Winnenden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Winnenden látképe 2006 novemberében.
Winnenden címere.

Winnenden város Németország délnyugati részében, Baden-Württemberg tartomány Rems-Murr járásában, Stuttgarttól mintegy 20 kilométerre északkeletre.

Területe 28,05 km². Népessége 27 732 (2009. március 11-én).

Winnendenben van a tisztítóberendezéseket és gépeket gyártó Kärcher cég székhelye.

Története[szerkesztés]

A legkorábbi Winnendent említő dokumentum 1181-es keltezésű. Ez egy bizonyos Gottfried of Schauenburg Winnendenre hivatkozik, mint annak tanujára, hogy a városban lévő vár I. Frigyes német-római császár birtokában van. 1200 körül a vár, amely ekkor a Windin nevet viselte, Neuffeni Henrik tulajdona volt, majd 1277-ben Konrad von Weinsbergé lett. 1325-ben a várat és a várost Württembergnek adták el.

A német parasztháború környékén Winnenden előbb a parasztsereg, az "Armer Konrad" ellenőrzése alatt állt, de 1519-ben a Sváb Liga kaparintotta meg. 1616-ban egy járvány végzett a winnendeniek mintegy felével. A harmincéves háború alatt a várost 1638-ban, majd 1643-ban felprédálták. Ebben az időszakban a Német-római Birodalom, Franciaország és Svédország csapatai felváltva foglalták el.

A 2009-es iskolai mészárlás[szerkesztés]

2009. március 11-én Winnenden az Albertville-Realschule iskolában és környékén történt lövöldözéssel vonta magára a világ figyelmét. Az iskola egy korábbi diákja figyelmezteteés nélkül nyitott tüzet.[1] Tizenhatan haltak meg, köztük járókelők is. A támadó öngyilkosságot követett el. Baden-Württemberg belügyminisztere, Heribert Rech beszámolója szerint az iskolában megöltek csaknem mindegyike nőnemű volt: nyolc diáklány, három tanárnő és egy diákfiú.[2]

Testvérvárosai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Winnenden című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kategória:Winnenden
A Wikimédia Commons tartalmaz Winnenden témájú médiaállományokat.