Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2021-09-23

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hány betű a Tüskevár c. könyv?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
== hány betű a tüskevár könyv ==
--194.38.102.194 (vita) 2021. szeptember 23., 15:56 (CEST)[válasz]
válasz
Erre a kérdésre már nagyon sokszor válaszoltunk!
Íme, az egyik válaszunk: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-09-06
És egy másik: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-09-13
És van még többször is szinte ugyanaz a kérdés és hozzá válasz is tőlünk - a Google nem a barátod?
vitorlavita 2021. szeptember 23., 18:58 (CEST)[válasz]
ez valami házifeladat lehet, ha újra és újra felbukkan. Xia Üzenő 2021. szeptember 23., 19:12 (CEST)[válasz]
@Xia: Igen, az. Már nem emlékszem, hogyan is derült ki, néhány éve történt meg ez, de nem találtam meg ezt a párbeszédet, mintha valaki reagált volna a mi visszakérdezésünkre! (Kapásból nem sikerült meglelni - mégsem próbáltam meg érte az erőlködést.) Úgy emlékszem, ez a kérdés valójában nem is kérdés volt: számítástechnikai feladatok egyike volt, abban is egy magyarázat mellékesen odavetett hasonlata, amiből egy tanár házifeladványt "csinált". (A Tudakozó életkora bőven lehet kisebb, mint egy tanár szakmai életútjának hossza. Úgy látszik, megoldási segédként minket nevez meg...)
Frissítés! Lám, a Tudakozónk GYIK-jében is szerepel a feltett kérdés, most jutott eszembe! 2014-ben írtuk be a GYIK-be: Wikipédia:Tudakozó/Gyakran_ismétlődő_kérdések#Hány_betűből_áll_a_Tüskevár_c._regény?
És mindjárt a második mondatban ott áll a rossz emlékezésem helyes megfejtése! Hoppá...
vitorlavita 2021. szeptember 23., 22:09 (CEST)[válasz]
Megjegyzés

A mű terjedelmének mértéke a szerzői ív, amely 40000 leütés. Ennek forrása, hogy az írógépen a szóköz-billenytíűt is le kell ütni. Ha ezt ismerjük, akkor tudjuk csak a mű valódi terjedelmét. MZ/X vita 2021. szeptember 24., 15:50 (CEST)[válasz]

Megjegyzés

Volt már szó arról, hogy ez nem olyan buta kérdés, mint amilyennek látszik. A feladat lényege, hogy a tanuló kezébe vegye a könyvet, megnézze, hogy hány oldal, egy oldalon hány sor van, majd számolja megy egy teljes sorban a betűk számát. Ezeket összeszorozva kap egy közelítő értéket. Ez a feladat lényege. Utána pedig megnézheti az interneten (biztos megvan), és, ha be tudja tölteni egy szövegszerkesztő programba, akkor rögtön megtudja a betűk pontos számát. Én többre értékelném a közelítő módszert. Wikizoli vita 2021. szeptember 24., 19:03 (CEST)[válasz]