Wikipédia:Ázsia-hónap 2021

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
WAM logo HU.svg

Az Ázsia-hónap 2021 szócikkíró verseny 2021. november 1. és november 30. között kerül megrendezésre, a globális versenyben csaknem 50 Wikipédia vesz részt. A verseny célja Ázsia jobb megismerése, az Ázsiával kapcsolatos szócikkek számának gyarapítása. (Ázsia országainak listája)

Ha új vagy a Wikipédián, kattints a „Tanácsok új szerkesztőknek” című fülre kezdeti segítségért!

Lásd még: Wikipédia:Ázsia-hónap

Üdvözlünk a Wikipédiában! című kiadványunkból megismerkedhetsz a Wikipédia működésével

Ha most kezded szerkeszteni a Wikipédiát, kezdetben ijesztő lehet, de van segítség!

Bevezetés a szerkesztésbe

Az első lépések oldalon eligazítást találsz a szerkesztésről. Ha egyelőre bizonytalan vagy, a szerkesztést kezdheted egy saját szerkesztői térben lévő allapon.

Ha esetleg elakadnál, kérhetsz magad mellé wikipédiás mentort, és kérdezhetsz itt a verseny vitalapján is (a kérdéseket a fenti vitalap fülre kattintva, a lap alján találod meg).

Új szócikk indítása

Új szócikk indításához írd be a címét az alábbi mezőbe, nyomj entert és kezd el írni a szócikket. Ne felejtsd el a kész művet utána elmenteni a „Lap mentése” gombra kattintva, és utána visszajönni ide és a lap alján a listába felírni a címét és elmenteni a lapot!


A már egyszer elkezdett cikket a mentés után tovább tudod szerkeszteni (pl. ha ismét beírod a címét a fenti mezőbe; vagy a lap tetején jobb oldalt található „szerkesztés” feliratú fülre kattintva).

Kérdésed van?

Az alábbi mezővel felteheted kérdéseidet, ha később visszajössz, a válaszokat itt találod.


Alternatívaként, kérhetsz Facebook-csoportunkban is segítséget.

A 2021-es Ázsia-hónap során 9 szerkesztő 43 szócikket nevezett, ebből 42-t tudtunk befogadni.

A legtöbb sszócikket, 20 darabot, Zerind küldte be, így ő lett a magyar Wikipédia Ázsiai Nagykövete 2021-ben.

Az alábbi szerkesztők küldtek be legalább négy, szabályoknak megfelelő szócikket, így ők fognak meglepetés képeslapot kapni Ázsiából:

A Wikimédia Magyarország Egyesület támogatásával a következő díjakat osztotta ki a zsűri:

 • A legtöbb szócikk beküldőjének, Zerindnek, szép minőségű szócikkeiért: 20 000 forintnak megfelelő vásárlási utalvány
 • Sebának a Paszang Dava Láma szócikkért 10 000 forintnak megfelelő vásárlási utalvány
 • Tösö8nak hiánypótló, A párducbőrös lovag című szócikkéért 5000 forintnak megfelelő vásárlási utalvány
 • Vadaronak Oroszországgal kapcsolatos szócikkeiért 5000 forintnak megfelelő vásárlási utalvány
 • Havelmoonak mint visszatérő/újrakezdő szerkesztőnek ígéretes japános szócikkeiért 5000 forintnak megfelelő vásárlási utalvány

A díjakat digitális úton juttatjuk el a díjazottaknak, velük külön felvesszük a kapcsolatot. A képeslapokat a globális szervezőbizottság intézi.

Szabályok[szerkesztés]

A verseny egyik célja, hogy jó minőségű, használható szócikkek szülessenek. Ennek fényében az alábbi szabályok vonatkoznak a nevezett szócikkekre:

