William Guarnere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Guarnere
Bill guarnere 506e.jpg
Született
1923. április 28.
Philadelphia
Elhunyt
2014. március 8. (90 évesen)
Philadelphia
Állampolgársága amerikai
Kitüntetései

William J. Guarnere törzsőrmester (1923. április 28.2014. március 8.)[1] a második világháborúban az amerikai hadsereg 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred 2. zászlóalj E (Easy) századának tiszthelyettese volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ifjúkor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

William Guarnere Dél-Philadelphiában, Pennsylvania államban született 10 gyermek közül a legfiatalabbként. Szülei, Joseph "Joe" és Augusta Guarnere mexikói származásúak voltak.[2] A világgazdasági válság alatt csatlakozott a Polgárok Katonai Kiképzőtáborához. Három nyarat töltött a Polgárok Katonai Kiképzőtáborában, amelyet 4 év alatt lehetett teljesíteni. Azt tervezte, hogy a kiképzés befejezése után az Egyesült Államok hadseregének tisztje lesz, azonban kiképzésének harmadik évében a programot felfüggesztették az Európában küszöbön álló háború miatt.

A Pearl Harbor elleni támadást követően, 6 hónappal az érettségi előtt Guarnere otthagyta a dél-philadelphiai középiskolát és a Baldwin Mozdonygyárban vállalt munkát, ahol Sherman tankokat gyártottak a hadseregnek. Az, hogy elhagyta a középiskolát felzaklatta édesanyját, ugyanis egyik gyermeke sem érettségizett le, ezért Guarnere végül éjszakai műszakban kezdett el dolgozni, visszaült az iskolapadba és 1941-ben leérettségizett.

A munkája miatt felmentést kaphatott volna a katonai szolgálat alól, ő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.[3]

1942. augusztus 31-én szülővárosában jelentkezett az ejtőernyősökhöz és elkezdte a kiképzést a Georgia állambeli Camp Toccoa-ban.

A hadseregben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

William Guarnere csatlakozott a 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred 2. zászlóalj E (Easy) századához.

Az első harci ugrására a normandiai partraszálláskor került sor a szövetséges csapatok oldalán, Franciaországban. Guarnere a "Vad Bill" becenevet a németekkel szembeni vakmerősége miatt kapta. (A másik beceneve "Gonorrhoea" volt, mert hasonlított a vezetéknevéhez.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Guarnere-t az HBO minisorozatában, Az elit alakulatban Frank John Hughes alakította. Guarnere Edward Heffronnal és Robyn Posttal közösen írta meg a Brothers in Battle, Best of Friends: Two WWII Paratroopers from the Original Band of Brothers Tell Their Story című könyvet 2007-ben.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Guarnere és Heffron, 87. o.
  2. Guarnere és Heffron, 4-5. o.
  3. Guarnere és Heffron, 6. o.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a William Guarnere című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Guarnere, William J., and Edward J. Heffron, with Robyn Post (2007). Brothers in Battle, Best of Friends: Two WWII Paratroopers from the Original Band of Brothers Tell Their Story. Berkley Caliber. ISBN 978-0-425-21728-3.
  • Winters, Richard D., with Cole C. Kingseed (2006). Beyond Band of Brothers: The War Memoirs of Major Dick Winters. St. Martin's Press. ISBN 0-425-20813-3.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]