Zen Bu Kan Kempo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zenbukan kempó szócikkből átirányítva)
Zen Bu Kan Kempo
Legfelsőbb vezető testület Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet
Eredet AusztráliaAusztrália
Megalkotója Soke Prof. Dr. Harnos Imre JP Hanshi 10. dan
Leghíresebb sportolók Kamarás Iván
Szabó Győző
Pindroch Csaba
Érintés full-contact
Technikák Pusztakezes és fegyveres önvédelem, ütés, rúgás, dobás, földharc
Ebből fejlődött
Rá alapszik
Shaolin Kempo, ju-jitsu, karate, ökölvívás

A Zen Bu Kan Kempo karate modern harcművészeti stílus. Alapítója Imre Harnos hanshi (10. dan), Ausztráliában élő nagymester. Európai képviselője Lévai László hanshi 8. danos nagymester.

A stílus a Shaolin Kempo, a Jiu-Jitsu, a karate, és az ökölvívás technikáit ötvözi és igyekszik összeállítani egységes harcművészeti stílussá. Technikai repertoárjában megtalálhatóak mind a pusztakezes, mind pedig a fegyveres alaptechnikák. A stílus nagy hangsúlyt fektet az életszerű "utcai" önvédelem tanítására. Az edzéseken különösen hangsúlyos a tanulók fizikai állapotának és erőnlétének fejlesztése.

A Zen Bu Kan Kempo története Magyarországon[szerkesztés]

1956-ban Dr. Harnos Imre a forradalom leverése miatt - melyben aktívan részt vett - menekülni kényszerült. Ausztráliában telepedett le. 1966-ban 10 év után először tudott hazajönni Magyarországra. Ekkor kezdte el a kempo tanítását. Az edzések közel tíz esztendőn át titokban, poros pincékben zajlottak, mivel az akkori politikai helyzetben a hatóságok nem engedélyezték a kempo oktatását. Ennek eredményeképpen három éven belül kétszer is kiutasították Dr. Harnos Imrét Magyarországról, a nagymester azonban nem riadt vissza ezen gátló tényezőtől, és a hetvenes években újfent megpróbálkozott a kempo tanításával.

1975 és 1976 között huzamosabb ideig tartózkodott hazánkban. Ekkor megvalósulhatott az első tornatermi edzés is a Mélyépterv S.K. termében.

Dr. Harnos 8 hónapot töltött Magyarországon 1981-ben, és távozásakor öt embernek adományozott instruktori (edzői) dan fokozatot: dr. Szacsky Mihálynak, Koncz Jánosnak, dr. Borbély Attilának, Bacsa Jánosnak és Szegedi János Tamásnak. Mind az öten már más stílusban (karate, judo) tanult előképzettséggel érkeztek a csapatba, és kezdtek el kempót tanulni.

1982-ben Koncz János visszatért a korábbi stílusához és az All Style Karate képviselőjeként vált ismertté. Szegedi János Tamás Angliába, majd onnan Ausztráliába vándorolt és ott is telepedett le. Egy ideig dr. Borbély Attila vezetésével élt tovább a kempo – akinél sokat tanult többek között Juhász Ferenc, Várszegi Rudolf és Lévai László is – majd ő is korábbi sportága, a judo felé fordult vissza. A kempo irányítása így a vezetők nélkül maradt csapatból két emberre, Várszegi Rudolfra és Juhász Ferencre maradt. Az ő állhatatos munkájuknak köszönhetően a művészet további fejlődése töretlenné vált.

Hivatalosan 1983-ban vált önálló harcművészeti stílussá a Zen Bu Kan Kempo.

1984-ben Dr. Harnos Imre ismét hazalátogatott Magyarországra, és szinte csak a véletlennek köszönhetően akadt rá a teljesen új helyszíneken és új tanítványokkal működő kempósok csapatára. Harnos Anikó ekkor mutatta be hazánkban először a Zen Bu Kan Kempo formagyakorlatokat.

1985-ben megtörtént az első magyarországi danvizsga, amelyen Várszegi Rudolf és Juhász Ferenc megszerezte a Shodan fokozatot. A két frissen vizsgázott mester egyben a vizsgáztatási jogot is megkapta a nagymestertől, így ettől kezdve a népszerűség növekedése és a fejlődés egyre gyorsabb iramra váltott. A három évvel korábban alakult Magyar Karate Szövetség All Style Szakbizottságán belül, 1985-ben bejegyezték a Kempo Szakágat is, Várszegi Rudolf vezetésével. A bejegyzés időpontjában már 4-5 kempo klub is működött hazánkban.

