Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-11-13

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szappanadagoló működése[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok! Rég fordultam már meg ezen az oldalon, annyi szent, most viszont most volna egy kérdésem: le tudná valamelyötök írni, viszonylag részletesen, hogy egy folyékony szappanadagoló (pl. ez: http://c-sale.hu/images/webshop_termek/26967.gif) hogyan működik? Tehát hogy hogyan szívja fel az a kis szivattyú a szappant, ha lenyomod?
Köszönöm előre is: barricade breaker vita 2011. november 13., 13:40 (CET)[válasz]

válasz:

Soha nem szedtem még szét elemeire a szappanadagoló fejrészét, de szinte biztos vagyok abban, hogy működési elve megmagyarázható a nyomókútéval, persze „pipere-változatban”. Mint látod, ilyen szócikkünk nincs, de fizika órán téma volt.
Beszkenneltem neked egy képet Budó Ágoson Kisérleti fizika, I. kötetéből (Kilencedik kiadás; Tankönyvkiadó, Budapest, 1986 ISBN 963 17 8773 7) a 74,4. ábrát. (Itt látható.)
A szivattyúban két szelep van: egy a munkahenger fenekén, egy meg a munkahengerből kivezető csőben. A dugattyú felfelé mozgatásakor a fenékszelep kinyílik, a másik viszont zárt lesz: ebben a fázisban szívjuk fel a folyadékot a tartályból a munkahengerbe. A dugattyú lefelé mozgatásakor a fenékszelep megakadályozza a folyadék visszaáramlását a tartályba - persze, a másik szelep meg nyitva van (ennek a szelepnek „csak” az a dolga, hogy a munkahengerből már kinyomott folyadékot ne engedje vissza a munkahengerbe) és a dugattyúval kinyomjuk a munkahengerből - most a szabadba - a folyadékot. (Az ilyen szivattyú használatának lényege: nincs szükség túlnyomásra a folyadék tároló tartályában.)
vitorlavita 2011. november 13., 18:20 (CET)[válasz]

Hát mi nem vettük ezt fizikán Vigyor. Viszont köszi szépen a segítséget! -- barricade breaker vita 2011. november 13., 18:37 (CET)[válasz]

Köszönöm Rodrigónak a fenti illusztrációt! Nagyot segített! A holland Wikipediából való: nl:Zuigerpomp!!! Jó, ha az ember tud világnyelveket! :-)
Én nem tudok hollandul... Szerencsére, a holland szócikkben vannak interwikik, angolul is, németül is! Németül ugyan nem tudok, de egy képet találtam a német szócikkben, ami - örömömre - alátámasztja első mondatomat! Íme:
A szócikkben le van írva, melyik számozott alkatrész minek felel meg...
vitorlavita 2011. november 14., 19:28 (CET)
[válasz]

Windows 8-at érdemes-e feltenni?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Windows 8-at érdemes-e feltenni? Egyrészt amiatt mert béta verzió, és azt írjátok hogy csak március végéig használható. És mi lesz azután? Ráadásul legális XP-m van, és nem tudom, legális-e ha 1 merevlemezen 2 Windows is van. A másik problémám hogy 1 GB a minimális memóriaigénye, és nekem pont annyi van: de a minimális memórián nem szoktak túl jók lenni a programok. Épp azért tenném fel mert nagyon lassú és állandóan a merevelemezt tekeri. De az is probléma lehet hogy 7200 rpm-es merevlemezem van, és ennek a reakcióideje lehet hogy túl nagy hozzá (750 GB Samsung, SATA 2, 32 MB cache, de az alaplap csak SATA 1-et tud), egy 186 GB-os partícióra tudnám tenni ami a merevlemez végén van. A többivel szerintem nem lenne gond (ABIT IC7 alaplap integrált hanggal, CL3 dual channel DDR 400 MHz 72 bit ECC, BIOS-ban bekapcsolt ECC-vel, 2.8 GHz 32 bit Intel CPU (Socket 478, 2 szál (HT), nincs több CPU egybeépítve, 1 MB cache, 800 MHz FSB, SSE3, NetBurst, Pentium 4 Prescott), 256 MB 128 bit ATI Radeon 9600 Pro AGP 8* (BIOS-ban 8* AGP sebesség van beállítva), DVD+-RW meghajtó (IDE, valószínűleg Ultra ATA 33)). Már letöltöttem a Windows 8-at, programozásra használom a gépet (Visual C++ 2010 Express Edition). Ha érdemes feltenni, még annyi kérdésem lenne hogy a 186 GB-os partíción levő adatokat hogy tudom áttenni ext2fs-re (Debian GNU/Linux 5-ös verzió, 32 bit), mert az látja az NTFS partíciót, de írni/olvasni nem tudja, még a fileneveket böngészni se lehet, csak tud róla hogy van olyan partíció. A jelenlegi boot Windows partíciómra sajnos nem fér el. Otthoni gép, root jelszó megvan. Azért raknám át mert WinFS-t csinálnék rajta, hátha nem állandóan a merevlemezt tekerné mint most NTFS-en (4 KB/cluster minden partíción). Köszönöm.
--92.249.190.234 (vita) 2011. november 13., 19:22 (CET)[válasz]

