Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2019-09-15

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lehel siratása[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
== Lehel siratasa ==
--176.77.142.132 (vita) 2019. szeptember 15., 19:25 (CEST)[válasz]
tünődés
Nekem nincs gyerek-ismerősöm, akitől megkérdezhetném, manapság mi a tananyag!
Én Lehel vezér haláláról kb. 65 éve tanultam, alsótagozatosként. Alsótagozatban még nem volt 'történelem' nevű tantárgyunk, hanem 'beszélgetés' nevű. Ami azt jelenti, hogy mindenféle érdekes történet volt az olvasókönyvünkben (mondom, alsósok voltunk!), köztük Lehel története. Az augsburgi csata, a vereség, a két magyar vezér kivégzése. És egy kürt is nagy szerephez jutott: azzal ölte meg a német uralkodót Lehel, mielőtt őt kivégezték.
Én nem lettem történész, még csak magyar histórikus sem. Azóta annyit hallottam (pontosabban: vélek tudni), hogy a múzeumban látható kürt nem Lehelé, és a kürttel való király-ölés is csak mese. És ugyan a krónikák mindegyike emlegeti Lehelt, a halálát is (felakasztották), de róla, családjáról semmit nem mondanak.
Ki siratta Lehelt? Nyilvánvaló, hogy volt anyja, de még a nevét sem ismerjük, és élt-e Lehel halála idején! Egyáltalán, talán Géza fejedelem volt az első, akinek a felesége nevét ismerjük! Azért tudjuk, mert ő István király anyja volt. De Lehel, aki még csak fejedelem sem volt (talán törzsfőnök volt), csak az egyik rablóbandánk vezére (Bulcsúval együtt) - az ő anyjáról mit kellene tudnunk? Világos az ismeretlenség oka: a nők nem számítottak a törzsi világban.
Miről szól a házifeladat? Lehel megsiratása. Látom, a Google 2012-ből, 2013-ból is hoz fel ilyen témában találatot, kétségbeesett segítségkérésről szólt mindkettő: nincs anyag e témában, és ötletük sincs, mit írjanak. Mindkét találat az anyai siratás leírásához kér segítséget. Talán a mi kérdezőnk is?! Lehelnek nincsen felesége, nincsenek gyerekei? Én nem tudok róluk. Vagy ezt a hiányt is bele kellene szőni az anyának a fia siratásába? Hány éves lehet a kérdező? Hogy tud írni fogalmazást egy gyerek egy ilyen anyai drámáról... Hiszen még a Toldit sem olvasták Aranytól, hogyan szereti kisebbik fiát az anyja, vagy milyen levelet ír Szilágyi Erzsébet Mátyás nevű fiának (akinek László fiát már lefejezték, s nincs több gyermeke)! Milyen mintát kövessen a fogalmazás írása közben?
Ennyi.
vitorlavita 2019. szeptember 15., 23:44 (CEST)[válasz]

Ez valamiért gyakori kérdés szeptemberben.

  • 2008-09-16 “Lehel siratása. Amior az anyja siratja.”
  • 2009-09-22 “Fogalmazást kell irnom Lehel siratása címmel.Ahogy az anyja siratja.”
  • 2011-09-05
  • 2013-09-97 “A/4 füzetbe (egy oldalba)leírni egy Lehel édesanyjáról szóló fogalmazást Lehel siratása címmel”
  • 2017-09-19 “Az Interneten rengeteg találat van erre a kérdésre. Szinte mindegyik iskolai dolgozatot írna erről a témáról.”)

Érdemes az előző válaszokat megnézni, mert azoknál okosabbat most sem fogunk tudni mondani. – b_jonas (üzenj) 2019. szeptember 16., 09:35 (CEST)[válasz]

Siratás

A kérdező valószínűleg ezt a témakört feszegeti. Ez a cikk foglalkozik Lehel vezérrel és a siratóénekekkel. MZ/X vita 2019. szeptember 16., 12:01 (CEST)[válasz]