Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2021-04-04

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Melyik SARS-COV-2 elleni oltásnál 100-200-szorosa az ellenanyagszint a betegségen átesettekhez képest?[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy melyik SARS-COV-2 elleni oltásnál 100-200-szorosa az ellenanyagszint a betegségen átesettekhez képest? Szputnyik V esetén 1,5-szerese sincs, és a SinoPharm és az AstraZeneca oltása még kevésbé véd. Marad akkor a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltása.
--94.27.140.3 (vita) 2021. április 4., 17:54 (CEST)[válasz]
felelet
Nem tudok arról, hogy van köztünk orvos, pláne immunológus. Jómagam is csak természettudós vagyok (lévén a diplomám szerint fizikus).
Szóval, hallottam olyasmit, hogy bizonyos páciensekben (azért nevezem így őket, mert valószínűleg ők nem teljesen egészségesek) a védőoltás túlzott immunreakciót vált ki.
Hogy ennek mértéke két nagyságrenddel nagyobb lenne a normálishoz képest? Erről a mértékről a médiában sosem beszéltek. (A két nagyságrendet én túlzónak érzem.)
A vakcinák leírását a háziorvosok ismerik (a mellékhatások szerepelnek a gyógyszerek ismertetésében) - ők ezért dönthetnek úgy, hogy valamely vakcinát egy bizonyos páciensnek nem ajánlják, sőt, megpróbálják lebeszélni róla, ha valamiért ragaszkodna hozzá.
Szerintem, ha nemcsak érdeklődésről van szó a te esetedben, hanem esetleges tartózkodásod-félelmed valamelyik vakcinával kapcsolatban, akkor ezt nyugodtan jelezd háziorvosodnak, amikor megkérdezi tőled: vállalod-e a (soron lévő) védőoltást!
Ő biztosan tudni fogja a megfelelő választ, hiszen amíg te nem ragaszkodsz valamelyikhez úgymond saját felelősségedre, addig ő - a háziorvos - viseli a vakcinázással kapcsolatos felelősséget.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. április 4., 19:17 (CEST)[válasz]
Köszönöm a választ. A válasz gomb nem működik egyébként Edge-dzsel. Ha választani lehet majd többféle oltás közül, akkor inkább olyat választanék, melynél az ellenanyagszint minél nagyobb: 100-200-szorosa mint a betegségen átesetteken. Tehát nem olyat aminél 1,5-szerese sincs. Vagyis épp nem tartok tőle, hanem pont olyat szeretnék. A Dél-Afrikai Köztársaságban az AstraZeneca oltását nem használták fel, felajánlották az Afrikai Uniónak, mert nem véd a dél-afrikai mutáns ellen. Ezért én se fogadtam el, mivel ha elfogadom, mást már nem kaphatok. Ha például 1 hónap múlva kaphatnék SinoPharm gyártmányú oltást, akkor ha elfogadom az AstraZeneca oltását, akkor hiába telik le az 1 hónap, nem kaphatom meg a SinoPharm gyártmányút, amit megkaphatnék ha nem fogadom el korábban az AstraZeneca oltását. A cikket a 140-szeres szinttel megtaláltam: nem pont erről szól, hanem arról hogy aki korábban elkapta a betegséget, annál már az 1. oltás az emlékeztető oltás: 140-szeresére ment fel tőle. Vagyis ha az 1. oltás van olyan hatásos mint a megbetegedés, akkor a 2. után már legalább 140-szerese lesz. A Szputnyik V-ről valami 1,46-szorosat írtak, ezért kérdeztem hogy melyik akkor az.
Aláíratlan hozzászólás: IP 94.27.128.120; 2021. április 4., 20:09‎
(Ez a [válasz] gomb nekem - lévén Wikipédia-tag több mint egy évtizede - érdektelen, ez számomra egy újabb „találmány”, sosem használtam. Majd szólok erről az Edge-problémáról a műszakiak kocsmafalán... Köszönöm a jelzést! Egyébként Operát használok alapértelmezett böngészőként.)
Mondtam, nem vagyok immunológus, azaz, csak a saját gondolatomat tudom elmondani. Tehát: én sokallom a két nagyságrenddel erősebb immunválaszt. Egyáltalán nem biztos, hogy ez jó! Szerintem, ez - igenis! - negatív eredmény! Az immunrendszer „túlmozgása” nemcsak az oltóanyagra fog hatni, hanem talán a szervezeted más részére-részeire is! Ami lehet nagyon is káros! Jobb, ha ezt a háziorvossal megbeszéled! És hagyd magadat meggyőzni általa!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. április 5., 08:34 (CEST)[válasz]
Hozzászólás

A kérdés egy kicsit más volt. Arra vonatkozott, hogy nagyobb védettséget jelent-e a védőoltás, mint a betegség. Igen, ezt mondják a szakértők.

Arról nincs információm, hogy van-e különbség ebben a tekintetben a védőoltások között. MZ/X vita 2021. április 7., 16:18 (CEST)[válasz]