Wikipédia:Sajtóközlemények/Húszéves a magyar Wikipédia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

20 éves a magyar Wikipédia

2023. július 7. – A legismertebb internetes enciklopédia, a Wikipédia magyar nyelvű változata 2023. július 8-án ünnepli huszadik születésnapját. A Wikipédia angol nyelvű változata 2001-ben indult, és mára az egyik legnépszerűbb információforrássá vált, amelyet havonta több mint félmilliárdan látogatnak. A mintegy 300 különböző nyelven több mint hatvanmillió szócikket tartalmazó enciklopédiát 70 000 önkéntes szerkeszti egy nyílt internetes közösségben, amelyhez bárki csatlakozhat.

A magyar Wikipédia két évvel az angol verzió után indult el. A huszadik születésnapi jubileum megünneplésére július 8-án nyílt szerkesztőségi találkozó lesz Budapesten, amelyen (a helyszín korlátainak figyelembevételével) a Wikipédia iránt érdeklődő olvasókat is szeretettel várják. 2003-as létrejötte óta több mint félmillió szócikket írtak az önkéntes közreműködők, amivel a legnagyobb magyar nyelvű enciklopédikus művé vált. (Viszonyításképpen a Révai nagy lexikona 230 ezer, A Pallas nagy lexikona és a Magyar nagylexikon 150 ezer címszót tartalmaz.) Olvasói mintegy tízmillió eszközről látogatják rendszeresen és havi százmillió szócikket néznek meg. A magyar kiadás bővítésében és javításában havonta nagyjából 5000 alkalmi vagy rendszeres szerkesztő vesz részt.

A Wikipédia szócikkeit bárki bővítheti a minden lapon megtalálható „szerkesztés” gombra kattintva. A szócikkeknek semleges nézőpontból kell íródniuk és megbízható forrásokon kell alapulniuk. A legaktívabb szerkesztők ellenőrzik a változtatásokat, a szócikkek módosításai ezután megjelennek az olvasók számára. A magyar Wikipédián is működik a legjobbnak ítélt szócikkek kiemelésének gyakorlata. Jelenleg több mint 1000 szócikk esett át sikeresen ezen az eljáráson és kapta meg a kiemelt szócikk státuszt. Ezek a minőségi szócikkek ízelítőt kínálva a főoldalon is megjelennek.

A weboldalt kiszolgáló szervereket egy kaliforniai nonprofit szervezet, a Wikimédia Alapítvány üzemelteti, finanszírozását olvasói adományai biztosítják. Magyarországon a Wikimédia Magyarország Egyesület segíti a szerkesztők munkáját.

Képek és ábrák

További információ

Kapcsolat