Szia!

  1. Ha legálisan szerzed be, és csak azon a gépen használod, ahová megvetted vagy letöltötted, akkor legális.
  2. A Windows 7-et sem nagyon ajánlják 2 gigabájt alatt. Memóriabővítést javaslok.
  3. Márciusig használhatod legálisan, akkortól kezdve aktiváló kódot fog kérni tőled.
  4. Az NTFS partíció írhatóvá válik az ntfs-3g csomag beszerzésével. Ha nincs ilyen csomag, akkor frissíts, nálam sokkal kevesebb memóriával megyeget a Debian 6. A többit az fstabban kell elintézni. A linuxos partíció csatolását is ott lehet elintézni. Az új WinFS-t viszont nem valószínű, hogy tudná kezelni.

A következőket javaslom:

  • Mentsd ki a dolgaidat, az adataidat és a forráskódokat külső tárolókra
  • Készíts listát a Debianon telepített csomagjaidról
  • Készítsd elő a partíciókat Windows XP alatt, természetesen vannak erre akár ingyenes programok is
  • Tedd fel a Windows 8-at a neki készített helyre
  • Állítsd helyre a Grubot, vagy telepítsd a Debian 6-ot
  • Menj át rendszergazdába, és tedd fel az ntfs-3g csomagot
  • Hozz létre egy könyvtárat a partíciónak a /media könyvtárban
  • Kérd le a partíciók listáját az fdisk -l utasítással
  • Szerkeszd az /etc/fstab fájlt. Ha jól emlékszem, az első oszlopba kerül a neve, a másodikba a típusa, ez ntfs-3g lesz, a harmadikba a csatolás helye, a /media alatt levő előkészített könyvtár. Lesz egy olyan oszlop, ahová lehet mindenfélét írni. Most azt írd oda, hogy rw, noexec, user, uid=a felhasználód azonosítószáma gid=egy olyan csoport száma, amibe a felhasználód beletartozik.
  • Újraindítás után felhasználóként is tudod csatolni a partíciót
  • Ragaszkodsz a linuxos partícióhoz? Szerkesztheted a partíciót a Gparteddel, formázhatod, persze kell hozzá a rendszergazda jelszava.
  • Rendszergazdával nézd meg, hogy módosult-e az /etc/fstab. Ha nem, akkor kézzel átvezetheted a változásokat
  • Végül tegyél vissza mindent, és örülhetsz

Szalakóta vita 2011. november 14., 20:06 (CET)[válasz]

