Zen Bu Kan Kempo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zenbukan kempó szócikkből átirányítva)
Zen Bu Kan Kempo
Legfelsőbb vezető testületMagyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet
EredetAusztrália (ország) Ausztrália
MegalkotójaHarnos Imre
Leghíresebb sportolókKamarás Iván
Szabó Győző
Pindroch Csaba
Érintésfull-contact
TechnikákPusztakezes és fegyveres önvédelem, ütés, rúgás, dobás, földharc
Ebből fejlődött
Rá alapszik
Shaolin Kempo, ju-jitsu, karate, ökölvívás

A Zen Bu Kan Kempo karate modern harcművészeti stílus. Alapítója Harnos Imre hanshi (10. dan), Ausztráliában élő nagymester. Európai képviselője Lévai László hanshi 8. danos nagymester.

A stílus a Shaolin Kempo, a Jiu-Jitsu, a karate, és az ökölvívás technikáit ötvözi és igyekszik összeállítani egységes harcművészeti stílussá. Technikai repertoárjában megtalálhatóak mind a pusztakezes, mind pedig a fegyveres alaptechnikák. Az ütések, rúgások, dobások, feszítések és fojtások kombinációján alapuló komplex küzdőstílus. Megtalálható benne a tradicionális boksziskola, gyakorolják a térd és könyök használatát. A földharc is megengedett a leszorítónak. A stílus nagy hangsúlyt fektet az életszerű "utcai" önvédelem tanítására. Küzdőtere az ökölvívóring. A versenyzők mélyütés-védőt használnak, mezítláb, ökölvívókesztyűben küzdenek, mely alatt bandázs található. Az edzéseken különösen hangsúlyos a tanulók fizikai állapotának és erőnlétének fejlesztése.[1]

Érdekessége, hogy olyan, távol-keleti elemekből is építkező küzdősportról van szó, amit magyar ember alapított, mára pedig világkarriert futott be az ágazat. Az 1960-as években, amikor személyes misszióként kezdte Magyarországon terjeszteni az alapító Harnos Imre, a kommunista hatalom komoly fenyegetést látott a kezdeményezésben, és illegalitásban edzettek-tanultak a sportolók.[2]

A Zen Bu Kan jelentése[szerkesztés]

Az a kifejezés, hogy Zen Bu Kan Kempo szavaira bontva semennyire sem magyar – sőt nem is japán – csak japán szavakból áll, és tükör fordításban értelmetlen maga a kifejezés is. Csak „magyarul gondolkodva” és körbeírva bír jelentéssel a stílusmegjelölés.[3]

  • 禅 Zen: – tiszta (emberi) szellem
  • 武 Bu: – harc
  • 館 Kan: – hely, csarnok, templom – ugyanezzel a kiejtéssel egy másik kanji-val (貫) írva a jelentése: megvalósit
  • 拳 Ken: – ököl
  • 法 Hoo: – törvény

Az egyik jelentése: a „Harcművészi Szellem Csarnoka”, másik jelentése: „A Szellem által Megvalósított (Vezérelt) Harc”. Egymás után írva a jeleket lesz kenpo vagy kempo.[4]

A kempo ősei, összetevői[szerkesztés]

A zen bu kan kempo sokrétű harcművészet, ami összegzi a tradicionális stílusok (jiu-jitsu, judo, aikidó, Kyokushin, thai boksz) és a modern, versenyorientált irányzatok (ökölvívás, kick-box, birkózás, K–1, MMA) előnyeit. Mindazon technikák összességét tartalmazza, amik valós küzdelmi és önvédelmi helyzetben alkalmazhatóak, a fő elv a hatékonyság és a realitás. Az edzések küzdelemcentrikusak (ütés-rúgás, dobásküzdelem, földharc), de az egyéni fejlődés elősegítéséhez hozzá tartozik a formagyakorlatok és a fegyverek használatának tanítása is.[5] E keleti küzdősportok technikáját „összegezte” Harnos Imre, ezáltal megalakítva az új küzdőstílust. Modern amerikai változata a híres Ed Parker féle kempo, amely a Tigristánc című filmből lehet ismert.[1]

A Zen Bu Kan Kempo alapítója[szerkesztés]

Harnos Imre 1938-ban Dunaharasztin született, aki a zömök, kis termetét kompenzálni szerette volna, ezért már egész fiatal korában a küzdősportok felé fordult. A birkózás kezdett foglalkozni, és egészen az ifjúsági válogatott szintig vitte a Budapesti Haladás klub színeiben Soós Sándor edzõ, magyar olimpikon kezei alatt. Az ifjú birkózóra ekkor figyelt fel Dr. Galla Ferenc cselgáncsedzõ és elkezdte megismertetni a judóval is.

