Whiskas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Whiskas
Típus
Alapítva1936
SzékhelyMcLean
TulajdonosMars
Termékekállateledel
A Whiskas weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Whiskas témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Whiskas egy világszerte értékesített macskaeledel-márka. A védjegy jogosultja a Mars, Incorporated, USA-beli cég (székhelye: McLean). A Whiskas márkanév alatt száraz eledelhez, húskonzervhez és alutasakos eledelhez juthatunk hozzá. A termékek egyik ismertető jegye a lila színű csomagolás. A Whiskas indulása óta a termékek "reklámarca" a márványcirmos mintázatú, ezüst színű brit rövidszőrű macska.

A Whiskas márkájú macskaeledeleket Nagy-Britanniában, egy kisvárosban, az angol élelmiszeripar központjának is nevezett Melton Mowbrayben állítja elő a Pedigree Pet Foods nevű cég, amely szintén a Mars Rt. tulajdonában áll. A cég egy kutatóintézettel is rendelkezik, mely a közeli Waltham on the Wolds nevű kisvárosban kapott helyet.

A Whiskas angol szlogenje a Tízből nyolc tulajdonos szerint a macskája a Whiskast részesíti előnyben, de Magyarországon a reklámok alatt A macskák Whiskast vennének szövegű szlogen hangzik el.

A Whiskas 1936-ban az indulásakor még a Kal Kan nevet viselte. A márkát birtokló cég 1988-ban változtatta Whiskasra a márkanevet a nemzetközi eladás előremozdítása érdekében.

A Whiskas a Pedigree márkával együtt 1991-ben került először Magyarországon forgalmazásba, majd 1993 óta meghatározó szerepet játszik az állateledelek hazai gyártásában és exportjában. A Magyarországon forgalomba kerülő Whiskas termékeket mind a Csongrád-Csanád vármegyei Csongrád-Bokroson állítják elő. Az ottani élelmiszeripari gyár termékei összesen 42 országban kerülnek eladásra, és a 2008-as Reader's Digest magazin "Megbízható márkák" nevű felmérése szerint nem csak a magyar, hanem a svéd, az angol és a finn olvasók is a Csongrád-Bokroson is gyártott Pedigree, illetve Whiskas eledelben bíznak leginkább.[1]

Termékei[szerkesztés]

A hagyományos száraz és konzerv eledelek mellett vásárolható még macskatej, alutasakos eledel és különböző rágcsálnivalók háziállatunk részére. A termékek három kategóriára vannak osztva: kölyök, felnőtt illetve idős macskák részére külön eledelek vannak.

A Whiskas eledelek különösen sok vitamint tartalmaznak és jól védi a fogínyt, valamint csökkentik az állatokban a szőrlabdák kialakulását.[2]

Kritika[szerkesztés]

Bár kétségkívül a legismertebb márka, a független táplálkozás-szakértők nem értenek egyet az egészségességére vonatkozó állításokkal.[3] [4]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Idén is első helyen: Pedigree és Whiskas[halott link]
  2. Whiskas termékek. [2010. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 14.)
  3. https://de.wikipedia.org/wiki/Whiskas#Kritik
  4. Hans-Ulrich Grimm: Katzen würden Mäuse kaufen Schwarzbuch Tierfutter, Deuticke Wien (2007) ISBN 978-3-552-06049-4