Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-09-04

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A dőre szó jelentése[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== döre ==
Azt szeretném megtudni, hogy
mit jelent a döre
--62.178.209.44 (vita) 2011. szeptember 4., 09:07 (CEST)[válasz]

válasz:

Ilyen szó, hogy döre, a magyar nyelvben nincs.
Olyan szó, hogy dőre, a magyar nyelvben van. Jelentése: oktalan, meggondolatlan - a kérdezett szó ezek irodalmias szinonimája.
A dörej ugyan hasonlít a kérdezett szóra, mert rövid ö-vel írjuk, de van utána egy j, és nem melléknév, hanem főnév: nagy erejű dörrenést jelent.
Forrás: Magyar értelmező kéziszótár, 2. kiadás, 243. oldal (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1975, ISBN 963 05 0731 5)
vitorlavita 2011. szeptember 4., 10:19 (CEST)[válasz]

Elemi részecskék[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy az atom hány elemi részecskéből áll?
--78.131.115.102 (vita) 2011. szeptember 4., 15:17 (CEST)[válasz]

Zűrös dolog. Ugyanis az 'elemi részecske' kifejezés értelmezése sem egységes. A legrégebbi értelmezés szerint háromféle elemi részecske van, ezek a proton, a neutron és az elektron. Hogy egy atomban ezekből hány van, nos, épp ez a poénja az atomoknak, hiszen az atom tulajdonságai pont attól függnek, hogy hány elemi részecske van bennük. A hidrogén atomja egy protonból és egy elektronból áll, a sorban következő atom, a hélium már két protonból, két elektronból és két neutronból áll. A Mengyelejev-féle periódusos rendszer sorolja fel az ismert elemeket, atomokat és azok tulajdonságait.

Alapvetően annyi elmondható, hogy ha egy atom nem molekulában, hanem önmagában áll és a töltése semleges, akkor a protonjainak és az elektronjainak a száma megegyezik. Alapesetnek ezt veszik. A neutronok száma ettől félig-meddig független tényező, egy elem különböző számú neutron tartalmazó változatai az elem izotópjai. A periódusos rendszerben látható adatokban a rendszám és az atomtömeg különbsége adja meg az elem neutronszámának statisztikai átlagát, ez általában nem egész szám, mert beleszámolják a sokkal kisebb mennyiségben előforduló izotópok neutronszámát is.

De elemi részecskének tekintik a három felsorolt részecske alkotórészecskéit, a kvarkokat és a hozzájuk tartozó gluonokat, és a dolognak itt még közel sincs vége. Ha ilyen mélységig kell a kérdésedet értenünk, akkor az Elemi részecske cikkből kiindulva kell végignézned a téged érdeklő szálakat, mert a válasz úgyszólván a cikkek idemásolása lenne. - Orion 8 vita 2011. szeptember 4., 16:15 (CEST)[válasz]

Egy rajzfilm a 90-es évekből[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Egy kutyacsapatról szólt, az egyiküket Pete-nek vagy Petey-nek hívták, valaki emlékszik rá?
--109.74.50.52 (vita) 2011. szeptember 4., 19:24 (CEST)[válasz]

valasz: lehet ez a 80-as evekbol van, de van egy Pete nevezetu kutya, a rajzfilm cime: The Puppy`s New Adventure. Ez az amire gondoltal? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 82.137.9.19 (vitalap | szerkesztései) 2011. szeptember 4., 20:47

válasz: Petey, a kiskutya a fő karaktere a "The Puppy's Further Adventures" (Kiskutya további kalandjai) 1983-as rajzfilm sorozatnak forrás: http://m.imdb.com/title/tt0283786/ --Rodrigó 2011. szeptember 5., 10:59 (CEST)[válasz]