Az 1956-os forradalom után a 18 éves sportolónak szüleit, barátait hátrahagyva menekülnie kellett Magyarországról. Ausztrián keresztül Franciaországba ment, majd végül Ausztráliában kötött ki és telepedett le végleg. A későbbi Dr. Harnossá érett harcművész, mester az utazásai során, illetve Ausztráliában sokféle harcművészeti ágban tanult, vizsgázott és ért el jelentős eredményeket. (Judo, Sotokan Karate, Ju-Jitsu, Kyikushin Karate, Shorinji Kempo, Tae Kwon Do, Kempo Karate Do). Profi harcosként 15 különböző országban összesen 74 pénzdíjas küzdelme volt, amelyből 72 alkalommal aratott győzelmet. E küzdelmeket ma úgy hívnánk, hogy utcai harcos versenyek, akkoriban többnyire csak pankrációnak nevezték.

Profi pályafutása befejeztével összegezte tapasztalatait és a harcművészetekben felhalmozott tudását, és hozzáadta azt az oktatási rendszert, metodikát, amellyel egy hatékony mozgástanítást tudott létrehozni követői számára. Az így megszületett, általa kialakított stílusnak lett a neve Zen Bu Kan Kempo, amely szabatosan megfogalmazva azt jelenti, hogy: a szellem, az értelem fejlesztése, edzése áll a képzési rendszer középpontjában.[6]

Versenyrendszere[szerkesztés]

A tradicionális vonalat követve lehet versenyezni pusztakezes és fegyveres formagyakorlatban. Harmadik technikai versenyszáma a pusztakezes önvédelem, ahol életszerű utcai támadó szituációk hatékony megoldásának bemutatása a cél.

Küzdelmi versenyszámai az alkalmazható technikák száma és annak ereje szerint a következőképpen kategorizálhatók:[7]

  • 1. No-gi földharc: testhezálló ruhában történik. Szabad földharc (grappling) szabályrendszer, ami pontozással, vagy feladatással (kopogtatás) érhet véget.
  • 2. Gi földharc: a versenyzők kempo ruhát (gi-t) viselnek. Szabad földharc (grappling) szabályrendszer, ami pontozással, vagy feladatással (kopogtatás) érhet véget.
  • 3. Viadal-B küzdelem: a versenyzők kempo ruhát (gi-t) viselnek. 10 unciás boxkesztyű kötelező. Félerejű ütés és rúgás engedélyezett fejre, teljes erejű ütés és rúgás (beleértve a térdrúgást is) szabályos testre. Dobás és földharc megengedett. Földharc közben ütés és rúgás tilos.
  • 4. Pusztakezes Viadal küzdelem: testhezálló ruhát kell viselni. Kesztyű nélküli, pusztakezes versenyszám. Teljes erejű köríves rúgás és térdrúgás engedélyezett fejre, fejütés tilos, teljes erejű ütés és rúgás (beleértve a térdrúgást is) szabályos testre. Dobás és földharc megengedett. Földharc közben teljes erejű ütés és rúgás testre engedélyezett.
  • 5. Viadal-A küzdelem: testhezálló ruhában történik. 10 unciás boxkesztyű kötelező. Teljes erejű ütéssel és rúgással (térdrúgás is) támadható a fej és a test. Dobás és földharc megengedett. Földharc közben teljes erejű ütés és rúgás testre engedélyezett.
  • 6. Viadal-MMA küzdelem: testhezálló ruhát viselnek a versenyzők. 7 unciás MMA-kesztyű viselése kötelező. Teljes erejű ütés és rúgás engedélyezett fejre, testre. Dobás és földharc megengedett. Földharc közben teljes erejű ütés és rúgás fejre és testre engedélyezett.

