Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-05-28

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

bada-bing[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mit jelent az angol bada-bling szó?
Sehol sem találtam magyarázatot rá.Amúgy a The Looney Tunes Show c. sorozatban mondja Dodó néha.
--109.61.60.217 (vita) 2011. május 28., 15:32 (CEST)[válasz]

Lehet, hogy azt mondja, hogy bada-bing, ami magyarul valami olyasmi mint a pik-pakk. Azt fejezed ki vele, hogy gond nélkül, pillanatok alatt megoldottál valamilyen feladatot.

Forrás (angol): http://dictionary.reference.com/browse/bada-bing – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 109.74.50.52 (vitalap | szerkesztései) 2011. május 28., 19:17

Bakács Tibor és a részeg görögök[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A link egy mp3 fájlra mutat, amin egy rövid részlet hallható egy vitából. Bakács Tibor azt mondja, hogy a görögök a részegeiket adott esetben egy szigetre szállítják, hogy ott érezzék jól magukat. Ez egy poén vagy van valóság alapja?

http://www.2shared.com/audio/4D07d9Rq/bakacstibor.html

--109.74.50.52 (vita) 2011. május 28., 16:38 (CEST)[válasz]


  • Elképzelhető, hogy van alapja. A görög mitológia nagyon gazdag a különféle borral és részegséggel is kapcsolatos történetekben. A kentaurok is részegeskedtek. Az ókori Görögországban igen mértékletesen ittak, esténként külön összejöveteleket rendeztek, melyeknek fő napirendi pontja az ivászat volt. Ezeket a találkozókat szümpozionnak (görög szó = "együttivás") nevezték. Mindenesetre a spártaiak az ittas embert elrettentő például akarták odaállítani gyermekeik elé, hogy őket az alkoholos italok fogyasztásától visszatartsák. Ezért aztán elrettentő célzattal leitatták a rabszolgáikat, és amikor azok egészen állatias állapotba jutottak, megmutatták őket a fiaiknak. A görögök az alkohol káros hatását már pontosan ismerték és az olimpiai versenyeken például csak azok az ifjak indulhattak, akik a versenyekre való, hónapokig tartó felkészülés és gyakorlatozás alatt a szeszes italoktól tartózkodtak. Egy magyar anekdota szerint a bort Noé találta ki unalmában a hosszú várakozás alatt. Hat állat vérét keverte össze. A hat állat az oroszlán, a tigris, a medve, a disznó, a majom és a galamb volt. Ez a hatféle vér mutatkozik meg a részegek hatféle természetében. Van, aki büszke, mint az oroszlán, kegyetlen mint a tigris, düledezik mint a medve, disznó módjára sárban hentereg, majomhoz hasonlóan bujálkodik, vagy olyan szelíd, mint a galamb. Bakács Tibor anekdotájából pedig megismertük, hogy a görögök a részegeiket adott esetben egy szigetre szállítják. Dencey vita 2011. május 28., 17:52 (CEST)[válasz]

Növény azonosítás[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen növények láthatók a képen?

http://i55.tinypic.com/i6xrvl.jpg

--109.74.50.52 (vita) 2011. május 28., 16:44 (CEST)[válasz]

Sóska, lórom vagy a Rumex nemzetségbe tartozó más faj. SyP 2011. május 28., 19:55 (CEST)[válasz]

Van Havasi lórom szócikkünk is. - vitorlavita 2011. május 28., 23:25 (CEST)[válasz]

dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, ugy érdemes[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
== :dolgozni,csak pontossan es szepen,ahogy a csillag megy az egen,ugy erdemes; idezet cime. ==
--90.224.14.208 (vita) 2011. május 28., 22:59 (CEST)[válasz]

József Attila Ne légy szeles című versében van. Alensha 2011. május 28., 23:07 (CEST)[válasz]