Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-08-11

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mit eszik a cincér[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Cincér ==
Azt szeretném megtudni, hogy mit eszik a cincér? (konkrétabban a Aegosoma scabricornis alfaj érdekelne) előre is köszi: slipknoter
--94.21.135.138 (vita) 2010. augusztus 11., 23:03 (CEST)[válasz]

válasz:

Beírtam a Google keresőablakába: mit eszik a cincér. A kapott találati lista: itt.
Azt hiszem, a legjobb web-oldal a 9. találat: Magyarország a XX. században / A rovarok. A szarvasbogár fényképe fölötti részben ez olvasható:
A növényevő bogarak családsorozatába (Phytophaga) tartozó zsizsikek, cincérek és levélbogarak családjának fajai mind a levélzetet, a magokat és a fák belsejét eszik. A zsizsikek (Bruchidae) zömök testű, néhány milliméteres rovarok, lárváik különféle növények, főként pillangósvirágúak magjaiban fejlődnek. A hosszú csápú cincérek (Cerambycidae) fajgazdag család, Magyarországon 247 fajuk él. Több fajuk fennmaradását az intenzív erdőgazdálkodás veszélyezteti: az öreg és kidőlt fák, a tuskók eltávolításával megszűnik szűkebb élőhelyük. Az öreg tölgyesek ilyen megfogyatkozásával került a védett fajok listájára a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo) is. (Kiemelés tőlem - vitorla)
Az általad megadott alfajra már nem kerestem rá... gondolom, a 247 fajba ők is belefoglaltatnak!
vitorlavita 2010. augusztus 12., 00:19 (CEST)[válasz]
Mégis beírtam...
Ez a web-oldal budapesti képeket közöl, különböző rovarokról. A mondott cincérfajt magyarul diófacincérnek nevezi. Több fénykép is van róluk. Nem hiszem, hogy a nevük a kedvelt táplálékukra utalna, hanem inkább a színükre...
vitorlavita 2010. augusztus 12., 00:42 (CEST)[válasz]