1987-ben Szurkos Imre - aki korábban majd később is a Jiu-Jitsuval foglalkozott - sikeres vizsgát tett Shodan fokozatra. Az ő jelenlétével tovább erősödött a danos kempósok szakmai színvonala.

1988 márciusában Juhász Ferenc - dr. Harnos segítségével - Ausztráliába utazott, ahol Nidan (2. dan) fokozatra tett vizsgát a nagymesternél. Egy héttel később Canberrában, az Ausztrál Jiu-Jitsu Szervezet vizsgabizottsága előtt vizsgát tett Shodan (1. dan) fokozatra Jiu-Jitsuból is. Ausztráliában való tartózkodása alatt két szeminárium levezetésében is segédkezett dr. Harnos Imrének.

1989-ben Lévai László sikeres vizsgát tett Shodan fokozatra kempóból - az esemény dr. Harnos vezetésével zajlott Magyarországon -, majd egy héttel később Jiu-Jitsu-ból - szintén dr. Harnos előtt. Egyúttal azt a feladatot kapták a danosok (Lévai László, Várszegi Rudolf, Juhász Ferenc) Dr. Harnostól, hogy készítsenek fel tíz kempóst a következő évi feketeöves vizsgára.

1990-ben a hazánkban rendezett danvizsgán heten (Kolozsvári Gyula, Gallai Ferenc, Partics Zoltán, Babcsák Attila, Durkó Zoltán, Buzás Gyula, Lovász Gábor) Shodan fokozatra vizsgáztak. Ebben az esztendőben Juhász Ferencet megválasztották a Zen Bu Kan Kempo magyarországi vezetőjének.

1991-ben előbb Juhász Ferenc 3. danra, majd Lévai László 2. danra tett sikeres vizsgát.

Az 1992-ben megrendezett danvizsgán ketten kaptak Shodan fokozatot - Weiszengruber János, Metzger Antal - s rajtuk kívül Nidan fokozatot szerzett Durkó Zoltán, Buzás Gyula. A Sandan fokozatot Lévai László kapta meg dr. Harnos nagymestertől. (Szabó Tamás egy motorbaleset következtében elhunyt a leendő Shodan-vizsgája előtt egy héttel - Szabó Tamás nevéhez fűződik a lapátnyél törés sípcsonttal törésgyakorlat)

Várszegi Rudolf 1993-ban vizsgázott 2. danra. Ugyancsak ebben az esztendőben Dr. Harnos Imre a Kojosho Kempo Karate Shinkokai szervezettől megkapta a Kyoshi rangot, amellyel nemzetközileg egy újabb jelentős szervezet ismerte el az általa alapított Zen Bu Kan Kempó stílust.

Tizennégy új fekete övest avattak mesterré 1994-ben a nyári, fővárosi edzőtáborban. Tíz fő felnőtt (Palotás Ferenc, Kittrich Zoltán, Babály Mária, Sas Péter, Koszta Szilvia, Horváth Zoltán, Kutrik Zoltán, Kornéli György, Király József, Takács Antal) és négy fő gyermek (Kiss Éva, Tartler Anita, Régi Dániel, Vértes Balázs) volt közöttük. Nidan fokozatra vizsgázott Metzger Antal és Weiszengrúber János, Durkó Zoltán pedig San danra. Juhász Ferenc a nagymestertől megkapta a Yondan fokozatot. Dr. Harnos ajánlásával a Kojosho szervezettől Renshi fokozatot kapott Juhász Ferenc és Lévai László. Várszegi Rudolfnak köszönhetően a Budapesti Testnevelési Egyetemen elindult az alap kempo szakedző képzés első évfolyama.

1995-ben nézetkülönbségek miatt kettévált a magyar kempo társadalom. Juhász Ferenc életre hívta a Magyar Kempo Szövetséget, míg Lévai László önálló független szervezetként bejegyeztette a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezetet. Utóbbihoz mindazon edzők csatlakozhattak és csatlakoztak is, akik a dr. Harnos által mutatott úton akartak tovább haladni. A sportszervezet megválasztott elnöke Lévai László lett, alelnökei pedig Durkó Zoltán és Buzás Gyula. Ebben az évben először vett részt hivatalosan egy magyar kempo csapat nemzetközi harcművészeti versenyen, a World Congress szervezet Ausztráliában megrendezett világkupáján. A csapat tagjai: Lévai László (csapatvezető), Durkó Zoltán, Palotás Ferenc, Buzás Gyula, Erdei Tamás, Gyarmati Zoltán és Szabó Tímea (versenyzők), valamint Halász Zsuzsa és Szabari György (csapatmenedzserek). A World Congress vezetőjétől 4. dan (Yondan) fokozatot érdemelt ki Lévai László.