 • a versenyen új, saját szócikkekkel lehet nevezni 2021. november 1. 0:00 és november 30. 23:59 (CET) között. Korábban megírt szócikkekkel nem lehet nevezni. A szócikk természetesen lehet más nyelvű wikiből fordítás.
 • A szócikknek minimum 3000 bájt és 300 szó terjedelműnek kell lennie (infoboxok és sablonok kivételével; listaelemeket a Fountain eszköz nem számol bele).
 • Listákat nem fogadunk el, kivéve, ha kiemelt szócikk minőségű.
 • A versenyre csak regisztrált felhasználók nevezhetnek szócikket.
 • A szócikkeknek meg kell felelniük a nevezetességi alapkövetelményeknek.
 • A szócikkeknek megfelelően forrásoltaknak kell lenniük.
 • A szócikkeknek követniük kell a magyar helyesírási szabályokat, beleértve az egyes nem latin betűs írással rendelkező ázsiai nyelvek átírását is. (Az átíráshoz a szerkesztők a Wikipédia:Átírás oldalon találnak útmutatókat, illetve a Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi) oldalon kérhetnek segítséget tapasztaltabb átíróktól.)
 • A szerzői jogokat megsértő (engedély nélküli, jogvédett szöveget vagy képet tartalmazó) szócikkeket a zsűri kizárja a versenyből.
 • A szócikk témája bármi lehet, ami kapcsolatos Ázsia országaival, feltéve, hogy a nevezetességi és forrásolási követelményeknek a cikk eleget tesz. A központi szabályoknak megfelelően a transzkontinentális országok (mint például Oroszország vagy Törökország) esetében csak az ázsiai részükre vonatkozó szócikkeket lehet befogadni. Bizonytalanság esetén érdemes nevezés előtt kikérni a zsűri véleményét.
 • A zsűritagok részt vehetnek a versenyben, de a cikküket másik zsűritagnak kell értékelni.

Értékelés és díjazás[szerkesztés]

 • A szócikkek értékelését Ogodej, Xing és Xia végzi el, a fenti szabályokkal összhangban.
 • Az a szerkesztő, aki legalább négy olyan szócikket ír, ami megfelel a szabályoknak, képeslapot[* 1] kap valamelyik részt vevő ázsiai közösségtől.
 • Az a szerkesztő, aki a legtöbb, szabályoknak megfelelő szócikket írja, megkapja a Wikipédia Ázsiai Nagykövete címet, aláírt oklevéllel és plusz egy képeslappal gazdagodik.
 • A képeslapok kiküldéséhez a díjazottaknak bele kell egyezniük nevük és címük kezelésébe. Az adott ázsiai közösségek között a nyertesek címét véletlenszerűen fogják kiosztani, így mindenki meglepetés-képeslapot fog kapni. A címek szétosztása során a felhasználói nevek nem kerülnek kiküldésre, így a felhasználókat nem lehet a valódi nevekkel azonosítani. A címek szétosztását követően az adatok törlésre kerülnek.[* 1]
 • Amennyiben a verseny során potenciálisan vagy kiemelt minőségű szócikk születik, a szócikk szerzőjének vagy szerzőinek különdíjat oszthatunk, a Wikimédia Magyarország Egyesület támogatásával. A díjazott szócikkeket a zsűri választja ki.
 • Az itt nem szabályozott kérdésekben a központi szabályzat a mérvadó.

Részvétel[szerkesztés]

Írd fel magad a résztvevők közé

Szócikkek nevezése[szerkesztés]

A szócikkek nevezése a Fountain nevű eszközön keresztül történik. Az eszköz felületére a meglévő Wikipédia-azonosítóddal nagyon könnyű a regisztráció, csupán egyetlen hozzájárulást kell adni az eszköznek, és a globális azonosítóddal bejelentkeztet. Itt az "Elküldés" gombra kell nyomni, majd a meglévő, kész szócikk nevét írd be.

Nevezz szócikket!

(Amennyiben a magyar nyelvű felület nem töltődik be, felső menüben a nyelvváltó ikonra kattintva válaszd ki az angolt, majd nyomj az oldalfrissítés gombra a böngésződben) Amennyiben gondod adódik az eszközzel, kérlek jelezd a vitalapon, majd kicsit később próbáld meg újra. Ha a probléma makacsul fennáll, ezen az oldalon vezetheted fel a nevezett szócikket.

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. a b A koronavírus-járvány miatt sok ázsiai ország limitálta a külföldi postaszolgáltatást, emiatt valószínűleg digitális képeslapokat fognak kapni a jelentkezők. Amennyiben a helyzet változna, jelezni fogjuk a vitalapon.