Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-06-08

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Meddig hívták királyinak a közintézményeket?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Észek-Budán láttam egy olyan csatornafedelet, aminek a felirata „MAGY KIR TÁVBESZÉLŐ HÁLÓZAT”. Legkésőbb mikor önthették ennek a csatornának a fém részét? Meddig használták Magyarországon az állami intézmények a “királyi” jelzőt a nevükben?

Azt tudom, hogy Magyarországnak 1918 után nem volt több királya, de Magyarországot egy ideig királyságnak tekintették, ahol csak ideiglenesen nem volt király. Azt nem tudom, hogy ez meddig tartott. – b_jonas 2014. június 8., 11:59 (CEST)[válasz]

válasz

A második világháború végéig mindenképp. Wikizoli vita 2014. június 8., 12:08 (CEST)[válasz]

Előbb egy kis szóhasználati pontosítás: nem csatorna-, hanem aknafedél. (A csatornafedél hallatán mindenki a szennyvízcsatornára gondol.) Nyilván, egy szerelőakna zárófedelén látható ez a bizonyos felirat.
A (második) Magyar Köztársaságot 1946. február 1-én kiáltották ki. Források: [1], [2]
Persze, attól még elképzelhető, hogy ez az aknafedél később készült, mert az öntőforma cseréje később vált esedékessé... Sőt, azt is el tudom képzelni, hogy - a nosztalgia jegyében, a régi lámpaoszlopok mintájára - az elmúlt két évtizedben készült ez a fedlap...
vitorlavita 2014. június 8., 16:48 (CEST)[válasz]
Buszmegálló tábla az Andrássy úton
Köszönöm a konkrét választ.
Ezek a nosztalgia berendezések a pesti utcán néha össze tudnak zavarni. Az Andrássy úton (és még egy-két helyen a városban) például nincsenek ott a megszokott kék-fehér négyszögletes buszmegálló táblák a buszmegállókban, úgyhogy sokáig nem értettem, hol áll meg az éjszakai busz. Azt azért nem nagyon hiszem, hogy nosztalgiából öntenének dísztelen akna fedelet ilyen felirattal.
Fényképet tudok mutatni, ha kell. – b_jonas 2014. június 8., 21:02 (CEST)[válasz]


Ezek minden bizonnyal régiek. Annak idején jól megcsinálták, és nem kellett cserélni. A mellékelt csatornafedőt tavaly 2011-ben fényképeztem Kolozsvár belvárosában (közel a Mátyás király szülőházához). Legalább 70 éves! És semmi baja sincs. Még sokáig kibírja. Felírata: KOLOZSVÁR VÁROS(I) VÍZMŰVEK.

Wikizoli vita 2014. június 8., 21:37 (CEST)[válasz]

Nem hiszem, hogy ezek sokáig bírnák. Szerintem ennek a néhány régi fedélnek nagy szerencséje van, hogy idáig nem vitték el fémtolvajok. – b_jonas 2014. június 9., 12:49 (CEST)[válasz]