tartalmaz Zoofília témájú médiaállományokat.