Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Cserkészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Cserkészet[szerkesztés]

A cserkészet vagy cserkészmozgalom (angolul: Scouting, ill. Scout Movement) egy önkéntes, vallásos, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül. Célját, alapelveit és nevelési módszereit alapítója, Lord Baden-Powell of Gilwell határozta meg.

A cserkészet alapvető célja, hogy támogassa a fiatalokat testi, lelki, társadalmi és szellemi képességeik teljes kifejlesztésében mind egyénként, mind felelős állampolgárként és helyi, nemzeti és nemzetközi közösségeik tagjaiként.

A cserkészet kezdetei 1907-ig nyúlnak vissza, amikor Robert Baden-Powell, a brit hadsereg tábornoka, megrendezte az első cserkésztábort az angliai Brownsea Islanden. A cserkészet alapelveit 1908-ban megjelent Scouting for Boys (Cserkészet fiúknak) című könyvében fektette le.

A mozgalom a cserkészmódszert alkalmazza: egy nem-formális nevelési módszert, amely nagyban épít a szabadban végzett elfoglaltságokra, többek között a táborozásra, erdei és vízi életre, túrákra és sportra. A cserkészet széles körben ismert jellegzetessége a társadalmi egyenlőtlenségeket elfedni hivatott egyenruha; jelvényei a cserkészliliom és a lóhere.

2007-ben világszerte 38 millió cserkész tevékenykedik, 216 országban és területen; ezzel a cserkészet a világ legnagyobb ifjúsági mozgalma. A két legnagyobb ernyőszervezet Cserkész Világszövetség (WOSM) és a Cserkészlány Világszövetség (WAGGGS). Magyarországon legjelentősebb képviselője a Magyar Cserkészszövetség, de a magyar cserkészet világszerte jelen van.

2007 a cserkészet centenáriumi éve, amikor a tagszövetségek világszerte rendezvényeket szerveznek az alapítás évfordulójának megünneplésére.


 támogatom - 2007. augusztus 1. a cserkészet megalapításának 100. évfordulója, ez szerintem kellően aktuálissá teszi a kezdőlapon való megjelenést. --Antissimo 2007. július 19., 21:53 (CEST)[válasz]

 támogatom, hogy az évforduló kapcsán címlapra kerüljön. --Kun 2007. július 20., 09:26 (CEST)[válasz]

 támogatom a cikk jó, a mozgalom idén száz éves és ez alkalomból jövő hétfőn kezdődik a Jamboree Angliában. uram 2007. július 21., 11:31 (CEST)[válasz]