1996-ban Lévai László, Durkó Zoltán, Buzás Gula, Kolozsvári Gyula, Metzger Antal, Kittrich Zoltán, Palotás Fernc kitartó munkájának eredményeként, a Zen Bu Kan Kempo egy rohamosan fejlődő stílussá vált. Ebben az évben tizenegy fő (Papp Valér, Garamvölgyi Mihály, Voicsek Viktor, Kabina Balázs, Bakos Balázs, Garai Judit, Lajos Roland, Kovács András, Takács Attila, Vadóc Gábor, Márhoffer Norbert) tett sikeres vizsgát 1. dan (Shodan) fokozatra Kemencén, a nyári edzőtáborban. Őket Lévai László vizsgáztatta. Ettől az évtől kezdődően rendszeressé vált a korosztályonkénti Magyar Bajnokságok megrendezése, valamint ekkor hirdették meg az első Hanshi Kupát is Tatabányán. Palotás Ferenc lett a sportszervezet főbírája; munkájának eredményeként egységes, rendszerezett bírói munka alakult ki a versenyeken. A sportszervezet létrehozta a vizsgabiztosi tisztséget, amely tisztségre elsőként Papp Valért nevezték ki vizsgabiztosnak. Munkájának köszönhetően létrejött egy egységes vizsgáztatási szabályzat, valamint kialakult a rendszeres tavaszi, nyári (edzőtábori), őszi vizsgáztatási rendszer. Ez évben hatfős magyar csapat vett részt a World Congress Egyesült Államokban megrendezett világkupáján, név szerint Lévai László (csapatvezető), Durkó Zoltán, Kitrich Zoltán, Takács Attila, Vas Csaba és Lévai Brúnó.

Egy újonnan alakult szervezet tagjaként (IGOR – International Grandmasters of Roundtable) 1997-ben a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet nemzetközi világkupát rendezett Tatabányán, tizenkét ország részvételével - csak az Amerikai Egyesület Államokból százfős csapat érkezett -, amelynek lebonyolításában már Bakos Balázs főbíróként tevékenykedett. Általa jött létre az első írásos bírói szabályzat. Ez a világverseny egyben az eddigi legnagyobb volumenű sportrendezvénye volt a honi szervezetnek. Ebben az évben a sportszervezet taglétszáma elérte az ezer főt. Dr. Harnos Imre november 15-én a Kojosho szervezettől Hanshi rangot kapott. Decemberben, a budapesti KSI edzőtermében három fő (Hernádi Zoltán, Mészáros Péter, Szoboszlai Ferenc) tett sikeres vizsgát 1. dan (Shodan) fokozatra a vezetése alatt.

1998-ban az IGOR világkupáján, melyet Olaszországban, Fiugiban rendeztek, 120 fős magyar csapat vett részt. A delegáció az érmek mintegy kétharmadát hozta haza Itáliából. Ezen verseny alkalmával Lévai László 5. dan (Godan) fokozatot kapott Dr. Harnostól, melyet a magyar együttessel végzett kiemelkedő felkészítési munkájával érdemelt ki. Ettől az évtől megjelenik a Viadal szabályrendszer a Hanshi Kupán, melyet Lévai László hívott életre.

1999-ben Dr Harnos megadta Lévai László számára a vizsgáztatási jogot, egészen Sandan fokozatig. A salgóbányai edzőtáborban Lévai László előtt két fő (Erdei Tamás, Lassányi Gábor) Shodan fokozatra, nyolc fő (Kabina Balázs, Bakos Balázs, Garamvölgyi Mihály, Takács Attila, Márhoffer Norbert, Vadóc Gábor, Papp Valér, Hernádi Zoltán) pedig Nidan fokozatra tett sikeres vizsgát, Lévai Renshi előtt. Ebben az évben szintén hatfős magyar csapat vett részt a Franciaországban megrendezett nyílt, nemzetközi harcművészeti világkupán. A csapat tagjai: Lévai László (csapatvezető), Durkó Zoltán, Palotás Ferenc, Kabina Balázs, Márhoffer Norbert, Lajos Roland.