"Windows 8-at érdemes-e feltenni?" – Nem érdemes. Baromi nagy, lassú, kidolgozatlan, és csak néhány látványelemben tud többet egy XP-nél. Az nem operációs rendszer, amely a saját futtatásához 1 GiB memóriát követel, az egy horribilis méretű, látványosságra törekvő Windows-emulátor, csak kezdő géphasználók etetésére. Én is XP-t használok. Ez is túl nagy, de erre rákényszerített a programok új köre. Amíg nem kényszerít rá téged is néhány fontos program használatának szükségessége, ne cserélj rendszert. Azt legalább már ismered, még a hibáit is megismerted már. "Járt utat járatlanért el ne hagyj." Programíráshoz sem kell mindig a legújabb fejlesztőrendszer, hiszen ezek éppúgy a Windows API-ját használják, mint én, aki egy 13 éves fejlesztőrendszerrel teszem meg ugyanezt, amikor kell. A fejlesztőprogramok is egyre bonyolultabbak, noha egyre könnyebbedő munkát ígérnek, egyre több bennük a hiba, és főleg egyre hatalmasabb kódokat hoznak létre. Tele tökéletesen fölösleges rutinkönyvtárakkal, márpedig ha enni akarok egy kis befőttet, nem viszem ki magammal az egész spájzot. Megtehetem, mondván, hogy van rá elég hely, de ettől még hülyeség lenne. A több helyet majd használom valami okosabbra. A divat rossz irányba halad, és kifizetődő maradinak lenni, amíg csak lehet. - Orion 8 vita 2011. november 15., 00:19 (CET)[válasz]

Ha pedig a programnyelv fejlődik, azt a régi eszközök már nem biztos, hogy érteni fogják, és hogy egy új rendszeren lefordul-e, és azt csinálja-e a program, amit kell, ahhoz új rendszer kell. Szalakóta vita 2011. november 15., 15:58 (CET)[válasz]

Azt nem sikerült eddig megértenem, hogy ebben a nagy szoftverfejlesztő cégeknek mi lehet a haszna, de az új programokat, a talán csakis ezért kibocsátott új verziókat valamiért rendre csak egy kibővített rendszeren kénytelen az ember futtatni. Kell hozzá egy új, még nagyobb .NET környezet, csak pédaként mondom, teljesen közönséges felhasználói programokért, amelyeket egy mezítlábas XP alá is meg lehetne írni. Mert bizony pont olyan rendszerkövetelményű komponensek vannak befordítva – akkor is, ha a program nem is használja ezeket –, amelyekhez olyan rendszerkiegészítők, vagy olyan új oprendszer szükséges, amelyet drágán csak ezért kénytelen beszerezni a jámbor felhasználó, és ehhez persze új, még "korszerűbb" gépet is kénytelen venni. Az egyre nagyobb és gyorsabb hardver sem nagyobb, sem gyorsabb nem lesz végül, mert az új programok számolatlanul pazarolják a tárat és a sebességet. Nekem van olyan programom, amelyet 1993-ban írt valaki, és ma is ezt használom, hiszen működik, és semmivel sem tud kevesebbet, mint amikor írták. És olyan programom is van, amelyet én írtam akkortájt, magamnak, és az is működik, és nincs okom nagyobbra fújni. A számítógép ma óriási üzlet, de csak mert erőszakkal fenntartják a folyamatos eszközcserét. Kifizető ellenállni, amíg csak lehet. - Orion 8 vita 2011. november 15., 18:15 (CET)[válasz]

Felraktam és alaposan megszivatott, nem tudom elérni az XP SP3-at, pedig külön partíción van. A lemez elején a 0. partíción van az XP, ez egy NTFS partíció. Utána van a Debian GNU/Linux 6 és a swap-je, a lemez végén a Windows 8, ez is NTFS partíció. Az aktív jelzőt tudom változtatni, de a boot jelzőt se, és amikor bootoláskore felajánlja hogy válasszak operációs rendszert, 1 közül lehet választani. Előtte F5, F8 hatástalan. Egyébként a Windows 8 telepítője a Boot Managert is leszedte, így a Linux is elérhetetlen volt, sőt a telepítőjével se sikerült telepítés nélkül újra felraknom a boot managert. Végül a 6-os verziót telepítettem, a naplózott ext3 filerendszer volt a default, bár lehetett volna ext4-et is választani, nem tudom melyik a jobb. Ez felrakott egy Boot Managert: GNU Grub 1.98-20100804+squeeze1, ez részben magyar nyelvű, grafikus. Ebben ez van:

Windows recovery Environment (loader) (on /dev/sda1)

insmod part_msdos insmod ntfs set root='(hd0,msdos1)' search --no-floppy --fs-uuid --set a04c09c94c099b64 driveman -s (hd0) ${root} chainloader +1

Esetleg ha a boot managert valahogy le tudnám szedni? Hátha akkor menne. De hogy tudom utána visszatenni? A Linux ugyinis nem működik. Nem találtam Windows-hoz való GNU Grub telepítőt.

