Zenélő kút (építmény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zenélő kút

A zenélő kút olyan szerkezet, amelynél a víz folyását, csobogását, szökőkút esetén sugaras kilövellését, a víz mozgásával általában összehangolt, helyenként fényhatásokkal is kiegészített zene kíséri. Az ötletet a kezdetben ütő, harangozó, majd zenélő órák adták.

Korai zenélő kutak a világon[szerkesztés]

  • A történelmi Magyarországon az első zenélő kutat Bodor Péter székely ezermester építette Marosvásárhelyen (lásd: Bodor-kút), egyes források szerint 1816-ban, mások szerint 182022 között. A víz hajtotta szerkezet hat óránként játszott dallamokat. 1911-ben lebontották, másolatát 1935−36-ban állították fel Budapesten.
  • F.W. Darlington zenélő kútja (The Prismatic Electric Fountain) 1908-ban épült a Colorado állambeli Denverben, a City Park Lake területén. A kút villanyárammal működött, 11 megvilágított vízoszlopot lövellt a magasba. A vezérlést egy toronyban ülő gépész végezte, aki vezérlőkarok segítségével biztosította, hogy a vízoszlop mozgása és megvilágítása a denveri városi fúvószenekar által játszott zenével összhangban legyen.

További zenélő kutak Magyarországon[szerkesztés]

Modern zenélő kutak a világon[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyönyörű vízi- és fényjáték a Fő téren Archiválva 2019. október 3-i dátummal a Wayback Machine-ben Kolorline.hu galéria
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap