Wikipédia-vita:Adminisztrátorok kézikönyve

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Bináris 13 évvel ezelőtt a(z) Blokkolás (TODO) témában
Archívum

Archívum (?)




Képek formátuma: PNG vs. JPG[szerkesztés]

Az azonnali törlésekről szóló fejezetben ez áll:

  • Ha fenn van két egyforma kép, a hülyébb nevűt töröld (pl. a DSC9540.jpg-t, és nem a Mucsajpuszta_főutcája.jpg-t.) Ha fenn van ugyanaz több formátumban, akkor a png vagy svg kiterjesztésűek maradjanak inkább, mint a jpg vagy gif.

Na most a PNG tudtommal a GIF kiváltására készült, nem pedig a JPG helyett, amelyet fényképekhez használunk, mivel a PNG veszteségmentes tömörítést használ. Ez a fényképeknél általában fölösleges, és megnöveli a képfile méretét, látható előny nélkül. Másrészt ez a szabály nem rangsorol a PNG és az SVG között, pedig az SVG vektoros, és a Commonsban is sok PNG lapján olvasható a figyelmeztetés, hogy "hékás, van ebből SVG, inkább azt kellene használni". Szóval ezt át kellene dolgozni. Bináris ide 2008. január 6., 10:39 (CET)Válasz

Idő[szerkesztés]

Az adminnak csak legyen ideje értesíteni. Ha nincs ideje egy 30 másodperces beavatkozást elvégezni, akkor hogy van ideje adminnak lenni? – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2008. január 10., 18:58 (CET)Válasz

"Amennyiben Időd engedi"?[szerkesztés]

Látom, Burum törölte, de én is éppen törölni szerettem volna:

  1. Az egész adminkézikönyv tanácsadó jellegű, tehát szerintem felesleges benne külön óvatoskodni.
  2. Az illető szakasz a megbecsülésre érdemes alkotásról szól, nem pedig a tesztekről. Aki ilyesmivel találkozik, annak igenis legyen ideje, vagy ne törölje a lapot, nem hajt a tatár, ott lehet hagyni olyannak, akinek van ideje.

Ezért felesleges finomkodásnak érzem az amennyibent. • Bennófogadó 2008. január 10., 19:00 (CET)Válasz

Ez miért az admin dolga, miért nem azé, aki az azonnalit ráteszi? -- ny miheznemkelladmin? 2008. január 10., 19:21 (CET)Válasz
Kívülállóként: szerintem azért, mert aki ráteszi a sablont, soha nem tudhatja, hogy a mindenható admin végül törli-e a cikket vagy sem... – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2008. január 10., 19:29 (CET)Válasz

Nyenyec és Burum: nyilván azé lenne (mármint aki besablonoz), de a lovagiasságot lassú elterjeszteni. :) Remélem, egyszer része lesz a járőretikának is (a kézikönyvükben már most is benne van), de az általános tapasztalat az, hogy a szerkesztők többsége nem terjeszkedik túl a besablonozáson, vagy ha ír is az érintett vitalapjára, sokszor bár ne tenné. :) Az a hátsó gondolat van a dolog mögött, hogy legalább az adminok járjanak el lovagiasan, ha már az előttük intézkedők nem tették, és aztán hátha elterjed a szokás... :) Amúgy ha már itt tartunk, a kényesebb és nehezebb ügyekben a nyomozás, sőt igazából a jogsértő anyagok kezelése se adminfeladat, csak rendszerint mégis arra marad, akinek egy törlés előtt már csak muszáj mérlegelnie (és panaszra is hozzá mennek, nem a sablonozóhoz). • Bennófogadó 2008. január 10., 20:17 (CET)Válasz

Blokkolás (TODO)[szerkesztés]

Meglepve látom, hogy nincs is blokkolásról szóló szakasz az adminkézikönyvben.
Ugyanez verbálisan is kifejezve: <csodálkozás>Jééé!!!</csodálkozás>
Most hülyén nézne ki, hogy csak egy kivételt írjak bele, a normál menetet meg nem, és az egészre nincs időm, de felvésem ide az IP-blokk alóli kivételhez tartozó linkeket:

Bináris ide 2009. július 28., 21:13 (CEST)Válasz

Vandalizmus cím alatt esik róla némi szó. – TgrvitaIRCWPPR 2009. július 29., 01:06 (CEST)Válasz

A lapvédelem sincs egyben kifejtve. Felírnám hozzá a pywikibot protect.py modulját, amely a védelem tömeges módosítását teszi lehetővé (tudtommal még nem volt olyan helyzet a huwikiben, amikor erre szükség lett volna). Bináris ide 2009. október 3., 17:50 (CEST)Válasz

Ugyancsak hozzátenném, amit régi hagyományaink szerint minden félévben egyszer felpanaszolunk: az, aki átalakította a védelmi sablonokat, elfelejtett dokumentációt mellékelni hozzájuk, ezért legújabban (kábé egy éve) senki nem használja őket. Egyszer csak lesz doku... Bennófogadó 2009. október 3., 18:01 (CEST)Válasz

Vissza az egész. A hónapokig tartó sírás-rívás után Beroesz aug. közepén szült egy dokumentációt a sablonhoz. :) Lásd itt: {{védelem}}(?). Bennófogadó 2009. október 3., 18:45 (CEST)Válasz

És ez jó valamire azon kívül, hogy sokkal bonyolultabb, mint a régi rendszer? Én ugyanis azt hittem, azért van átalakítva, hogy végre legyen egy bot, amelyik kezeli, mert ez lenne egy bonyolítás értelme. Változatlanul kéne egy bot, amelyik leveszi az elavult sablonokat, esetleg ki is teszi őket automatikusan. Bináris ide 2009. október 3., 18:51 (CEST)Válasz

Szintén todo: a lapváltozatok elrejtése. Majd megcsinálom, csak most nincs rá több időm. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. július 22., 10:21 (CEST)Válasz

Kézikönyv: Technikai // Blokkolás (draft)[szerkesztés]

A blokkolás az a műszaki intézkedés, amivel megakadályozhatod a Wikipédia szerkesztését illetve az új azonosítók létrehozását. Arról, hogy a blokkolást mikor használd és mikor ne használd, a többi szakaszban és a hivatkozott linkeken olvashatsz.

A blokkolások fajtái[szerkesztés]

Azonosító blokkolása[szerkesztés]

Azonosítók blokkolása egyértelmű: beírod a nevet.

A blokkolt azonosító IP címeit az autoblokk rendszer figyeli, és ugyanarról a címről nem enged fel szerkesztéseket (egy ideig). Ez nem nagyon okos rendszer, de egyszerű esetekben segít.

IP cím blokkolása[szerkesztés]

Az IPv4 (hagyományos IP cím) esetén egyszerűen beírod a címet (de lásd lentebb az időtartamra vonatkozó megjegyzéseket).

Az IPv6 címek esetén soha ne használd a címet közvetlenül. Itt szükséges egy rövid műszaki rész:

Az IPv6 cím felépítése a hagyományos felírás szerint 8 darab hexadecimális szám kettőspontokkal elválasztva (a „::” jelentése: „egy sor nulla, lusta vagyok kiírni”), valahogy így: 2a01:5b40:0:248:dead:beef:face:0ff”. Ez összesen 128 bit (16 bit csoportonként × 8 csoport), írhattam volna a végére hogy /128, hasonlóan a lentebb írt IPv4 tartományokhoz.

A szabvány szerint egy ügyfél minimum megkapja az utolsó 64 bitet saját használatára, vagyis az utolsó 4 csoportot tetszőlegesen használhatja; ez 16 milliárd cím. Nem érdemes őket egyenként blokkolni. A fenti példában a vastagon szedett rész azonosítja az ügyfelet, és a maradék az ügyfél eszközeit, a telefonjától a bluetoothos fogkeféig.

Emiatt IPv6 cím estén a fenti „ip cím” blokkolása így néz ki:

  • 2a01:5b40:0:248::/64

Vagyis az első 4 csoportot veszed, utána két kettőspont („nullák tömkelege”), és /64, vagyis 64 bites az ip maszk.

IP tartomány blokkolása[szerkesztés]

A tartomány egy összetartozó IP cím csoport. Jelenthet egy ügyfelet (cég, server), egy régiót (AgyarországNet Bt. ügyfelei, Ugocsa megye), egy szolgáltatót (AgyarországNet NYRt.) vagy akár egy országot is (Nigéria).

IPv4 cím esetében 32 bitet tartalmaz a cím (8 bit egy szám × 4 szám ponttal elválasztva); az egyetlen címet tartalmazó „tartomány” 32 bites (198.51.100.42/32) „maszkot” használ (minden bit számít a blokkoláshoz), a 256 címet tartalmazó 24 bites maszkot (198.51.100.0/24, az első 24 bit számít, a vége bármi lehet, mindet blokkoljuk), és így tovább, egészen a /0 maszkig amivel az egész internetet ki lehet tiltani (ami nem feltétlenül optimális megoldás).

IPv6 cím esetében hasonló a helyzet, de ott 128 bitünk van, amiből alapesetben az usoló 64 már nem is számít, mert az a user fennhatósága alatt áll, így az „egyetlen usert” tartalmazó tartomány a 64 bites maszk (2001:db8:2018:7::/64), a 2 alhálózatot használó a /63, a 16-ot a /60, és így tovább. Az IPv6 címek esetében sokkal ritkább, hogy nagyobb subneteket kell tiltani.

A blokkolás időtartama[szerkesztés]

A blokkolás időtartama mindig a lehető legrövidebb legyen ahhoz, hogy a kívánt célnak megfeleljen. Alapvetően javasolt sorrend: 1 óra (elmérgesedett vita, nyomatékos figyelmeztetés túlhevült szópárbaj esetén), 24 óra, 3 nap, 1 hét, 1 hónap, 6 hónap, 1 év.

Az IP címek blokkolási idejénél nem javasolt az 1 hónapnál hosszabb idő (és általában a 3 napnál hosszabb), mert ezek akár naponta más-más emberhez kerülnek. A láthatóan stabil, ismétlődő esetekben érdemes csak ennél hosszabb idővel próbálkozni.

Az IP tartományok ennél stabilabbak, de meg kell fontolni, hogy lehet-e potenciális hasznos szerkesztő benne. Általában itt is javasolt az 1 hónapnál rövidebb idő első esetben, és csak a visszaesőknél érdemes növelni, mert a potenciális szerkesztők nehezen értik, hogy mi történt.

A blokkolás paraméterei[szerkesztés]

  • nem nyithat új fiókot
  • vitalapot sem szerk
  • ...

A blokkolási üzenet[szerkesztés]

A blokkolási üzenet mindig legyen egyértelmű és pontos! Mindig gondolj arra, hogy nem biztos, hogy azt ugyanaz a user fogja olvasni, akit blokkolni akartál, főleg, ha IP címről vagy tartományról van szó, illetve a témát nem ismerő admintársaknak kell az üzenetből kitalálni hogy mi történt, és hol kell utánanézni. Az üzenet mindig legyen udvarias és szubjektív, akármilyen „idiótát” blokkolsz.