A versenyzői és oktatói fokozatok rendszere[szerkesztés]

A Zen Bu Kan Kempóban lehetőség van megfelelő felkészültség és edzéslátogatottságot követően övvizsga letételére, továbbá különféle versenyeken történő indulásra. A versenyek során technikai (önvédelem, formagyakorlat stb.), illetve küzdelmi számokban (full-contact, pusztakezes küzdelem, földharc stb.) mérettetheti meg magát az ember.

A kyu rendszer[szerkesztés]

A zen bu kan kempo kyu rendszerét az alábbi táblázat mutatja be:[5]

Kyu rendszer a Zen Bu Kan Kempóban
Övfokozat Szint Övszín
12 kyu kezdő fehér öv
11 kyu kezdő citromsárga öv
10 kyu kezdő narancssárga
9 kyu kezdő zöld öv
8 kyu középhaladó kék öv
7 kyu középhaladó bíbor öv
6 kyu középhaladó bíbor öv barna csúccsal
5 kyu haladó barna öv fehér csíkkal
4 kyu haladó barna öv fehér csíkkal fekete csúccsal
3 kyu haladó barna öv
2 kyu haladó barna öv fekete csúccsal
1 kyu haladó barna öv fekete csíkkal
1 dan és afelett mester fekete öv meghatározott számú (0-10) csíkkal

Az oktatói címek[szerkesztés]

Az oktatói címek elnyerésének feltételei:[8]

Renshi (rangidős szakértő, profi kiképző, oktató) címet kaphat az a kiváló harcos aki:

  • magas szintű harcművészeti tudással rendelkezik és elérte a 3. DAN fokozatot;
  • kiváló oktató, tanítványai elismerik és tisztelik erényességét, emberségét tudását;
  • tanítványai között 1-2 danosok vannak akik szintén aktívak a ZEN BU KAN KEMPO rendszerében;
  • lojalitása maximális, így rendszerével erős támasza a szövetségnek.

Kyoshi (mester, tanárok tanára) címet kaphat az a kiváló harcos aki:

  • magas szintű harcművészeti tudását folyamatosan fejleszti, különösen a természetgyógyászat irányában és elérte az 5. DAN fokozatot;
  • kiváló mester, szilárd jellemével, életével példát mutat tanítványainak;
  • tanítványai között 3. danosok vannak, akik gyerek, felnőtt csapatokat vezetnek nemre, korra tekintet nélkül;
  • lojalitása maximális, így rendszerével erős támasza a szövetségnek.

Hanshi (rangidős mester, mintaoktató) cím a legalább 8. danos mesternek jár, akinek a tanítványai között 5. danosok is vannak.

Sajtója[szerkesztés]

Az Ökölharc című Zen Bu Kan Kempo Magazin a Kyoshi Takács Attila (5. dan) kempo mester által életre hívott nyomtatott újság, mely időszakos kiadványként számol be a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet legfontosabb híreiről, eseményeiről, továbbá interjúkat, portrékat közöl a hazai ZBKK-élet legismertebb és elismertebb alakjaival.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 46. fejezet - Zen Bu Kan Kempo = Utcai harcosok küzdelme (Zen Bu Kan Kempo). tankonyvtar.hu. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
  2. Király Csaba: Zen Bu Kan Kempo: A küzdősport, ami magyar találmány. hirek360.hu, 2017. december 4. [2018. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
  3. Papp Valér: Mi a Zen Bu Kan Kempo?. Bushido Kempo Akadémia, 2005. december 31. [2018. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
  4. A japán nyelvben nincs külön „m” betű, így hallás alapján leírva mindkét változat elterjedt, mindkettő helyes, nincs közöttük különbség. Az Egyesült Államokban a kenpo, míg Európában a kempo írásmód az elterjedtebb.
  5. a b A Zen Bu Kan Kempo. Bushido Kempo Karate Harcművészeti egyesület. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
  6. Full Article, 2008. március 5. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
  7. [tesi.pte.hu/files/elmeleti-kovetelmenyek/spelm_kempo.docx Versenyrendszer]. (Hozzáférés: 2018. január 2.)
  8. Renshi és Kyoshi fokozatok jelentése és tartalma a Zen Bu Kan Kempo értelmezésében. Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet. [2018. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
  9. Ökölharc Zen Bu Kan Kempo Magazin. profikempo.hu. [2018. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 1.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]