Az ezredforduló éve több szempontból is kiemelkedő és történelmi jelentőségű volt. Egyrészt az ez évi IGOR világkupán egy huszonöt fős magyar csapat vett részt az USA-ban, melynek tagjai közt először voltak dankóros fiatalok, másrészt a versenyen Lévai László Renshi részére gyémánt fokozatú életmű díjat (Diamond Life Achievement Awards) nyújtottak át az egyesült államokbeli World Christian Martial Arts Hall Of Fame szervezet vezetői, az addigi munkájának elismeréseként.

A 2000. évi V. Hanshi Kupán első alkalommal indult külföldi csapat is Harnos Mária vezetésével, Ausztrália színeiben. Dr. Harnos ajánlásával Durkó Zoltán és Nagy H. István kapott Renshi címet a Kojosho-tól. Lévai László Renshi előtt, a salgóbányai nyári edzőtáborban, sikeres vizsgát tett Shodan fokozatra Lévai Balázs, Nagy H. István, Sayka Róbert, Márhoffer Márton; Nidan fokozatra Mészáros Péter, Szoboszlai Ferenc; valamint Sandan fokozatra Palotás Ferenc.

Szintén ebben az évben a németországi Ulmban tartott Nemzetközi Nyílt Kousu Kupán vett részt húsz fős magyar delegáció, amely végül a legeredményesebbnek bizonyult az ekkor még nem létező MMA szabályrendszerhez hasonló full-contact küzdelmi számban.

2001-ben ötfős Magyar Zen Bu Kan Kempo csapat (Hernádi Zoltán, Mészáros Péter, Vadóc Gábor, Józsa Csongor, Józsa Botond) vett részt az Írországban rendezett Európa-bajnokságon (Dublin). A versenyt az American Kenpo Karate System hívta életre, 23 ország részvételével. A Zen Bu Ken Kempo Sportszervezet egy éve betöltetlen főbírói posztját Márhoffer Norbert vállalta el.

Dr Harnos előtt Shodan fokozatra vizsgázott öt fő (Mácsik Attila, Gáncs Ferenc, Nagy Roland, Benák Balázs, Vincze Gábor).

A sportszervezet közgyűlése Papp Valért és Kabina Balázst választotta meg a szervezet alelnökeinek. A Sportszervezet vizsgabiztosa Hernádi Zoltán lett.

2002-ben első alkalommal indult a sportszervezet színeiben magyar kempós egy meghívásos nemzetközi ketrecharc versenyen (Of The Cage, Anglia, London) Tar József személyében. A magyar sportoló rendkívül keményen bunyózva hatalmas sikert aratott angol ellenfele felett. A sportszervezet alelnöki posztját Kabina Balázs után Nagy H. István, majd az ő lemondása után Takács Attila töltötte be. A lengyelországi Seitedo Karate Szövetség nyílt full-contact bajnokságán, Bielsko Bialaban sikeresen szerepelt a magyar csapat. December 8-án a budapesti NSI Körcsarnokban megrendezett VII. Hanshi Kupán öt ország csapatai versenyeztek, ahol dr. Harnos a versenyen több száz ember előtt adta át Lévai Lászlónak a Kyoshi rangot, valamint Takács Attilának a Renshi fokozatot. Dr. Harnos és Lévai előtt a december 15-i danvizsgán öt fő (Bódi Balázs, Nagy H. Adrián, Sipos Antal, Ferenczik József, Bajaczán Péter) vizsgázott Shodan fokozatra, két fő (Kolozsvári Gyula, Nagy H. István) Nidan fokozatra, hat fő pedig (Kabina Balázs, Hernádi Zoltán, Márhoffer Norbert, Takács Attila, Metzger Antal, Papp Valér) Sandan fokozatra. Az év tragikus eseménye, hogy az egykori kempo vezető, Juhász Ferenc, motorbalesetben elhunyt!

2003-ban a lengyel (Bielsko Biala) és német (Ulm) versenyeken ismét sikerrel szerepelt a magyar csapat. A sportszervezet kiemelt versenyzői rendszeresen indulnak profi kategóriás nemzetközi, pénzdíjas full-contact, utcai harcos, ketrecharc, valamint MMA versenyeken - Magyarországon és külföldön egyaránt. A salgóbányai edzőtáborban – melyet ebben az esztendőben rendeztek meg ezen a településen nyár alkalmával utoljára - a sikeres vizsga után ismét régi és új mestereket avatott Lévai László. Shodanra (1. dan) Kárászi Balázst, Tar Józsefet, Tar Lászlót, Csillag Tibort, Nidanra (2. dan) Gáncs Ferencet, Szayka Róbertet, Sandanra Bakos Balázst.

