Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2022-01-02

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dél-Korai katonák minek szöknek át Észak-Koreába?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Dél-Korai katonák minek szöknek át Észak-Koreába? A 2 országot elválasztó szárazföldi határon (4 km széles demilitarizált övezet), tengerész a tengerbe ugrik a hadihajóról és kiúszik a partig. Visszafele még értem, de oda? Az Edge az alapértelmezett böngészőm, melyet ha elindítok, a kezdőoldalon hírek vannak, ott olvastam hogy a szárazföldi határon már megint átszökött egy.
--91.120.147.247 (vita) 2022. január 2., 11:15 (CET)[válasz]
vélemény
Én is olvastam erről egy híradást, talán ugyanazt, amit te. Én ugyan a Facebookon, valaki megosztotta. Csak a címet olvastam, a megosztott hír szövegét nem.
Nem vagyok újságíró, pláne, nem oknyomozó újságíró. Nincsenek kézzelfogható ismereteim a koreai életről, a dél-koreairól sem.
Száz és egy oka lehet, hogy valaki miért teszi azt, amit tett. Nem kell találgatni. Az ok: ő is ember.
Egy embernek, meg még egy embernek, az átszökése nem társadalmi vizsgálat tárgya. A kérdésedre a választ csak ő tudja.
Biztosan olyan szempont vezette döntésében, amiről nem tudsz, vagy - az ő viszonyaik között - nem tartod fontosnak.
De a te életed nem az övé. Ő nem aszerint mérlegelt. Sok ok összeadódhatott benne, hogy végül ezt a kockázatos lépést megtette.
vitorlavita 2022. január 2., 12:53 (CET)[válasz]
válasz

Nem katona volt, a dél-koreai katonaság észlelte, hogy valaki átszökött a határon. Viszonylag ritka, hogy délről északra szökdösnek. Sok oka lehet. lehet az illető észak-koreai, aki korábban megszökött, de mégsem tetszik neki a dél-koreai élet (ott sem minden fenékig tejfel, plusz az északi szökevényeket nehéz integrálni a társadalomba), ezért inkább visszamegy. Vagy hiányzik a családja. Lehet olyan déli, aki szimpatizál a kommunizmussal. Lehet északi kém, aki most megy vissza jelenteni... Mindenesetre azt nem tudjuk, hogy a délről átszökött emberekkel északon mit csinálnak, valószínűleg nem bánnak velük túl jól.... Xia Üzenő 2022. január 2., 14:40 (CET)[válasz]

évszám korrigálása 2022-re[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a dátumoknál az évet átállítanátok-e 2022-re? gyakran egyes napokat nyitok meg, tavaly rendben voltak a napok, most az év még 2021, azaz a napok eggyel csúsznak (nem megoldhatatlan, de olyan profi az egész... kis hiba se legyen :)
BUÉK!
Balogh Viktória
--2001:4C4E:1E99:2D00:5065:4F05:9768:B859 (vita) 2022. január 2., 23:17 (CET)[válasz]
kérés
Sajnos nem értem a kérdésedet, hol tapasztalsz ilyen hibát? Légyszi adj rendes linket. BÚÉK! Xia Üzenő 2022. január 2., 23:53 (CET)[válasz]

(Szerkesztési ütközés után)

Kedves Viktória! Hol kellene a Wikipédián belül a dátumban az évet átállítani 2022-re? Megneveznéd a helyet? Vagy adj meg egy rámutató linket... Tudtommal, a Wikipédia dátum-adásai is - mint minden más keltezési művelet - az IT-eszköz operációs rendszerére vannak bízva! (Te milyen eszközt használsz?)
vitorlavita 2022. január 2., 23:56 (CET)[válasz]
NTP

Lásd: Hálózati idő protokoll MZ/X vita 2022. január 3., 18:08 (CET)[válasz]