Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-11-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Atommag[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy forog-e az atommag a saját tengelye körül?
--151.0.77.152 (vita) 2017. november 19., 22:01 (CET)[válasz]
felelet
Az atommag: összetett részecske. Protonokból és neutronokból áll. (Kivétel: a normál hidrogén atommagja, amely egyetlen proton.) E részecskék állandó változásban vannak, egymáshoz képest is mozognak, át- és visszaalakulnak, a kóbor neutronokat befogadják és helyettük másokat kilökik stb. Az atommag olyan, mint egy méhkas - talán ez a legjobb hasonlat. Így nehéz értelmezni, hogy lenne az atommagnak forgástengelye. (Még a normál hidrogén atommagja is hol deutérium-maggá alakul, hol meg elengedi a befogadott neutront...)
vitorlavita 2017. november 20., 08:49 (CET)[válasz]
Megjegyzés

A spin szócikk nem foglal állást a kérdésben, csak annyit mond, hogy a részecskék hullámfüggvénye egyenértékű azzal, mintha forognának. A proton elméletileg gömb alakú, ezért fizikailag értelmetlen forgástengelyt definiálni hozzá. A vízmolekula súlyzó formájú, ezért forgó mozgása már függ a forgástengelyétől. A hélium atommag már nem gömb alakú, el tudom képzeli, hogy különféle forgástengelyei értelmezhetőek. De biztosat én sem tudok. MZ/X vita 2017. november 20., 21:23 (CET)[válasz]