2004-ben Lévai László Kyoshi lemondott a sportszervezet elnöki tisztéről, és átadta a szervezeti irányítást az általa felnevelt következő generációnak. A grémium április 25-i közgyűlése megszavazott és ezáltal létrehozott egy - az Európai Uniós szabályzásnak megfelelő - új alapszabályt, amely a Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet további működését, fejlődését tette lehetővé. A közgyűlés Lévai Lászlót tiszteletbeli elnöknek, Papp Valért elnöknek, Bakos Balázst, Takács Attilát alelnököknek választotta meg. Az elnökségnek tagja lett továbbá Palotás Ferenc és Nagy H. István. 2004-ben a sportszervezet 30 tagegyesületén (klubján) keresztül 700 fő körüli regisztrált tagsággal rendelkezett. Márhoffer Norbert, Bakos Balázs és Papp Valér által létrejött egy új, egységes bírói szabálykönyv. Márhoffer lemondott a főbírói tisztségről. Első alkalommal készített hosszabb felvételt és tematikus összefoglalót egy kereskedelmi televízió (Sport1 TV) a ZBK Kempo Magyar Bajnokságról. A Velencén megtartott központi nyári edzőtáborban Dr. Harnos előtt sikeres danvizsgát tett Shodanra (1. dan) Kerecsényi Gergely, Sandanra (3. dan) Mészáros Péter, Yondanra (4. dan) Palotás Ferenc, valamint Godan (5. dan) fokozatra Durkó Zoltán.

2005-ben volt a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet fennállásának 10. évfordulója, amelynek ünneplése a X. Hanshi Kupa megrendezésével történt. Először sikerült kiemelt helyszínen megszervezni a Felnőtt Magyar Bajnokságot, a budapesti NSK-BOK Körcsarnokban. A kereskedelmi televíziókban és a lapokban is beharangozók, illetve összefoglalók jelentek meg a rendezvényről. 2005. április 10-én néhány kempós (Gáncs Ferenc, Nagy Roland, Kordás István és Szűcs Zsolt) a németországi Dölzig-ben küzdött a Freefighting Gálán, német versenyzők ellen. A kis csapat Takács Attila Renshi vezetésével vett részt az eseményen, és igen eredményesen tért haza! Május 28-án a Totalfight nemzetközi ketrecharc MMA Bajnokságán vett részt néhány kempósunk. (Felföldi Szabolcs, Nagy Roland)

2005. júniusában a Fővárosi Önkormányzat Szigeti Sportvarázs rendezvényén Papp Valér és Mácsik Attila vezetésével sor került egy nagy sikerű bemutatóra, mely kiemelkedő eseménye volt a több napos rendezvénysorozatnak. Szeptemberben többen elindultak (Felföldi Szabolcs, Tarjáni Gyula) az újjászervezett Magyar Utcai Harcosok Szövetsége által Győrben megrendezett profi full-contact versenyen; majd a november 12-én, Kecskeméten tartott Magyar Utcai Harcosok versenyének második rendezvényén (Nagy Roland); illetve a novemberi K-Pro MMA ketrecharc Bajnokságon, Miskolcon (Szűcs Zsolt). Ebben az évben is hazalátogatott Dr. Harnos Imre Hanshi nagymester, hogy részt vegyen a jubileumi X. Hanshi Kupán, valamint a november 25-27. között, Sopronban megrendezett, őszi, közös ausztrál-magyar edzőtáborban. Utóbbi alkalmával danvizsgákra is sor került. Dr. Harnos Hanshi és Lévai László Kyoshi előtt sikeres vizsgát tett Yondan (4. dan) fokozatra Papp Valér és Takács Attila, Nidanra (2. dan) Kárászi Balázs, Csillag Tibor és Mácsik Attila. Shodan (1. dan) fokozatot kaptak: Tóth Gergely, Nagy Máté, Dencinger Dávid, (aki mindössze 14 éves volt), és egy hölgy is, Háry Lilian, ami azért jelentős, mert danvizsgára, nőként, utoljára mintegy tíz éve akadt jelentkező.

Forrás[szerkesztés]