Wikipédia:Wiki Loves Monuments

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Ez a Wiki Loves Monuments fotópályázat magyarországi megszervezésére és koordinálására létrejött műhely oldala. Amennyiben érdekel a pályázat és szívesen részt vennél a lebonyolításában, iratkozz fel a műhely tagjai szakaszba!

A pályázat bemutatása[szerkesztés]

Wiki Loves Monuments (röviden WLM) egy nemzetközi fotópályázat, melynek célja az európai kulturális örökség megőrzésének és megismerésének elősegítése. A pályázat során a résztvevők az országos műemléki védettségű építményekről fényképeket készítenek és azokat szabad licenc alatt teszik közzé. A fotópályázat szervezői a Wikipédia és társprojektjei, valamint az ezeket létrehozó önkéntes közösségek támogatására létrejött Wikimédia-szervezetek. A kezdeményezés kezdetektől olyan támogatókkal büszkélkedhet, mint az Európa Tanács (Council of Europe), az Európai Bizottság (European Commission), az Európai Digitális Könyvtár (Europeana), Carare projekt vagy az Europa Nostra.

A 2011-es Wiki Loves Monumentsben 18 európai ország vett részt Portugáliától Észtországig, köztük Magyarország is. A fotópályázat szeptember hónapban zajlott: a pályázatok beküldésének nemzetközi határideje szeptember 30. volt, míg a magyarországi Wiki Loves Monuments három héttel elcsúsztatva, 2011. szeptember 21-től október 21-ig tartott. A pályázatra nemzetközi szinten több mint 5000 pályázótól rekordszámú, közel 170 ezer pályamű érkezett, mellyel megdöntötte a világ legnagyobb fotópályázata elnevezésű Guinness-rekordot, míg a hazai pályázatra is több mint 5000, műemlékről készített fénykép érkezett be. A 2011-es fotópályázat magyarországi díjait a Wikimédia Magyarország ajánlotta fel, megvalósításához a műemléki adatbázist a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal biztosította. Az elkészült és pályázatra feltöltött képek elérhetőek a Wikimédia Commonsban, mely a Wikipédia és társprojektjei közös médiagyűjteménye, sok közülük a velük kapcsolatos Wikipédia-szócikkeket illusztrálják.

A 2012-es Wiki Loves Monuments fotópályázatban 33 ország vett részt a világ minden részéről, és a több mint 15000 pályázó a verseny egy hónapos ideje alatt összesen több mint 350 ezer, műemlékről készített képet töltött fel, amivel a nemzetközi verseny megdöntötte korábbi, saját Guinness-rekordját. A 2012-es pályázatban Magyarországnak végül nem sikerült részt vennie.

A 2013-as pályázat[szerkesztés]

A fotópályázatot 2011 után 2013-ben ismét megrendeztük, a pályázati időszak 2013. szeptember 1–30. volt. A 2011-es pályázattal ellentétben, a 2012-es pályázathoz hasonlóan azonban a részt vevő országok nem voltak Európára korlátozva, így a világ minden részéről töltöttek fel műemlékekről készített képeket és videókat, közel 50 ország fotósai pályáztak a világ legjobb műemlékfotósa címre. A pályázatban azonban ebben az évben kizárólag az összeállított műemléki listákban szereplő, állami tulajdonú műemlékek vettek részt.

Hasznos linkek[szerkesztés]

Műhelyallapok[szerkesztés]

Eszközök, statisztikák[szerkesztés]

A műhely tagjai[szerkesztés]

Akik a Wiki Loves Monuments lebonyolításában részt vesznek (ha te is szeretnél részt venni, írd fel magad az alábbi listára):

A 2011-ben díjazott képek[szerkesztés]

Bővebben lásd itt és itt!
A hazai díjazottak
A nemzetközi zsűri által egész Európából a legjobb szecessziós képnek választott pályázat