Wisin & Yandel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wisin & Yandel
Wisin & Yandel.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Juan Luis Morera Luna (Wisin)
Llandel Veguilla Malavé (Yandel)
Született 1978. december 19. (Wisin) (37 éves)
1977. január 14. (Yandel) (39 éves)
Származás Puerto Rico Puerto Rico
Pályafutás
Műfajok Reggaetón
Aktív évek 1995–napjaink
Kiadók Universal Music Group, WY Records, Machete Music

Wisin & Yandel weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Wisin & Yandel témájú médiaállományokat.

Wisin & Yandel napjaink elismert és talán leghíresebb puerto ricoi reggaetón duója. Tagjai Wisin (Juan Luis Morera Luna) és Yandel (Llandel Veguilla Malavé). A több mint egy évtizedes pályafutásuk során nagy hírnévre tettek szert Latin-Amerikában és az Amerikai Egyesült Államokban.

A reggaetón zenén belül igen egyedi hangnemet képviselnek, ugyanis dalszövegeikben az agresszió és rivalizálás helyet az érzelmeké és a bulizásé a főszerep.

Zenei karrierjük[szerkesztés]

Zenei karrierjüket 1995-ben kezdték, ám első, debütáló lemezük csak 2000-ben jelent meg Los reyes del nuevo milenio ('Az új évezred királyai') címmel. Az albumot újabb lemezek követték, de az igazi sikert csak a 2005-ös lemezük, a Pa'l mundo ('A világnak') hozta meg. Ebben az évben megalapították a WY Records kiadót. 2006-ban - már a WY Records kiadó alatt - meg is jelent az első olyan album, amely felkarolja az összes WY Records előadót. Ez az album a Los vaqueros ('A cowboyok'). 2007-ben kiadták a Los vaqueros album remix változatát Los vaqueros: wild wild mixes névvel, melyet a duó hatodik stúdióalbuma követett, a Los extraterrestres ('Az idegenek'). Az album nagy siker lett: másfél millió példányban kelt el világszerte és a duú Latin Grammy-díjat nyert vele. Az albumot újabb, a WY Records előadóival közös album követte: 2008-ban megjelent a La mente maestra. A duó számára a 2009-es év is sikeresnek mondható: megjelentették a hetedik stúdióalbumukat La revolución ('A forradalom') névvel, mely hatalmas siker lett főleg Latin-Amerikában, de az Egyesült Államokban is. Jövőre várhatóan kiadják a Los vaqueros sorozat harmadik darabját, melynek címe Los vaqueros: el regreso ('A cowboyok: a visszatérés') lesz. Karrierjük során olyan világhírű előadókkal dolgoztak együtt, mint például 50 Cent, T-Pain, Fat Joe, Enrique Iglesias és Nelly Furtado.

Wisin[szerkesztés]

Juan Luis Morera Luna néven látta meg a napvilágot 1978. december 19-én. Wisin 2008. július 26-án megnősült, két gyermeke: Yelena és Dylan.

Szóló karrierje[szerkesztés]

2004 El sobreviviente ('A túlélő')

Yandel[szerkesztés]

Yandel 1977. január 14-én született. Teljes neve: Llandel Veguilla Malavé Salazar. Nős, két fia: Adrián és Derek.

Szóló karrierje[szerkesztés]

2004 ¿Quién contra mí? ('Ki van ellenem?')

WY Records[szerkesztés]

Wisin & Yandel 2005-ben megalapította a WY Records kiadót. Napjainkra a reggaetón zene világában a legerősebb zenei kiadóvá nőtte ki magát. Az elsőséget Daddy Yankee El Cartel Records kiadójától vették el, melyet a harmadik helyen álló Don Omar kiadója, a Full Records követ.

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdió albumok[szerkesztés]

Speciális kidások[szerkesztés]

Együttmőködési albumok[szerkesztés]

Szóló albumok[szerkesztés]

Válogatás albumok[szerkesztés]

Élő albumok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap