Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-11-11

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Van-e a hangnak súlya ?
--121.210.173.33 ([[User vita:121.210.173./

Az akusztika nem foglalkozik ilyesmivel. A hangsúly és a hangsúlyozás lingvisztikai (nyelvészeti) fogalom Hangsúly (nyelvészet), esetleg zenei: Hangsúly (zene). De, amit egy komoly ember mond, annak "súlya van"! MZ/X vita 2017. november 11., 17:33 (CET)[válasz]

A hang: a levegő (és egyéb hangvezető közeg) mechanikus rezgése. (Konkrétabban: a nagyjából 20 és 20000 hertz közötti tartományban levő rezgéseket nevezzük hangnak, mert az emberi fül erre a rezgéstartományra érzékeny).
Tehát a hang: rezgés. A rezgésnek meg nincs súlya. Súlya azoknak a testeknek van, amelyekre gyorsító erő hat, és gyorsuló mozgásukban valamilyen felfüggesztés, alátámasztás, és/vagy súrlódás, közegellenállás akadályozza. A hang: rezgés, vagyis mechanikai hatás egyik közvetítési módja - vagyis nem test.
Kétféle mechanikus rezgési mód ismeretes: a transzverzális és a longitudinális mód. A hang a közeg longitudinális hullámmozgásával terjed: a közegben sűrűsödési és ritkulási helyek követik egymást. Így a hangrezgések nyomáshullámok egymásutániságát jelentik, de mivel a közeg részecskéi helyüktől nem távolodnak el, egyensúlyi helyzetük körül mozognak előre-hátra, ezért makroszkópikus gyorsulásuk nincs, így e vonatkozásban súlyukról sem beszélhetünk. (Mindezek ellenére nyomóerőt kifejtenek, ha szilárdabb közegbe ütköznek. A két közeg között ütközés játszódik le, a rezgő hatás további sorsát ez határozza meg...)
vitorlavita 2017. november 11., 20:05 (CET)[válasz]
Kiegészítés

A válasz első eleme az, hogy a súly a gravitációs térben a térerősség nagysága által a tömegre ható erő. Ez tehát olyan erő, amely a nyugvó tömegre is hat; a test mozgásállapota változatlan.

Másodsorban megkülönböztetünk súlyos tömeget és tehetetlen tömeget. Newton második törvénye értelmében ez az erő a test mozgásállapotának megváltozásából származik.

Harmadsorban, meg kell mondani, hogy melyik kölcsönhatás milyen tulajdonságú testre hat. Ezért például a gravitációs kölcsönhatás tárgya a tömeg; az elektrosztatikus kölcsönhatás tárgya a villamos töltés. Az erőtér nagysága az egységnyi töltésre ható erő.

Következtessünk mindebből a hangra, mint jelenségre. Megállapíthatjuk, hogy nincs olyan elemi test, amelyre a kölcsönhatás felírható lenne. Nincs olyan tulajdonságú tárgy a hangtanban, amelyre, mint nyugvó valamire valamilyen erőtér leírható volna. A súlyerővel analóg tulajdonságot a hangtan nem ismer.

Ezzel szemben igenis ismerjük a testek mozgásállapotának megváltozásából származó erőt. Igaz, ezt nem erő formájában, hanem hangnyomás formájában írjuk le. Másképpen fogalmazva: a részecskék mozgásállapotának megváltoztatása nagyon is igényel energiát (és a vele társított fizikai mennyiségeket).

Végül, de nem utolsósorban: megkülönböztetjük a részecskék rezgését, mint mozgást, a hang terjedéséből származó mozgással. Például egy méter távolságban a 440 Hz frekvenciájú hang ott helyben a részecskék mozgását eredményezi: amplitúdóval, sebességgel és gyorsulással meghatározható módon. Ugyanezt 100 méterrel messzebb még nem érzékelhetjük, ha a hang terjedéséhez szükséges idő még nem telt le. Ha azonban letelt, a hang "odaért", akkor ott a részecskék éppúgy a 440 Hz által meghatározott mozgást végzik, mint a hangforrás közelében. Vagyis a hang által megmozgatott részecskék két kölcsönhatás által meghatározott módon mozognak. Ez a rezgés és a terjedés összege.

Mivel mindét jelenség a mozgásállapot megváltozásával jellemezhető, ez dinamikus, és nem nyugvásbeli; azaz: nem térerő által meghatározott erő, nyomás, energia, munkavégzés (akárhogyan is próbáljuk megfogalmazni). MZ/X vita 2017. november 13., 16:17 (CET)[válasz]