Windows 8-ban még ezt a hozzászólást megírni is rettenetes volt, és most sajnos csak az működik. Eseteg tudja valaki hogy az XP telepítő CD-jével hogy lehet beállítani hogy az XP induljon el? 94.21.102.255 (vita) 2011. november 15., 22:16 (CET)[válasz]

Nincs semmilyen más boot-lemezed? Egy DOS-floppy éppen jól jönne neked most, vagy egy abból készült boot-CD. Ha csinálok egy image-et és felteszem, tudsz belőle valahol lemezt írni? Vagy egy másik lehetőség az Ultimate Boot CD for Windows ([1]), egy ilyenről indítva független rendszert kapsz, amellyel aztán legyilkolhatod a Master Boot Recordot és a partíciós táblát, onnantól pedig a lemezegység üresnek vehető. (Azoknak is írom ezt, akik valamikor később bukkannak rá az archívumban.) Az XP partíciót, ha nem éri el a 124 GiB-ot, ne NTFS-re, hanem FAT32-re formázd, mert azt a Win8 nem akarja erőszakkal saját hatáskörbe rendelni, mellesleg pedig gyorsabb.
Az F5, F8 nem lehet hatástalan, olyan nincs. Ha a billentyűzet működik. Nem lehet, hogy nálad Del a Setup-hoz vezető billentyű? A boot előtt az alaplap adatai között fel kell tűnnie. Olyan is van, hogy sűrűn nyomogatni kell a megfelelő billentyűt, hogy eltaláld azt a pillanatot, amikor a BIOS indítója odafigyel a billentyűzetre. (Később pedig meg kell vizsgálni, hogy kikapcsolható-e a Setupban a Quick Boot, hogy ne okozzon ilyen problémát.) Ha minden kötél szakad, kapd szét a gépet, és reseteld az alaplapot. Ha nem tudod, hogy melyik az ehhez való jumper, akkor vedd ki tíz percre az elemet. Ha bármi mégiscsak átállította valahogy a BIOS-t (és nem egy BIOS-frissítés volt az), akkor ettől vissza kell állnia a Setupba való bejárhatóságnak is. (Másoknak mondom: BIOS-frissítést csakis akkor vállaljunk be, ha a meglevőről tudjuk, hogy hibás. Mert a frissítést visszacsinálni már nem lehet.) - Orion 8 vita 2011. november 15., 23:08 (CET)[válasz]

