WannaCry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A WannaCry, WannaCrypt,[1] vagy másik nevén a WannaCrypt0r 2017 májusában felbukkant számítógépes vírus,[2] amelynek lényege, hogy a megfertőződött számítógépeken tárolt fájlokat zárolja a vírus és pénzösszeg megfizetéséért cserébe lehet azokat visszakapni. A vírus komoly fennakadásokat okozott többek között Nagy-Britanniában, ahol kórházak számítógépes rendszereit tette elérhetetlenné rövid időn belül, ezáltal megbénítva az adott intézmények működését. E nagyszabású internetes támadás több, mint 230 000 számítógépet fertőzött meg világszerte, összesen 99 országban és 28 nyelven hozott létre zsarolóoldalakat, amelyeken pénz fizetését követeli a fertőzött gépek felhasználóitól. Az Europol nyilatkozata alapján ezen internetes támadás eddig példa nélküli méretű.[3]

Spanyolországban a Telefónica nevű telekommunikációs vállalatot, valamint több nagyobb méretű spanyol vállalatot bénított meg a vírus. Nagy-Britanniában a National Health Service számítógépes rendszerét,[4] Németországban pedig a Deutsche Bahn vasúttársaság, ezen kívül a FedEx rendszerét érte támadás, többek között.[5][6][7] A vírus gyors ütemű terjedését támasztja alá, hogy néhány óra leforgása alatt közel 100 országból jelentettek fertőzéseket.[8][9]

Magyarországon a Telenor távközlési szolgáltató érintett.[10]

Az előzetes információk alapján a WannaCry vírus a Windows operációs rendszer EternalBlue nevű biztonsági résén keresztül (is) támad. A biztonsági rést a National Security Agency fedezte fel és arra kívánta felhasználni, hogy ezen keresztül hozzáférést szerezzen ellenséges és/vagy civil célpontok Microsoft operációs rendszereket futtató számítógépein tárolt adatokhoz.

A támadás[szerkesztés]

Az első támadás a fennálló bizonyítékok szerint 2017. május 12-én történt Ázsiában. A feltételezések szerint a támadást egy sebezhető SMB porton keresztül hajtották végre, és nem email-en keresztül terjesztették. A vírus egy nap alatt több mint 230.000 számítógépen és 150 országban jelent meg. A támadásban nagyrészt azon szervezetek számítógépei voltak érintettek, amelyeken nem volt megtalálható a Microsoft 2017 április havi biztonsági frissítése. Azon felhasználók amelyek a Microsoft Windows már nem támogatott rendszereit - úgy mint, Windows XP, illetve Microsoft Server 2003 - futtatták számítógépeiken, különösen nagy sebezhetőségi fenyegetettségnek voltak kitéve, mivel rendszereikre 2014 óta semmilyen jellegű hivatalos frissítés nem volt kibocsájtva. A Kapersky Lab kiberbiztonsági tanulmányában megállapította azonban, hogy a fertőzött számítógépek 0,1%-án futott Windows XP és 98%-án Windows 7 operációs rendszer.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Customer Guidance for WannaCrypt attacks. Microsoft. (Hozzáférés: 2017. május 13.)
  2. Fox-Brewster, Thomas. „An NSA Cyber Weapon Might Be Behind A Massive Global Ransomware Outbreak”, Forbes 
  3. Cyber-attack: Europol says it was unprecedented in scale”, BBC News, 2017. május 13. (en-GB nyelvű) 
  4. Marsh, Sarah: The NHS trusts hit by malware – full list. The Guardian, 2017. május 12. (Hozzáférés: 2017. május 12.)
  5. NHS cyber-attack: GPs and hospitals hit by ransomware”, BBC News, 2017. május 12. (en-GB nyelvű) 
  6. Hern, Alex. „What is 'WanaCrypt0r 2.0' ransomware and why is it attacking the NHS?”, The Guardian, 2017. május 12. 
  7. Statement on reported NHS cyber attack (brit angol nyelven). digital.nhs.uk
  8. Cox, Joseph: A Massive Ransomware 'Explosion' Is Hitting Targets All Over the World (amerikai angol nyelven). Motherboard , 2017. május 12.
  9. Larson, Selena. „Massive ransomware attack hits 99 countries”, CNN, 2017. május 12. 
  10. http://hvg.hu/tudomany/20170512_wannacry_zsarolovirus_aldozatok_magyar_ceg