Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-11-01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pofozkodás[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy az milyen bűncselekménynek számít, ha két idegen ember összeszólalkozik nyilvános helyen és az egyik pofon üti a másikat? Láttam ilyet, és az illetőt utána igazoltatta a rendőr, de aztán nem vártam meg, mit csinálnak. Jár valami büntetés egy komolyabb sérülést nem okozó pofonért? És ha ugyanezt egy közfeladatot ellátó egyénnel csinálta volna?
--80.98.103.126 (vita) 2013. november 1., 00:58 (CET)[válasz]
Válasz
A pofon alapesetben tettleges becsületsértés. Közfeladatot ellátó egyénnel szemben minősített eset. Komolyabb sérülés esetén súlyos testi sértés. --Rodrigó 2013. november 1., 09:14 (CET)[válasz]
Válasz2
Becsületsértésként ez így legfeljebb szabálysértés, illetve polgári jogi perben tárgyalható nem anyagi kár és effélék. A nyilvános helyen lezajlott kakaskodás a pofonnal viszont sajnos már garázdaság, pedig szerintem egy ilyen, dicsőséget ugyan nem jelentő, de az évmilliók óta a hím viselkedésminták szerves részét alkotó összecsapás önmagában nem veszéyes a társadalomra, ezért kár vele foglalkozni. Ha nem szándékos kötekedésből, és főleg csak egy-egy elleni vitaként alakult ki, akkor érzésem szerint csak a szabálysértési bíróságon landol a dolog, némi büntetés, némi korholás, aztán mindenki húzzon haza. Az a gond, hogy a pofon tud a kisebb baj lenni, mert ha közben a felek mindenféle baromságot kiabálnak egymásnak, ahogy az ilyenkor ősi szokás, abban lehet veszélyes fenyegetésnek minősülő ígéret is, az pedig már magasabb tarifát jelent. A rendőr szerintem csak hazazavarta a feleket, aztán mindenki fújja ki magát. A rendőrnek az is a dolga, hogy időben leállítsa az emberkedést. - Orion 8 vita 2013. november 1., 16:01 (CET)[válasz]

A legelső metró[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mikor van a legkorábbi metró?
--80.98.123.196 (vita) 2013. november 1., 09:36 (CET)[válasz]
válasz
Feltételezem, hogy a budapesti járatok érdekelnek! Ezért javaslom, hogy a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) honlapján keresgéld! Itt: http://www.bkk.hu/tomegkozlekedes/utazasi-informaciok/menetrendek/ Mindhárom működő földalatti járat menetrendje behívható innen! A metrópótló buszoké is! (Ügyelj a dátumokra is, ne csak az indulási időkre!)
A „legkorábbi metró” 4:28-kor (reggel) indul az M2 vonalán az Őrs vezér tere végállomásról.
vitorlavita 2013. november 1., 10:29 (CET)[válasz]
válasz2
1863-ban, Londonban. - Orion 8 vita 2013. november 1., 17:37 (CET)[válasz]
válasz3
Az első mai értelemben vett (elektromos hajtású) metró Budapesten az Andrássy út alatt 1896.