Wikipédia:Sajtóközlemények/Megújult a magyar Wikipédia felhasználói felülete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Megújult felhasználói felületet kapott a magyar Wikipédia

2023. október 4. – A mai naptól az idén 20 éves magyar Wikipédia megújult felhasználói felülettel jelentkezik, igazodva a kor technikai és felhasználói igényeihez. A módosítás célja az oldal használhatóságának javítása, és egy modernebb Wikipédia-élmény nyújtása használói számára, amely megkönnyíti a keresett információ megtalálását, a szabad tudáshoz való hozzáférést, az ismeretek megosztását, és a Wikipédia önkéntes közreműködőinek munkájaként létrejövő tudástárból való tanulást.

A magyar Wikipédia 2010 júniusában bevezetett asztali felülete idén már 13 éve változatlan formában szolgálta látogatóit. A mostani módosítást több évnyi, a világ különböző térségeire kiterjedő részletes kutatás és felmérés előzte meg, amelynek során a fejlesztők kikérték a Wikipédia olvasóinak és önkéntes szerkesztőinek a véleményét, a lehetséges módosításokkal összehasonlító teszteket végeztek, és az új felületet fokozatosan vezetik be a Wikipédia egyes nyelvi változatain.

A legfontosabb változások asztali környezetben

  • A keresőmező könnyebben megtalálható és nagyobb, emellett a keresési találatokat (cikkek címeit) képek és rövid leírások is kiegészítik. Ezek a változtatások jelentősen megnövelték a keresett tartalom megtalálásának eredményességét a bevezetést megelőző tesztek során.
  • A nyelvi eszköztár feltűnőbb helyre, a lap tetejére került, megkönnyítve a különböző nyelvű Wikipédia-szócikkek közötti navigációt.
  • A tartalomjegyzék mutatja, hol tart az olvasó a szócikkben, és görgetés során is látható marad a cikk mellett, megkönnyítve a különböző szakaszok közötti navigációt.
  • A korlátozott szélesség és az elrejthető vagy megjeleníthető menük lehetővé teszik a felület képernyőhöz való igazítását, segítve az olvasásra való koncentrálást. A jobb alsó sarokban található szélességváltó gomb segítségével a nézet bármikor teljes képernyőre váltható.
  • Bejelentkezett felhasználók számára segítség egy új fejléc megjelenése, amelyben a legfontosabb eszközök elérhetőek anélkül, hogy azokhoz a lap tetejére kellene görgetni.

A már elérhető új funkciók mellett a fejlesztők dolgoznak a sötét mód és a felhasználás módjának leginkább megfelelő karakterméret beállíthatóságának bevezetésén is.

Azok, akik változatlanul a korábbi felületet szeretnék használni, egy felhasználói fiók létrehozásával visszaválthatnak a régi felületre vagy személyre szabhatják a lapok megjelenítését.

A Wikipédiát kiszolgáló szervereket egy kaliforniai nonprofit szervezet, a Wikimedia Foundation üzemelteti, finanszírozását olvasói adományai biztosítják, a magyar szerkesztők munkáját a Wikimédia Magyarország Egyesület segíti.

Illusztrációk

Kapcsolat