Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Sajtóközlemények/Új kinézetet kap a magyar Wikipédia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sajtóközlemény, 2010. június 30.

Június 30-ától a magyar Wikipédia megújult felhasználói felülettel jelenik meg, hasonlóan az angol Wikipédiához, ahol ez a váltás már május közepén megtörtént. Az új felület közel másfél évnyi munka eredménye, amelyet a Stanton Alapítvány 890 000 dolláros célzott adományából finanszíroztak. Az újítások elsősorban az oldal megjelenését, navigációját és a meglévő szerkesztőeszközök könnyebb használhatóságát célozzák; a közeljövőben további fejlesztések fogják követni őket, amelyek célja új szerkesztőeszközök bevezetése lesz. A cserét, amely 2001 óta az első komolyabb változás a Wikipédia megjelenésében, két használhatósági tanulmány és mintegy félmillió felhasználó részvételével zajlott féléves bétateszt előzte meg. Az új felület fő célja minél több olvasó és potenciális szerkesztő számára kezelhetővé tenni a Wikipédia szócikkeinek szerkesztéséhez használt jelölőnyelvet, ami az elmúlt években egyre bonyolultabbá vált; a Wikimédia Alapítvány azt reméli, hogy a könnyebb kezelhetőség hatására szerkesztők száma, amely az elmúlt két évben megtorpant, újból növekedni kezd.

A Wikipédiáról[szerkesztés]

A Wikipédia szabadon használható többnyelvű internetes lexikon, amelyet az olvasói írnak. Első, angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett; mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik, amelyeket naponta több millió olvasó használ. Bár a Wikipédia az öt leglátogatottabb weboldal egyike, kevesebb mint 50 alkalmazott áll mögötte: az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban.

A Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány nonprofit, közhasznú szervezet, amely a szabadon terjeszthető és felhasználható többnyelvű tartalom létrehozását, illetve az ilyen tartalom ingyenesen és reklámmentesen elérhetővé tételét tűzte ki céljául. A San Franciscó-i székhelyű alapítványt 2003-ban hozták létre a Wikipédia szerkesztői az oldal működésének biztosítására. Helyi szervezetei jelen vannak többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Szerbiában, a Fülöp-szigeteken és Argentínában, valamint 2008 óta Magyarországon is.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. Az enciklopédia – a szócikkek mellett – több tízezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2009-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából két és félezer aktív szerkesztője van. A Gemius adatai szerint havi másfél millió egyedi látogatóval a kilencedik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40%-a legalább havi rendszerességgel látogatja.

A szócikkek szövegei a Creative Commons nonprofit szervezet Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 nevű szabad licence alatt érhetőek el, amely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését – a felhasználási feltételek keretein belül. Az enciklopédia teljes szövegét tartalmazó adatbázis szabadon letölthető.

Képek és ábrák[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]


Korábbi sajtóközlemények[szerkesztés]


Kapcsolat[szerkesztés]