Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-06-15

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Angolul: "Alany ne legyen valamilyen"[szerkesztés]

Megválaszolva.

Azt szeretném megtudni, hogy mondjuk angolul hogy "Alany ne legyen valamilyen". Ugyanis ha egyszerű felszólító módot írok, akkor az alatt azt érthetik hogy "alany nem valamilyen", ugyanis szószerint ugyanúgy van. Példa: "The size of the AVL tree have not to be too big!". Vagy úgy kellene hogy "Let the size of AVL tree is not too big!"? De a let-nek sok jelentése van, nem értik félre? Ez egyébként egy C++ program forráskódjába egy megjegyzéssor lenne (ugyanaz a részfa ha többször benne van a fában (azonos keresési kulcsokkal), akkor se legyen nagyobb, mint ami a memóriában elférne, ha lemásolnánk és minden előfordulás külön helyet foglalna). Másik kérdés: sokszor látom hogy "Alany required.": ide nem kellene egy "is" is? Köszönöm.
válasz:Not subject to any
--94.21.139.25 (vita) 2013. június 15., 18:07 (CEST)[válasz]

The size of the AVL tree should not be too large. Csigabiitt a házam 2013. június 15., 18:10 (CEST)[válasz]

Történelem – szóbeli érettségi[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A történelem szóbeli érettségi menetét szeretném megismerni. Kerestem interneten, de csak általános leírást találtam, a vizsga pontos menetét sehol. Olyanok beszámolója érdekelne leginkább akik az utóbbi években érettségiztek, tekintve, hogy előtte még más volt: tételhúzás, kidolgozás, beszámoló, kész... Előre is köszönöm a segítséget.
--83.7.214.118 (vita) 2013. június 15., 22:06 (CEST)[válasz]
válasz
Nem válaszolt eddig senki, pedig vannak elegen fiatal szerkesztőtársak, akiknek középiskolás gyerekeik lehetnek, vagy - pláne! - ők maguk érettségiztek mostanában.
Én jövőre leszek 50 éve "érett", így hagytam volna érvényesülni a nálam fiatalabbakat! De úgy látszik, rosszul vélekedek így! Nosza, lássuk, mire jutottam én!
Szóval, amit kérésedben leírtál a technikai menetrendről, úgy érettségiztem én is! És a FISZ (Pályaorientáció és pályatanácsadás) nevű web-lap Mit kell tudni a szóbeli érettségi vizsgákról? című oldalának tanúsága szerint ez ma is így van! Kérlek, olvasd végig! Látható, hogy a web-lap friss tartalmakat kínál, tehát ez az ismertető is egy ma is érvényes tartalom lehet!
Hogy történelem szóbeli érettségi esetén milyen "al-szabályok" érvényesek? Nem hiszem, feltételezve az idézett web-lapon olvasottak alapján, hogy más lenne, mint tavaly, vagy még régebben... Talán a segédeszköz fogalma változhatott (pontosabban: bővülhetett) az elmúlt fél évszázad alatt: én a történelem tantárgy segédeszközeként csak a történelmi atlaszt ismertem (de nem használtam az érettségi vizsgán - lehet, hogy ott volt a vizsgáztatók asztalán).
Te mit kerestél az interneten? A Google az első találatok között hozza az általam idézett oldalt:
Google Keresés(szóbeli érettségi vizsga) találati lista
A fentebb megadott linken olvasható szöveg semmiben nem mond ellent a kormányzati portálon olvasható szövegnek: Hogyan zajlik a szóbeli vizsga?
Elégedett vagy a válaszommal?
vitorlavita 2013. június 17., 00:19 (CEST)[válasz]