Köszönöm a segítséget. A Linux jelszó probléma megoldódott, megy a gépem, de az XP még nem, csak a Linux és az a vacak. Tehát képfile-t kiírni is tudok. A Boot managert azért nem akarom leszedni, mert nem találtam Windows-os GNU Grub telepítőt, és nem tudom hogy a Linux elindul-e ha egyszerűen csak a partícióját kijelölöm aktívnak. Ugyanis a boot managerben több beállítás is van, pedig csak az kellene hogy aktívnak kijelöli és végrehajtja a partíció boot sectorát. Egyébként úgy emlékszek az XP partíciója az aktív, és az is volt a Linux újratelepítése előtt (Debian 5->6 frissítés). Tehát egy átirányítás van. Feltettem a Microsoft fórumán a kérdést, ha ott nem válaszolnak, az XP telepítő CD-jén megpróbálom ezeket: bootcfg / disableredirect (vagy /rebuilt vagy /default), esetleg fixboot, fixmbr. Szerencsére magyar helpje van. A boot managert a Linux telepítő DVD-jével nem merem feltenni, mert olyan a menüje meg a szöveg amit kiír hogy nem tudom hogy letörli (gyorsformázza-e) a partíciót ha felteszem. Na megnézek még pár dolgot a weben, aztán megpróbálom megjavítani (ext4 vagy ext3 jobb-e, ha titkosított filerendszert használok akkor van-e hozzá Windows driver). Egyébként tudnám használni az MS-DOS boot floppy-t (fdisk), de úgy néz ki az XP NTFS partícióján kell file tartalmát megváltoztatni hogy elinduljon. Az F5/F8 hatástalan azt úgy értem hogy akkor se választható az XP. Egyébként nálam is DEL-lel jön be a setup. A gépet magam raktam össze, elsőre tökéletesen sikerült, amikor életemben először raktam össze gépet. Tudom a Setup beállításokat törölni. Egyébként hogy most melyik az aktív partíció az mindegy, mert úgyis a boot manager állítja. A Quick Boot-ot inkább a Win8-ban kell kikapcsolni, ott is van ilyen, azt is megpróbálom. Az XP régen volt telepítve és 150 GB foglalt rajta, így nem jó ötlet FAT32-re formázni, meg akkor úgyis újra kellene telepíteni, és pont azt akarom megúszni. Nameg sok DVD .iso file van rajta, azok elérik a 4 GB-ot, ezért se jó a FAT32. Meg azért se, mert 1 GB memóriához 256 GB-os partíció 4 KB/cluster-rel az 67108864 cluster: 256 MB / FAT, és ezt átnézni még időben is sok (új file létrehozásakor üres helyet keresni neki), így is nagyon lassú (1 bit/cluster: 32-szer gyorsabb az üres hely keresés, és csak 8 MB-ot foglal). 62.165.234.233 (vita) 2011. november 16., 17:19 (CET)[válasz]

A telepítő CD fixboot parancsa segített. A Win8 nem megy, mert a Grub boot managerbe nem tudom hogy lehet új sort felvenni, és hogy oda mit kellene írni. Törölni is kellene belőle sorokat. A Linux kikapcsoláskor rendben, de újraindításkor lefagy: túl sok mindent telepítettem rá, azt is amit nem kellett volna: kernel modult. Újraindításkor amiatt fagy le. Egyébként még nem tudtam áttérni Linuxra, mert a KDevelop-ot nem tudom feltenni: a csomagkezelőben nincs, a szoftverközpont meg mindig azt írja ki hogy frissíteni kell a szoftverlistát, de olyan meg nincs a menüben. Google-vel megkerestem a KDevelop-ot, le is töltöttem, de nem adta meg hova tölti, és az egész file-rendszert átnézve se találta meg a kereső. 92.249.198.65 (vita) 2011. november 16., 22:36 (CET)[válasz]

Akkor hát megnyergelted végül a pacit, már csak a betanítása van hátra. Meg hogy megértesd vele, melyikőtök is a lovas. :-) Ez utóbbit felejtette el mára a Microsoft. Egyébként én megmondom előre, mit fognak mondani: az XP támogatását már befejezték, csókoltatják a kedves mamát. Ja, és örülnek, hogy hozzájuk fordultál. Ne add fel, az XP támogatás nélkül is működik, most már. A Win8-cal leghamarabb akkor lesz értelme kísérletezni, ha már kiadták hozzá a Service Pack 2-t. Vagy még akkor sem.
Az igaz, valóban, hogy 4 gigás fájlokhoz nem fog passzolni a FAT32. De ha az XP-t kisebb partícióra akarnád visszarakni, annak nincs akadálya, ha a mentést fájlok alakjában csináltad. Ám mivel valószínűleg nem mentettél le ekkora cuccot semmilyen alakban, valóban vigyázni kell a kötetparaméterek hajszálpontos visszaállítására. (Megjegyzés, az utókornak: az Acronisnak jó a sajtója, de nekem összemocskolt egy lemezt. Egy hétig dolgoztam, mire megmentettem az egész mindenséget. A helyes megfejtés nekem az Easy Image lett.) Mindenesetre ha még van floppymeghajtód, az világosan jelzi, hogy komoly ember vagy. Üdv. Vigyor - Orion 8 vita 2011. november 16., 23:48 (CET)[válasz]