Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-08-29

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

alagút Ausztriában[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hol vannak közúti alagutak Austriában Schwechat felé
--94.248.158.153 (vita) 2010. augusztus 29., 01:55 (CEST)[válasz]

polyva[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi az a polyva?
sehol sem találtam...
--188.36.28.1 (vita) 2010. augusztus 29., 13:37 (CEST)[válasz]

válasz:

Sehol? Nekünk, itt, a Wikipédiában, valóban nincs erről szócikkünk.
Csak annyit kell tenned, hogy a Google Kereső kis szövegablakába beírod: polyva, és utána lenyomod a „Google keresés” feliratú gombot.
Ennek hatására kapsz egy találati listát. A Google szerint kb. 21 ezer helyen találta meg ezt a szót az interneten.
Ha egyenként rákattintasz az egyes linkekre, máris olvashatod az egyes web-oldalakat, s keresheted bennük a polyva szót.
A Google-nak (magyarul a Google-t guglinak mondjuk - így terjed, mert az angol kiejtés elég nehéz) van egy remek szolgáltatása. amivel megkönnyíti a keresett szavak megtalálását, megkímélve bennünket az ismeretlen tartalmú web-oldalak végigsilabizálásától. Ehhez szinte minden találatban előfordul ez a kétszavas szöveg: Tárolt változat. Ez is egy link, de ez a a web-oldalnak a Google által tárolt változata, amelyet „ő” úgy mutat meg, hogy a keresett polyva szót színes háttérrel kiemeli - így villámgyorsan megtalálod, végiggörgetve az oldalt, hol vannak a szövegben a polyva szavak...
A kérdésedre térve: az első találat nagyon részletesen elmagyarázza, mi az a polyva/pelyva... Konkrétan. A polyva ugyanaz, mint a pelyva - alakváltozatok. Szláv eredetű szó. Stb.
De ha belépsz a Wikiszótárba (ez a találati listában a negyedik tétel - a Wikiszótár a mi egyik testvérprojektünk), akkor - egy belőle továbbkattintás után - azt is tudni fogod, hogy - szólásmondás révén - átvitt értelme is van: Wikiszótár: pelyva. (Mert ugyan a pelyva nagyon értékes része a vályognak, de a gabonához képest értéktelen és ezért feleslegesen soknak gondoljuk.)
vitorlavita 2010. augusztus 29., 15:24 (CEST)[válasz]